Побачити неможливе, або Стратегія розвитку міста Суми

Побачити неможливе, або Стратегія розвитку міста Суми

...до місячного ювілею затвердження.

Про презентацію Стратегії розвитку міста Суми та його брендбуку не говорив лише лінивий. Але за обговоренням креативного «логотипу» майже ніхто не згадує бачення майбутнього «міста над Пслом» та Стратегії його розвитку. Хоча саме це є головним і визначальним. Коли вже емоції уляглися, хочеться зрозуміти, що ж стане дороговказом для багатотисячного міста на найближчі роки. І чи стане взагалі?

 

Спробую.

  1. Необхідність та терміни прийняття документа.

Для команди, якій на виборах громада довірила управляти містом, логічно було б розробляти його на початку каденції, а не перед закінченням другого терміну служби. Про таку необхідність громадськість міста неодноразово нагадувала.

А у 2015 році на громадських засадах розробила та запропонувала до опрацювання і затвердження Концепцію розвитку міста, схвалену на засіданні Громадської ради при Сумському міськвиконкомі.

Тоді пропозиція була проігнорована. Знаковим є і те, що ніхто не аналізував, як виконувалася і наскільки виконана нинішньою владою попередня Стратегія. А це визначає цінність такого документа взагалі і логічність його розробки на наступний період.

  1. Що таке Стратегія і для кого вона.

Беручись зводити будь-яку будівлю, господар спочатку уявляє, що він хоче отримати. Потім робить проект, розрахунки, планує фундаменти, стіни і т. п. Так і з містом. Стратегія розвитку – це така ж уява, мрія громади про те, яке вона хоче мати місто.

Стратегія розвитку міста – це бачення свого майбутнього саме громадянами, а не тільки чиновниками, депутатами чи бізнесменами. Вона має будуватись не від проблем, які, звичайно, є в кожному населеному пункті, а від орієнтації на те, що в кінці кінців хочуть мати мешканці.

Стратегія є довготривалим планом не менше ніж на 10-15 років і має містити винятково ті цілі, які підтримуються всією громадою. Інші цілі, такі, що схвалюються лише частиною суспільства (хай навіть більшою) або реалізуються у значно коротші терміни, - вирішуються іншими способами в т. ч. галузевими і цільовими програмами, планами соціально-економічного розвитку та ін.

В Сумах на стратегічних сесіях і обговореннях переважну більшість учасників складали чиновники, які навіть у тексті стратегії визначені, чомусь, головною зацікавленою стороною! Тематика самих сесій визначалася ними  на свій розсуд і ніяким чином не посягала на удосконалення управління містом, шляхом запровадження принципів прямої демократії.

Після того, як з робочого органу (Координаційної ради) виключили єдиного представника громадськості міста, авторський колектив написання головного міського документу утворили з чотирьох громадян Польщі, чиновника з Рівненської облдержадміністрації, представників громадських організацій міст Рівного та Дніпра, представника СумДУ (розробника «прогнозу економічного і соціального розвитку») та чиновників Сумського міськвиконкому. 

Як Польща не зацікавлена в тому, щоб Україна стала їй сильним конкурентом на Європейському континенті, так і мешканцям Рівного, напевно, не цікаво, аби Суми стали сильнішими і привабливішими за їх місто. Чиновник також ніколи не захоче ділитися правом перерозподілу міських ресурсів з громадою.

 

Чи виражає авторський колектив інтереси та волю мешканців Сум?

 

Відповідь очевидна. Такий склад робочого органу не відповідає жодній існуючій методології розробки стратегій розвитку населених пунктів (до речі, реквізити методології, за якою розроблялася Стратегія не вказані, таємницею є і те ким і коли вона затверджена).

  1. Що ж містить у собі Стратегія розвитку міста?

Не вивчивши громадську думку, не залучивши до формування бачення широкого кола мешканців, не використавши ефективних методів дослідження інтересів громади, автори, на мій погляд, допустили ряд недоречностей як у баченні, так і у пропонованих головних напрямках розвитку.

Що привертає увагу у баченні:

  1. «Європейське місто» - що означає використання цього словосполучення? Географічне визначення розташування? Чи якісь конкретні цінності?
  1. «Східний форпост України» - що таке форпост? Військове укріплення, передовий пост фортеці. (Цікаво, чи хтось із сумчан мріяв або мріє про мілітаристичне майбутнє?)
  1. «Промисловий центр» - невже громада вважає, що місту не вистачає викидів уже існуючого «Хімпрому»? В усьому розвиненому світі промисловість виносять за межі міст на безпечну для людей відстань, а ще краще - у слабко розвинені країни з дешевою робочою силою. Не хочеться вірити у таке позиціювання.
  1. «Місто, яке … відповідає кращим сучасним тенденціям» - яким? Чи не важливо? Нагадує вислів мера «Я за все хорошее и против всего плохого». Тобто дуже конкретно ні про що.

