Як вплинуть «податкові канікули» на бізнес та бюджети громад Сумської області

Як вплинуть «податкові канікули» на бізнес та бюджети громад Сумської області

Про вплив «податкових канікул» на надходження доходів до бюджетів ОТГ Сумщини та можливу мінімізацію втрат місцевих бюджетів на період запровадження карантину – в коментарях та роз’ясненнях Ірина Алєєва, експертки з муніципальних фінансів Сумського регіонального офісу Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe.

Юридична складова «податкових канікул»

Нещодавно Верховна Рада України підтримала два закони, якими встановили так звані «податкові канікули» для фізичних та юридичних осіб під час карантинних обмежень.

Мова йде про:

Закон України від 17 березня 2020 року № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)»

та Закон України від 30 березня 2020 року № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Що ж підпадає під «податкові канікули»?

1) Плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності).

Це стосується фізичних та юридичних осіб, які використовують відповідні земельні ділянки у господарській діяльності. При цьому, не сплачується плата за землю тільки за березень 2020 року.

Окрім того, строк сплати плати за землю за квітень 2020 року відтерміновано до липня 2020 року. Тобто ви можете сплатити за квітень у квітні, а можете й у червні.

Повністю від зазначених виплат звільняються юридичні особи за умови подачі ними уточнюючої декларації, але це не є обов’язковим. Тобто, подаєте уточнюючу декларацію – не платите, не подаєте – сплачуєте цей податок у повному обсязі.

2) Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (в частині нежитлової нерухомості)

Мова йде про офісні, торговельні та готельні будівлі, а також склади, гаражі тощо. Стосується це юридичних та фізичних осіб. Період, на який розповсюджується таке звільнення - березень 2020 року.

Ураховуючи, що у 2020 році податок на нерухоме майно сплачується за 2019 рік, тому відповідне нарахування за березень 2020 року буде виключено в 2021 році.

Увага!Податок за об’єкти житлової нерухомості (квартири, будинки) сплачується без змін.

3) Єдиний податок

Органам місцевого самоврядування надано право зменшувати ставки єдиного податку для платників І та ІІ груп. Натомість це не є обов’язковим. До цього питання необхідно підійти виважено, оскільки зменшені ставки будуть застосовуватись аж до кінця 2020 року (незалежно від періоду карантину) і втрати бюджетів у цьому разі будуть більші.

4) Благодійна допомога

Якщо ви здійснюєте благодійну діяльність як юридична особа, то зможете відносити такі витрати на зменшення фінансового результату. Пільги благодійникам – зменшення оподаткування, якщо вони надали кошти на засоби захисту, медикаменти та медичні прилади, що необхідні для запобігання та лікування коронавірусної хвороби (COVID-19).

Як «податкові канікули» вплинуть на надходження доходів до ОТГ Сумщини?

Якщо взяти до уваги тільки можливі зменшення у частині місцевих податків і зборів в частині плати за землю, то прогнозні втрати доходів в громадах Сумської області в середньому складуть близько 2%. Вони коливаються від 0.5% у #ЧернеччинськаОТГ до 3,8% у #Зноб_НовгородськаОТГ.

Зменшення ставок єдиного податку для платників І та ІІ групи може спричинити втрати в ОТГ Сумщини в середньому близько 2%. Показник коливається від 0,3% у #НовослобідськаОТГ до 5,3% в #КролевецькаОТГ.

Найбільшу ж частку в доходах громад Сумщини займає ПДФО– 54%. При цьому, з об’єктивних причин під час карантину підприємства та організації зменшують виплату заробітної плати своїм працівникам (внаслідок простою, переведення працівників на неповний робочий день та надання відпусток за власний рахунок тощо).

Отже, прогнозні втрати доходів у громадах в цій частині збільшуватимуться та в середньому прогнозуються близько 3% бюджету. Потенційно цей показник буде коливатися від 1,6% у #БерезівськаОТГ до 3,7% в #МиколаївськаОТГ Сумського району.

Поряд з тим, треба розуміти, що бюджети ОТГ – це не тільки надходження податків, а й витрати на утримання шкіл, дитсадочків, закладів охорони здоров’я та культури, соціальний захист мешканців громади, проведення дезінфекції населених пунктів та забезпечення медичними препаратами й засобами захисту медичних працівників під час карантину та інші важливі напрямки.

Якщо, наприклад, умовно взяти середньостатистичну сільську громаду Х Сумської області з приблизним бюджетом у 24 млн гривень, то втрати від «податкових канікул» орієнтовно можуть скласти 6% від річного бюджету або 1,5 млн гривень.

Для порівняння, деякі з ОТГ витрачають 1,5 млн гривень на життя громади в місяць. У цю суму входять заробітні плати працівникам закладів бюджетної сфери, енергоносії, підтримка медичної галузі, утримання та благоустрій населених пунктів, харчування маленьких мешканців громади в школах та дитячих садочках тощо.

У сфері проєктних затрат 1,5 млн гривень – це, наприклад, приблизна вартість нового шкільного автобуса або трактора з навісним обладнанням, карети швидкої допомоги тощо.

Як мінімізувати втрати місцевих бюджетів на період запровадження карантину?

Зараз дуже важливо вести перемовини з підприємствами - платниками податків не тільки у напрямку прямої підтримки фінансової, а й у напрямку збереження податкових надходжень, а саме можливості сплати ними плати за землю та єдиного податку у повному обсязі.

