Logo
Версія для друку

Про корупцію – простими словами – Віктор Бобиренко

Про корупцію – простими словами – Віктор Бобиренко

Ми виділяємо для себе кілька видів корупції, які дуже зрозумілі людям. Є дозвільна корупція. Це коли, наприклад, не можна п’яним їздити за кермом, але за 100 доларів поліції - можна.

Не можна не знати медику з якого боку апендикс, але за 100 доларів професору – можна не знати. Ще дуже яскравий приклад дозвільної корупції – це розвалити в суді справу, тобто людина, наприклад мало не вбила когось,- але за тисячу доларів - справу перекваліфікують у дрібне хуліганство. Дозвільну корупцію побороти дуже важко. От у деяких країнах є навіть у законі право на провокування хабара. От наприклад ми з кимось побилися, він заявив до поліції, я копам пропоную гроші і якщо вони погоджуються – одразу відправляються за грати. Такий метод дуже добре працював би, бо народ не задоволений саме тим, що справи в судах дуже часто розвалюються.

Також дуже класний інструмент для запобігання корупції, бо тепер фіксують, що наприклад у якогось прокурора є будинок у 200 квадратних метрів, і якщо через рік у нього з’явиться ще один – він матиме претензію. Закон про декларування статків це свого роду запобіжник корупції. Рано чи пізно свою роль він зіграє, адже всі відкривають карти.

До речі, частіше у нас борються з вчительками, яким подарували квіти і цукерки, ніж з держслужбовцями вищих рангів.

Також існує ще й регуляторна корупція, яку ми на власні очі бачимо кожного дня. Це коли, наприклад, в міську раду заходять люди від різних партій, і прописують певні умови тендера під одну конкретну фірму, решта ж – опиняється за бортом, бо в ці критерії не вписується. Але зараз регуляторної корупції стало менше, бо в середовищі прокуратури починає щось змінюватися. Не готовий сказати, що кардинально, але от молодих людей, які зараз прийшли і працюють – не порівняти з тими попередниками, які були раніше.

Разом з тим є ще і політична корупція. От вона як раз найнебезпечніша. Це, наприклад, коли депутат може щось відбудувати за бюджетні гроші, а левова частина їх це податки фізичних осіб, і потім  розповідати всім який він молодець. Така корупція всюди – від міських рад до Верховної.

Але найбільший позитив стався у так званій «відкатній корупції». Частіше всього її можна було спостерігати у тендерних процедурах, коли мільйонів на 5, наприклад, на всю область закуповуються путівки до одного дитячого табору, при чому за ціною дорожчою, ніж у решти таких же. Так от, зараз такої корупції стало менше, бо з’явилася система «Прозорро». Я можу констатувати це, як людина, яка цю тему з 2010 року досліджує.

Останні з Віктор Бобиренко

Усі права захищені, використання матеріалів, тільки з гіперпосиланням на СпецКор-Media © | 2017-2020