Коротко про місію:

Місія – це не «емоції, в яких мешканці можуть створювати для себе можливості розвитку» (згідно з текстом стратегії), а спосіб, умови досягнення бачення. Вони, як і бачення, на жаль, не є сформованими громадою. Фейкова відкритість влади і імітована активність не можуть бути джерелом та мотивацією для містотворення.

 

Разом з тим мешканці сусідньої держави спільно з представниками інших міських громад «допомогли» сумським чиновникам визначити потреби і сформулювати чотири головні напрямки розвитку нашого міста:

1.ДОСТУПНІСТЬ – «доступність» до міських ресурсів, в т. ч. людських (для Польщі та інших зацікавлених країн)? А якже «Суми – місто парканів»?

 

2.МІСТО ДЛЯ ЛЮДЕЙ – лише лозунги про покращення, вдосконалення, сприяння, підвищення та тотальне стимулювання всього навколо, а також збільшення ступеня врахування потреб та впливу бізнесу на просторове планування? Куди вже збільшувати?;

 

3.КОНКУРЕНТНО СПРОМОЖНА ЕКОНОМІКА – метод новаторський - за рахунок «позитивного» іміджу та грантових коштів, але чомусь без справедливого розподілу матеріальних благ і міських ресурсів;

 

4.ЕФЕКТИВНЕ УПРАВЛІННЯ – в інтересах управлінців, але знову без участі і контролю громади. 

В Стратегії зовсім не відображені прагнення громади до соціальної справедливості, врахування її думки при прийнятті важливих для міста управлінських рішень, подолання бідності та зменшення нерівності, забезпечення гідної роботи для всіх, підзвітність владних інституцій перед громадою… Зате є необхідність побудови офісів категорії «А»!? 

Вже сьогодні, поряд з потребами у безпечному, комфортному та естетично привабливому середовищі, виникає суспільний запит на встановлення прозорого зв`язку між економічним розвитком (результатами спільної праці) та розподілом благ (конкретними змінами якості життя людей). Чиновники не хочуть помічати того, що містяни хочуть бути господарями у своєму місті, розпоряджатись міськими ресурсами та брати участь у вирішенні питань розвитку.

Прикро, що в документі відсутні конкретні, ефективні і унікальні ідеї та пропозиції, щодо міських перетворень Сум в успішне і гармонійне «місто для людей». Страх перед громадою за свої недолугі напрацювання призвів до того, що Стратегію розвитку міста Суми, взагалі, презентував громадянин Польщі, який лише кілька разів до цього приїздив до міста (можливо, саме відбирати кращих студентів на навчання до Польщі). Не уявляю, щоб таке могло б бути в будь якому цивілізованому європейському місті. Чи не є це одночасно неповагою до себе та визнанням своєї меншовартосності?

 

Що дасть Стратегія мешканцям міста?

 

Розробка і затвердження такого документа, як Стратегія розвитку важлива у випадку, коли вона сформована громадою і коли вона виконується. Тоді всі рішення владних інституцій мають повністю відповідати стратегічним цілям незалежно від кольору партійних квитків чиновників. Сумські реалії такі, що прийнятий місцевий бюджет зовсім не ґрунтується на щойно затвердженій Стратегії. Влада і місцеві депутати не бачать необхідності у розробці Генплану міста, будівництві дитсадка у 12-му мікрорайоні, створенні велодоріжок та ін. Зате передбачають по 1 млн. грн. кожному депутату на «реалізацію депутатських повноважень»!

Мабуть, так прописано їх власною стратегією… 

Тож, якщо з перших днів чинності цього головного документа, який має визначати напрямки розвитку міста на найближче десятиліття, його ігнорують, шансів на реалізацію, хай і не найкращої Стратегії, не багато.

Ми є на тому етапі розвитку, який поки що дозволяє владі вправно маніпулювати суспільною думкою заради збереження доступу до використання і перерозподілу міських ресурсів. Байдужість громади, інертність, невіра у свою спроможність – головний урок цього «стратегування». 

