Logo
Версія для друку

Обслуговування громадян без семи кіл бюрократичного пекла

Обслуговування громадян без семи кіл бюрократичного пекла

Довгоочікуваний законопроект про адмінпроцедуру у Верховній Раді. 

Що сталося?

5 червня 2019 року Комітет ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за результатами розгляду проекту Закону України «Про адміністративну процедуру» (реєстр. № 9456 від 28.12.2018 р.), поданого Кабінетом Міністрів України, вирішив рекомендувати його Верховній Раді в першому читанні прийняти за основу.

Чому Закон «Про адміністративну процедуру» потрібний усім

Вимоги принести довідку для довідки, відмови без пояснень, «загублені» заяви та розведення руками. Знайомо? Це залишки радянської системи «чиновник завжди правий». До речі, такого ставлення з боку представників держави до підприємця та громадянина немає в жодній країні Європи.

Як застаріла система працює зараз?

Сьогодні різні міністерства, служби, органи місцевого самоврядування тощо приймають рішення за різними процедурними порядками, часто відомими тільки їм. У свою чергу, що більше правил, тим більша вірогідність громадянину, підприємцю, довгоочікуваному інвестору щось не помітити та зробити помилку, наслідком якої можуть бути відмови у видачі документів, перенесення строків на невизначений термін, перевірки та штрафи.

Як наслідок, одні ідуть на прийом до міських голів, які відкладають свої справи, аби розглянути питання; інші до суду; треті кладуть гроші в конверт; четверті безуспішно оббивають пороги і дорікають на систему усім. Це нівечить імідж нашої держави всередині себе ж, ще й дає широкі можливості для корупції.

Чому тоді цей довгоочікуваний Закон вже понад 20 років не приймають?

Саме через розповсюдженість корупційних схем майже 20 років недобросовісні чиновники роблять усе, щоб єдиний рамковий Закон «Про адміністративну процедуру» замість десятків правил та актів не прийняти.

Як в ЄС вирішили це питання

У країнах ЄС вже давно кодифікували принципи та правила у законах про адміністративну процедуру. Першою це зробила Австрія майже 100 років тому.

Що зміниться із прийняттям Закону у нашій державі?

Будуть уніфіковані принципи взаємодії громадян та бізнесу з органами влади. Відносини будуватимуться на принципі ПОВАГИ.

Так, згідно із цим Законом,

ЧИНОВНИКИ будуть зобов’язані обґрунтовувати і пояснювати свої дії, тим паче – бездіяльність.

ГРОМАДЯНИ зможуть поставити під сумнів дії чиновників, отримають право бути вислуханими при загрозі негативного рішення, а також більше не змушені будуть витрачати свій час та нерви на отримання довідок для довідок із даними, які і так вже є у базі органів влади.

Що це значить конкретно для мене?

Якщо раніше після зміни прізвища для отримання айдікартки у ЦНАПі вам необхідно було отримати виписку про місце прописки в іншому кабінеті у тому ж ЦНАП та витратити дні, а іноді й тижні на очікування, тепер вас ніхто не змусить це робити, адже дані про місце вашого проживання є в базі.

Згідно із Законом, державний орган не має права вимагати в громадянина інформацію,яку вже має у володінні держава в особі іншого органу.

Що робити, якщо «довідку для довідки» все одно вимагатимуть?

Тепер вам достатньо буде написати заяву. У Законі для цих випадків є

Стаття 46, згідно з якою вам достатньо подати заяву в будь-якій формі (усній, письмовій чи електронній) до того органу, де порушили ваше питання. У ній має міститися назва органу, ваші дані (ПІБ, адреса, контакти) та зміст порушеного питання у довільній та максимально спрощеній формі.

Навіть більше. Адміністративний орган має вам сприяти в оформленні та поданні заяви.

Стаття 49, у якій написано, що вам не може бути відмовлено у прийнятті заяви.

При поданні заяви особисто на ваше прохання адміністративний орган видає письмове підтвердження про прийняття заяви із зазначенням дати та номера її реєстрації, крім випадків, коли справа вирішується невідкладно.

А ще у Статті 50 написано, що

Заява не може бути залишена без руху на підставі того, щови не надали документи, щомістять або доводять факти, які зберігаються в офіційному реєстрі, який ведеться цим або іншим адміністративним органом.

Що це все значить?

Це значить, що у чиновників з’явиться більше роботи, а ви зможете отримувати дозволи і важливі документи в органах влади за принципом єдиного вікна, швидко та легко.

Усе важливе – можливе!

Усі права захищені, використання матеріалів, тільки з гіперпосиланням на СпецКор-Media © | 2017-2020