Нахіба нам та медична реформа і чому на Сумщині вона в глибокій комі

Нахіба нам та медична реформа і чому на Сумщині вона в глибокій комі

Відсьогодні на нові принципи фінансування переходять приблизно 15-20% медустанов первинної допомоги. Близько 10 % українців уже підписали декларації з сімейними лікарями.

Говорили про це в ефірі з представником громадської ради при МОЗ Євгенієм Гончарем, і просто вразила кількість дзвінків з однаковим змістом: для чого оце таке робити, все руйнувати знищувати, і що ж тепер робити бідним людям... 
Особливо ревно обурюються лікарі.

От просто хочеться спитати: Що знищувати? Може те що:

- роками ми платили за послуги, яких не отримуємо і навіть не знаємо кому і скільки віддала держава наших податків за наше "лікування" та хто персонально відповідає за його якість.

- Здаємо аналізи з шоколадками і пхаємо купюри в кишені білих халатів, думаючи: це багато чи мало, принижуючи себе і лікаря (якщо мало). При тому, що держава ж гарантує нам безкоштовну медицину, але ж ми знаємо, що в лікаря сім'я і діти...

- Головний лікар обласної лікарні частіше в роумінгу ніж на роботі, а позашляховик його колеги з районки дуже нєлєпо виглядає на фоні обшарпаних стін государствєнной больніци.

І це ж так зручно, що все так хріново.

І тут знову вилазить основна хвороба цієї влади - хронічна відсутність комунікації на всіх рівнях та несистемність контролю за реформами.

Я не фанат цього уряду і Супрун, яка мило посміхалася на Сумщині кілька тижнів тому, констатуючи, що ми на останньому місці за темпами реформи замість того, аби виписати по клізмі усім, хто анабіозно відсиджується на керівних посадах.

Але! Мені потрібні ці зміни, бо я хочу чітко знати:

- скільки, кому і за які послуги заплатила служба здоров'я моїх грошей

- хто відповідає за якість

- щоб лікарі мали можливість продавати свою компетенцію, а не колядувати

- не думати з ким і за скільки дагаварівацца за пологи

- бо часу на зміни зовсім обмаль

Чому реформа на Сумщині в глибокій Комі?

Відповідати за це має керівництво ОДА і персонально начальник профільного департаменту Сергій Бутенко, який відверто забив на реформу те місце, що показують урологу.

Цікаво, чого чекає Сергій Павлович? До виборів залишилося трохи більше як півроку. Рейтинги у Петра Олексійовича далеко неоднозначні, зокрема дякуючи і регіональним кадрам. Може нового курсу на старих друзів? Типу, перекліпаємо поки згорнуть ці реформи. От було ж все добре, так нє...

Вважаю, що було б доцільно Сергію Бутенку не перечитувати статистики захворюваностей на апаратках, а стати першим агентом медичної реформи в області з системною координацією, контролем і якісною комунікацією. Для початку варто було б публічно відзвітувати перед жителями області про хід реформи, причини гальмування, що робить і що планує робити.

Для довідки: За даними обласного управління охорони здоров’я, зараз на Сумщині підписано вже 122 265 декларацій з лікарями. Як повідомляє в.о начальника управління охорони здоров’я Сумської ОДА надії Лисенко, лідирують такі райони: Буринський – 50% населення, Ямпільський – 24%, Сумський – 22%. В той же час пасуть задніх м. Ромни – 0%, м.Конотоп – 0,1% та м. Суми 3,5%.

c1798912e3c51fdb5f47333bbb3f99723a844095

На фінансування початку медичної реформи у держбюджеті з 1 липня закладені видатки у понад 8 млрд грн. Від першого квітня відбувався процес вибору лікаря пацієнтами і підписання із ними угод.