Наприклад, Новослобідська ОТГ Путивльського району провела перемовини з місцевими сільгоспвиробниками щодо сплати плати за землю у повному обсязі без «податкових канікул». Громада таким чином мінімізувала свої фінансові втрати та продемонструвала гарний приклад співпраці з соціально-відповідальним бізнесом.

Які ж існують можливості підтримки малого бізнесу?

Зрозуміло, що бізнес – це основа розвитку та він теж має втрати й потребує підтримки.

Податкова відпустка для ФОП І та ІІ групи на один календарний місяць, передбачена п. 295.5 ПКУ. Це надасть можливість не сплачувати єдиний податок за фіксованою ставкою в цей період. Фізичні особи підприємці, особи, які проводять професійну діяльність та члени фермерського господарства, звільняються від нарахування та сплати єдиного соціального внеску при сплаті за себе.

Роботодавець також може отримати від держави допомогу для працівників. Ця допомога надається Центрами зайнятості з причин зупинення (скорочення) виробництва у зв’язку з проведенням карантинних заходів за зверненням роботодавця для її виплати працівникам. Тобто працюватиме такий ланцюг: Центр зайнятості – роботодавець – працівники.

Надзвичайна ситуація вимагає від громад швидких рішень щодо управління бюджетними коштами та заходів зі збалансування своїх бюджетів, насамперед треба виважено підходити до витрачання наявних фінансових ресурсів, - підсумувала Ірина Алєєва.

Розрахунки щодо впливу на надходження доходів до бюджетів об’єднаних територіальних громад Сумщини розроблені за підтримки Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe.

Програма «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

 

вгору

Події

У Попівці Великописарівської громади залишається близько 20 людей, з ними відсутній зв'язок

18 березня, 2024

З Великописарівської громади на Сумщині шостий день ева...

Внаслідок ракетного обстрілу у Сумах зруйновано кладовище

18 березня, 2024

Через ракетний удар по Сумах 17 березня є пошкодже...

Правоохоронці Сумщини викрили чергову схему ухилення від мобілізації

18 березня, 2024

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури ...

На Велику Писарівку скинули 23 авіабомби за добу: є загиблий

18 березня, 2024

За минулу добу російська авіація скинула на селище 9 фугасни...

Військові РФ завдали два удари по Конотопу на Сумщині

17 березня, 2024

Ввечері 17 березня російські військові вдарили по інфраструк...

У Сумах пролунало два вибухи

17 березня, 2024

Близько 15:50 у Сумах було чутно два вибухи. В обл...

Проблеми

Відкрито кримінальні провадження проти голови Центру протидії корупції Шабуніна

10 березня, 2024

Проти голови ЦПК порушили справи за ухиляння від військової ...

Поради, як захистити свій інтернет-профіль

23 січня, 2024

Рейдерство акаунтів — це вид інтернет-шахрайства, який поляг...

Що "світить" крадіям електроенергії?

23 січня, 2024

У центрі міста Суми з раннього ранку під повітряними тривога...

Підвищення тарифів для населення не планується, – Герман Галущенко

22 вересня, 2023

Наразі немає жодних планів щодо збільшення тарифів на електр...

"Сумське море" може зникнути? Хто винен і що робити?

10 вересня, 2023

Річка Псел, Косівщинське водосховище та річка Сумка наразі п...

Зловмисники збували майно Збройних Сил України

07 вересня, 2023

П’ятеро осіб привласнювали та перепродавали в інтернеті держ...

Реформи

На Сумщині заблокують російське ТБ і радіо

11 березня, 2024

Держспецзв’язку побудує систему блокування російського мовле...

На Сумщині планують провести ремонт доріг

09 березня, 2024

Голова обласної військової адміністрації Володимир Артюх обг...

На Сумщині протидіють впливу ворожого мовлення

09 березня, 2024

Начальник Сумської обласної військової адміністрації Володим...

У Сумах додадуть камер відеонагляду

06 березня, 2024

У Сумах обговорили питання впровадження чергового етапу авто...

Про центральне опалення скоро забудемо: українців поголовно переведуть на автономку

07 грудня, 2023

Українців переведуть на автономне опалення, про центральне м...

Віктор Ляшко: Реабілітаційна допомога має бути доступною

08 жовтня, 2023

Сучасне безбарʼєрне відділення реабілітації на 30-60 ліжок м...

Громади

В Охтирській громаді запускають послугу “Авто милосердя”

07 березня, 2024

Охтирське відділення Червоного Хреста України отримало автом...

Архітектори з Мюнхена, які працюють з BMW і Google, проектуватимуть для Тростянця.

04 грудня, 2023

У місті Тростянець архітектори з Мюнхена благодійно спроекту...

Де брати кошти на відновлення: приклад Тростянецької громади

02 грудня, 2023

Прикордонна Сумська область – серед регіонів, які найбільше ...

10 громад Сумщини, які постраждали від російської агресії, стали лідерами відновлення

30 листопада, 2023

Команди 10- ти громад прикордонної Сумщини впродовж 2 місяці...

Поліція Сумщини радить громадянам бути уважними аби не потрапити в пастки шахраїв

29 листопада, 2023

Правоохоронці нагадують, що різного роду аферисти, з метою в...

У Сумах врятували колекцію рідкісних кактусів від блекаутів

22 листопада, 2023

Рідкісні кактуси під сонячними батареями! У Сумах врятували ...

Новини

Ми у соцмережах

Про нас

СпецКором може стати кожен. Повідомляйте про події та проблеми, знімайте відео і створюйте новини разом із нами! Долучайтеся до команди професіоналів!

Контакти

Лічильники