Можливо громада з часом стане більш свідомою. А можливо і владі також вже час перестати боятися долучати громадськість до участі в управлінні міськими ресурсами, бо лише спільні рішення і спільна робота по їх втіленню забезпечить спільну відповідальність, порозуміння та стабільність у суспільстві, можливість побудови міста-мрії, міста комфортного для кожного свого мешканця незалежно від віку, статі, національності, професії, соціального, матеріального чи фізичного стану.

вгору

Події

У Попівці Великописарівської громади залишається близько 20 людей, з ними відсутній зв'язок

18 березня, 2024

З Великописарівської громади на Сумщині шостий день ева...

Внаслідок ракетного обстрілу у Сумах зруйновано кладовище

18 березня, 2024

Через ракетний удар по Сумах 17 березня є пошкодже...

Правоохоронці Сумщини викрили чергову схему ухилення від мобілізації

18 березня, 2024

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури ...

На Велику Писарівку скинули 23 авіабомби за добу: є загиблий

18 березня, 2024

За минулу добу російська авіація скинула на селище 9 фугасни...

Військові РФ завдали два удари по Конотопу на Сумщині

17 березня, 2024

Ввечері 17 березня російські військові вдарили по інфраструк...

У Сумах пролунало два вибухи

17 березня, 2024

Близько 15:50 у Сумах було чутно два вибухи. В обл...

Проблеми

Відкрито кримінальні провадження проти голови Центру протидії корупції Шабуніна

10 березня, 2024

Проти голови ЦПК порушили справи за ухиляння від військової ...

Поради, як захистити свій інтернет-профіль

23 січня, 2024

Рейдерство акаунтів — це вид інтернет-шахрайства, який поляг...

Що "світить" крадіям електроенергії?

23 січня, 2024

У центрі міста Суми з раннього ранку під повітряними тривога...

Підвищення тарифів для населення не планується, – Герман Галущенко

22 вересня, 2023

Наразі немає жодних планів щодо збільшення тарифів на електр...

"Сумське море" може зникнути? Хто винен і що робити?

10 вересня, 2023

Річка Псел, Косівщинське водосховище та річка Сумка наразі п...

Зловмисники збували майно Збройних Сил України

07 вересня, 2023

П’ятеро осіб привласнювали та перепродавали в інтернеті держ...

Реформи

На Сумщині заблокують російське ТБ і радіо

11 березня, 2024

Держспецзв’язку побудує систему блокування російського мовле...

На Сумщині планують провести ремонт доріг

09 березня, 2024

Голова обласної військової адміністрації Володимир Артюх обг...

На Сумщині протидіють впливу ворожого мовлення

09 березня, 2024

Начальник Сумської обласної військової адміністрації Володим...

У Сумах додадуть камер відеонагляду

06 березня, 2024

У Сумах обговорили питання впровадження чергового етапу авто...

Про центральне опалення скоро забудемо: українців поголовно переведуть на автономку

07 грудня, 2023

Українців переведуть на автономне опалення, про центральне м...

Віктор Ляшко: Реабілітаційна допомога має бути доступною

08 жовтня, 2023

Сучасне безбарʼєрне відділення реабілітації на 30-60 ліжок м...

Громади

В Охтирській громаді запускають послугу “Авто милосердя”

07 березня, 2024

Охтирське відділення Червоного Хреста України отримало автом...

Архітектори з Мюнхена, які працюють з BMW і Google, проектуватимуть для Тростянця.

04 грудня, 2023

У місті Тростянець архітектори з Мюнхена благодійно спроекту...

Де брати кошти на відновлення: приклад Тростянецької громади

02 грудня, 2023

Прикордонна Сумська область – серед регіонів, які найбільше ...

10 громад Сумщини, які постраждали від російської агресії, стали лідерами відновлення

30 листопада, 2023

Команди 10- ти громад прикордонної Сумщини впродовж 2 місяці...

Поліція Сумщини радить громадянам бути уважними аби не потрапити в пастки шахраїв

29 листопада, 2023

Правоохоронці нагадують, що різного роду аферисти, з метою в...

У Сумах врятували колекцію рідкісних кактусів від блекаутів

22 листопада, 2023

Рідкісні кактуси під сонячними батареями! У Сумах врятували ...

Новини

Ми у соцмережах

Про нас

СпецКором може стати кожен. Повідомляйте про події та проблеми, знімайте відео і створюйте новини разом із нами! Долучайтеся до команди професіоналів!

Контакти

Лічильники