Головна мета медичної реформи - змінити принцип фінансування галузі, щоб гроші "йшли" за пацієнтом. Громадяни самі обиратимуть собі сімейного лікаря чи терапевта і укладатимуть із ним угоду - незалежно, де живуть і яка поліклініка розташована поряд. . В МОЗ очікують, що протягом першого року до лікарів “припишуться” щонайбільше 30% українців. На первинну ланку цьогоріч виділили понад 13 мільярдів гривень. У першому півріччі їх розподілятимуть між закладами традиційно — у формі субвенцій. А ось із липня, коли має запрацювати Нацслужба здоров’я, — вже частково з урахуванням “приписаних” пацієнтів.

Фінансуватимуть медиків залежно від їхньої "популярності", а це має підвищити конкуренцію і якість послуг. За розрахунками МОЗ, кожен лікар вестиме в середньому близько 2000 пацієнтів. За такої кількості клієнтів, на лікаря виділятимуть 35 тисяч гривень на місяць. Гроші зокрема підуть на медсестру, комуналку, а не на зарплату.

Медреформа також де-факто офіційно запроваджує платну медицину. Медичні послуги поділять на дві групи. Повністю безкоштовні — це так званий державний гарантований пакет. До нього мають включити 80% найпоширеніших звернень до лікаря, зокрема невідкладну допомогу (зламав руку, ДТП, апендицит, інфаркт, інсульт тощо), первинну допомогу (звернення до сімейного лікаря, реабілітацію, спостереження протягом вагітності тощо) та паліативну допомогу (догляд і допомога за смертельно хворими). Ці послуги повністю оплачуватиме держава через новостворений орган — Національну службу здоров’я. 27 лютого в конкурсі на голову Національної служби здоров’я України переміг заступник генерального директора з питань стратегічного розвитку акушерсько-гінекологічної клініки ISIDA у Києві Олег Петренко. Він має великий управлінський досвід у приватній медицині і неодноразово залучався Верховною Радою та МОЗ як експерт.

Нацслужба здоров’я фактично контролюватиме розподіл більше 100 млрд гривень щороку на оплату послуг пацієнтів.  Такий пакет буде доповнюватися і коригуватися щороку і затверджуватися Кабінетом міністрів. Перелік платних послуг поки не сформований. Це обіцяють зробити до 2020-го, коли зміни мають зачепити лікарні. Поки ж у МОЗ говорять про такі послуги: стоматологія (крім невідкладної), естетична хірургія, а також процедури без направлення (коли пацієнт, скажімо, вирішує зробити МРТ без направлення лікаря).

599479915611e luchshij vrach novaja usman 1200 640x394

Окремий закон спрямований на реформу сільської медицини (зрозуміло, що там обирати лікаря, так як у місті, нереально). У МОЗ кажуть, що він передбачає 5 мільярдів гривень на підсилення інфраструктури на селі протягом двох років. Завдяки цим інвестиціям сільські громади зможуть: - збудувати нові амбулаторії з можливістю проживання родини лікаря, - закупити автомобілі, щоб лікарі могли пересуватися між селами, - оновити обладнання амбулаторій, - забезпечити швидкісний інтернет. Одна з новацій — створення системи телемедицини — коли пацієнт з села в режимі умовного скайпу спілкується з лікарем. Такий підхід — світова практика (немає сенсу тримати лікаря в малолюдному чи віддаленому селі). На цю програму гроші виділяє уряд Канади та Світовий банк.

Як пояснила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook, лікарі первинної ланки ставитимуть діагнози і лікуватимуть найбільш поширені хвороби та травми, а також направлятимуть до лікарів-фахівців - лорів, хірургів, ендокринологів, тощо. Вони ж видаватимуть лікарняні, і, у разі потреби, відвідуватимуть пацієнтів вдома. Записатися до сімейного лікаря, терапевта чи педіатра можна буде особисто, телефоном, електронною поштою.

Більше про медичну реформу читайте у матеріалах Спецкору за посиланнями:

http://spec-kor.com.ua/news/events/1907-medreforma-u-sumakh-mistian-znaiomliat-z-likariamy.html

http://spec-kor.com.ua/publications/1475-medreforma-u-sumakh-chy-hotovi-likari-ta-liudy-do-zmin.html

вгору

Події

У Попівці Великописарівської громади залишається близько 20 людей, з ними відсутній зв'язок

18 березня, 2024

З Великописарівської громади на Сумщині шостий день ева...

