Завершити децентралізацію. ч. 3: У 2020 році місто Суми значно розширить свою територію

Завершити децентралізацію. ч. 3: У 2020 році місто Суми значно розширить свою територію

У 2017 році я вперше запропонував концепцію "Великі Суми". Маючи на увазі приєднання сусідніх сільських територій до міста Суми в рамках процедури добровільного приєднання, як було передбачено законодавством.

Ще три роки тому було зрозуміло, що чергові вибори у жовтні 2020 р. відбудуться на новій територіальній основі, і що міській владі потрібно мати бачення які приміські сільські території місто зможе приєднати до себе.

Проте міська влада Сум не сильно хотіла розширюватися, діалог з навколишніми громадами майже не проводився, бачення про просторовий розвиток так і не було сформоване.

Схвалена Стратегія розвитку міста до 2030 року також не згадує таку опцію як збільшення території міста в кілька разів, ніби реформа децентралізації – це десь далеко і обласний центр не зачіпає. Міський голова не хотів створювати велику громаду і відтягував рішення як міг.

Винятком із правил стало приєднання до міста Піщанської сільської ради у 2019 р. і формальне створення Сумської міської ОТГ. Але очевидно, що до чергових місцевих виборів добровільно до міста вже ніхто не приєднається.

Сьогодні ситуація із завершенням реформи децентралізації і створенням нової мережі спроможних громад у Сумській області по суті завершується. Залишилися ряд спірних конфліктів по області, рішення по яким буде прийнято протягом наступних двох тижнів.

До 21 січня профільний Парламентський комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування та Мінрегіон України планують завершити схвалення моделей Перспективних планів усіх областей, які в такому ж вигляді будуть затверджені як новий адміністративно-територіальний устрій базового рівня. Очікується, що таке рішення може бути прийнятим вже у березні 2020 р.

Дивує відсутність інтересу до цього процесу і чітко визначеної позиції мера Сум і депутатського корпусу. 27 грудня 2019 р. Сумська облдержадміністрація провела розширене обговорення концепції нових спроможних громад, які запропонував Мінрегіон для Сумської області. Міський голова не прийшов, а присутній на ній секретар міської ради жодних пропозицій не висловлював.

Оскільки тема вкрай важлива для майбутнього міста.Місцеві вибори відбудуться в нових кордонах і за новими правилами, і той факт, що ніхто не хоче під тиском виборів і ймовірної критики брати зараз на себе відповідальність за нові кордони міста Суми, я спробую аргументовано пояснити своє бачення як експерт і людина, яка впроваджувала реформу децентралізації у 2016-2019 рр. в області.

Спробую керуватися здоровим глуздом, державницький інтересом, а також можливостей міського просторового розвитку на десятки років наперед.

Я пропоную в новому адміністративно-територіальному устрою передбачити створення нової міської громади міста Суми, до якої приєднаються Бездрицька ОТГ, Верхньосироватська та Нижньосироватська ОТГ, які були створені в рамках добровільності, проте як окремі суб'єкти місцевого самоврядування мають дуже обмежені ресурси. Також в межі міста варто включити території нинішніх Стецьківської, Битицької та Великочернеччинської сільських рад, які потенційно входять в міську громаду згідно чинного Перспективного плану, схваленого Урядом у травні 2018 року.

Косівщинську сільську раду Сумська обласна державна адміністрація пропонує приєднати до вже створеної Степанівської ОТГ. Я проти такої ідеї категорично. Це вже давно інфраструктурно територія міста.

Так само Сумська ОДА хоче створити Садівську сільську ОТГ із залишків сільських громад Сумського району. Але вона буде умовно спроможною [фінансово] тільки якщо туди увійдуть великі платники податків із сел Косівщина і Низи. А це на сьогодні вже малоймовірно. Тому здорових аргументів для створення сьогодні окремої спроможної Садівської сільської ОТГ ніхто не знаходить. Відтак села Шпилівка, Низи, Сула, Терешківка, Великі Вільми і Сад повинні увійти у громаду міста Суми.

Це моє бачення. Це був би ідеальний формат для майбутнього розвитку територіальної громади міста Суми. Непроста для обговорення і прийняття рішення, але цілком реальна модель. Такий формат Сумська ОДА з 2016 р. штучно блокувала через протистояння з мером Олександром Лисенком на основі партійного протистояння БПП та БЮТ. Зараз це стало неактуальним, життя вносить економічні й демографічні корективи,модель можна і потрібно впроваджувати в життя.

82770320 779282322539757 9207789818195476480 n

Переваги даної моделі:

  • модель обласного центру Суми стане прикладом для правильного і за темпами вчасного впровадження секторальних реформ та формуванню зразків, які можна буде мультиплікувати на решту Сумської області [шкільні округи, великі та малі безпекові округи, мережі надання адміністративних послуг, проекти міжмуніципального співробітництва та ін.]
  • вирішення частини проблеми із транспортним забезпеченням жителів прилеглих територій, які щоденно їздять у дві сторони на роботу і назад додому
  • довгострокове вирішення проблеми муніципального складування і захоронення твердих побутових відходів [полігон у с. Великий Бобрик]
  • створення проекту "Великі Суми"запустить процес стирання історичної різниці в менталітеті міського й сільського жителя, зробить простих людей більш мобільними і соціально відповідальними, з часом нормою стане практика "живу в селі, працюю - в місті"
  • повинна сприяти появі сильної управлінської команди після місцевих виборів 2020 року, яка знатиме під який формат територіального управління вони йтимуть на місцевівибори

Недоліки даної моделі:

  • у складі наступних виконавчих комітетів Сумської міської ради потрібно буде передбачити посаду заступника міського голови, який спеціально опікуватиметься інтеграцією в міське середовище усіх старостинських округів, яких може буде створено близько 15; але така робота може бути завалена, або спеціально визнана не пріоритетною
  • вимагатиме повністю переглянути нещодавно прийняту Стратегію розвитку міста на період до 2030 року, оскільки вона технічно слабка для таких амбіцій міста
  • передбачає у своїй основі постійний і чесний діалог з жителями різних територій у межах нової адміністративної одиниці, а такі практики у Сумах майже не використовуються [за невеликим виключенням громадського бюджету]
  • може викликати узгоджений спротив керівників вже створених сільських об’єднаних територіальних громад; проте потрібно розуміти, що сьогодні ми закладаємо фундамент розвитку міста на багато десятиліть наперед, потрібно керуватися не політичними амбіціями займання посад чи комфортним веденням бізнесу, а державними інтересами

Для розуміння того, як йдуть дискусії на сьогоднішній день, у наступному слайді наводжу пропозицію Сумської обласної державної адміністрації, яка була надіслана в Мінрегіон України у грудні 2019 р., і по якій було багато експертних зауважень.

Це модель міста Суми плюс Сумський район. Тут для розвитку міста практично нічого не залишається; якісь напіврішення щоб нашкодити чинній міській владі. Але влада рано чи пізно зміниться, а виправити помилки вже буде неможливо.

81675245 1467115200111036 8911952479436931072 n

вгору

Події

У Попівці Великописарівської громади залишається близько 20 людей, з ними відсутній зв'язок

18 березня, 2024

З Великописарівської громади на Сумщині шостий день ева...

Внаслідок ракетного обстрілу у Сумах зруйновано кладовище

18 березня, 2024

Через ракетний удар по Сумах 17 березня є пошкодже...

Правоохоронці Сумщини викрили чергову схему ухилення від мобілізації

18 березня, 2024

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури ...

На Велику Писарівку скинули 23 авіабомби за добу: є загиблий

18 березня, 2024

За минулу добу російська авіація скинула на селище 9 фугасни...

Військові РФ завдали два удари по Конотопу на Сумщині

17 березня, 2024

Ввечері 17 березня російські військові вдарили по інфраструк...

У Сумах пролунало два вибухи

17 березня, 2024

Близько 15:50 у Сумах було чутно два вибухи. В обл...

Проблеми

Відкрито кримінальні провадження проти голови Центру протидії корупції Шабуніна

10 березня, 2024

Проти голови ЦПК порушили справи за ухиляння від військової ...

Поради, як захистити свій інтернет-профіль

23 січня, 2024

Рейдерство акаунтів — це вид інтернет-шахрайства, який поляг...

Що "світить" крадіям електроенергії?

23 січня, 2024

У центрі міста Суми з раннього ранку під повітряними тривога...

Підвищення тарифів для населення не планується, – Герман Галущенко

22 вересня, 2023

Наразі немає жодних планів щодо збільшення тарифів на електр...

"Сумське море" може зникнути? Хто винен і що робити?

10 вересня, 2023

Річка Псел, Косівщинське водосховище та річка Сумка наразі п...

Зловмисники збували майно Збройних Сил України

07 вересня, 2023

П’ятеро осіб привласнювали та перепродавали в інтернеті держ...

Реформи

На Сумщині заблокують російське ТБ і радіо

11 березня, 2024

Держспецзв’язку побудує систему блокування російського мовле...

На Сумщині планують провести ремонт доріг

09 березня, 2024

Голова обласної військової адміністрації Володимир Артюх обг...

На Сумщині протидіють впливу ворожого мовлення

09 березня, 2024

Начальник Сумської обласної військової адміністрації Володим...

У Сумах додадуть камер відеонагляду

06 березня, 2024

У Сумах обговорили питання впровадження чергового етапу авто...

Про центральне опалення скоро забудемо: українців поголовно переведуть на автономку

07 грудня, 2023

Українців переведуть на автономне опалення, про центральне м...

Віктор Ляшко: Реабілітаційна допомога має бути доступною

08 жовтня, 2023

Сучасне безбарʼєрне відділення реабілітації на 30-60 ліжок м...

Громади

В Охтирській громаді запускають послугу “Авто милосердя”

07 березня, 2024

Охтирське відділення Червоного Хреста України отримало автом...

Архітектори з Мюнхена, які працюють з BMW і Google, проектуватимуть для Тростянця.

04 грудня, 2023

У місті Тростянець архітектори з Мюнхена благодійно спроекту...

Де брати кошти на відновлення: приклад Тростянецької громади

02 грудня, 2023

Прикордонна Сумська область – серед регіонів, які найбільше ...

10 громад Сумщини, які постраждали від російської агресії, стали лідерами відновлення

30 листопада, 2023

Команди 10- ти громад прикордонної Сумщини впродовж 2 місяці...

Поліція Сумщини радить громадянам бути уважними аби не потрапити в пастки шахраїв

29 листопада, 2023

Правоохоронці нагадують, що різного роду аферисти, з метою в...

У Сумах врятували колекцію рідкісних кактусів від блекаутів

22 листопада, 2023

Рідкісні кактуси під сонячними батареями! У Сумах врятували ...

Новини

Ми у соцмережах

Про нас

СпецКором може стати кожен. Повідомляйте про події та проблеми, знімайте відео і створюйте новини разом із нами! Долучайтеся до команди професіоналів!

Контакти

Лічильники