Внаслідок ракетного обстрілу у Сумах зруйновано кладовище

18 березня, 2024

Через ракетний удар по Сумах 17 березня є пошкодже...

Правоохоронці Сумщини викрили чергову схему ухилення від мобілізації

18 березня, 2024

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури ...

На Велику Писарівку скинули 23 авіабомби за добу: є загиблий

18 березня, 2024

За минулу добу російська авіація скинула на селище 9 фугасни...

Військові РФ завдали два удари по Конотопу на Сумщині

17 березня, 2024

Ввечері 17 березня російські військові вдарили по інфраструк...

У Сумах пролунало два вибухи

17 березня, 2024

Близько 15:50 у Сумах було чутно два вибухи. В обл...

Проблеми

Відкрито кримінальні провадження проти голови Центру протидії корупції Шабуніна

10 березня, 2024

Проти голови ЦПК порушили справи за ухиляння від військової ...

Поради, як захистити свій інтернет-профіль

23 січня, 2024

Рейдерство акаунтів — це вид інтернет-шахрайства, який поляг...

Що "світить" крадіям електроенергії?

23 січня, 2024

У центрі міста Суми з раннього ранку під повітряними тривога...

Підвищення тарифів для населення не планується, – Герман Галущенко

22 вересня, 2023

Наразі немає жодних планів щодо збільшення тарифів на електр...

"Сумське море" може зникнути? Хто винен і що робити?

10 вересня, 2023

Річка Псел, Косівщинське водосховище та річка Сумка наразі п...

Зловмисники збували майно Збройних Сил України

07 вересня, 2023

П’ятеро осіб привласнювали та перепродавали в інтернеті держ...

Реформи

На Сумщині заблокують російське ТБ і радіо

11 березня, 2024

Держспецзв’язку побудує систему блокування російського мовле...

На Сумщині планують провести ремонт доріг

09 березня, 2024

Голова обласної військової адміністрації Володимир Артюх обг...

На Сумщині протидіють впливу ворожого мовлення

09 березня, 2024

Начальник Сумської обласної військової адміністрації Володим...

У Сумах додадуть камер відеонагляду

06 березня, 2024

У Сумах обговорили питання впровадження чергового етапу авто...

Про центральне опалення скоро забудемо: українців поголовно переведуть на автономку

07 грудня, 2023

Українців переведуть на автономне опалення, про центральне м...

Віктор Ляшко: Реабілітаційна допомога має бути доступною

08 жовтня, 2023

Сучасне безбарʼєрне відділення реабілітації на 30-60 ліжок м...

Громади

В Охтирській громаді запускають послугу “Авто милосердя”

07 березня, 2024

Охтирське відділення Червоного Хреста України отримало автом...

Архітектори з Мюнхена, які працюють з BMW і Google, проектуватимуть для Тростянця.

04 грудня, 2023

У місті Тростянець архітектори з Мюнхена благодійно спроекту...

Де брати кошти на відновлення: приклад Тростянецької громади

02 грудня, 2023

Прикордонна Сумська область – серед регіонів, які найбільше ...

10 громад Сумщини, які постраждали від російської агресії, стали лідерами відновлення

30 листопада, 2023

Команди 10- ти громад прикордонної Сумщини впродовж 2 місяці...

Поліція Сумщини радить громадянам бути уважними аби не потрапити в пастки шахраїв

29 листопада, 2023

Правоохоронці нагадують, що різного роду аферисти, з метою в...

У Сумах врятували колекцію рідкісних кактусів від блекаутів

22 листопада, 2023

Рідкісні кактуси під сонячними батареями! У Сумах врятували ...

Новини

Ми у соцмережах

Про нас

СпецКором може стати кожен. Повідомляйте про події та проблеми, знімайте відео і створюйте новини разом із нами! Долучайтеся до команди професіоналів!

Контакти

Лічильники