Чому в Сумах перестали безкоштовно лікувати зуби?

Чому в Сумах перестали безкоштовно лікувати зуби?

У регіональних засобах масової інформації з’явилось інформаційне повідомлення, де опубліковано оголошення з дверей поліклініки, наступного змісту: «Шановні пацієнти КНП СОР «Сумська обласна клінічна стоматологічна поліклініка» повідомляє, що з 11 січня 2021 у зв'язку з повною відсутністю фінансування, всі послуги, які надає заклад є платними. Дякую за порозуміння. Адміністрація.» 


? Обурені сумчани, звернулися до обласної та міської влади з вимогою пояснити, що відбувається. Відповідь чиновників не довелося довго чекати. Новообраний голова обласної ради в терміновому порядку пообіцяв у всьому розібратися?? Для цього він, не подзвонив начальнику управління охорони здоров’я, і навіть не викликав до себе виконавчого директора КНП СОР, власником якого є обласна рада. Цитую офіційне джерело: « @Федорченко (прим.ред. - голова обласної ради) поставив завдання з’ясувати причину такого кроку і вже сьогодні, 12 січня, до поліклініки з робочим візитом виїхали перший заступник голови обласної ради @Стрельченко, голова бюджетної комісії Євген Южаков та депутат облради Микита Баня». ? Ну і Бог з ними, з управлінцями, які посилають «гонца» на коні і в збруї, щоб передати повідомлення у світі сучасних технологій. 


Найгірше те, які висновки зробила ця комісія? За результатом поїздки, заступник голови облради Олександр Стрельченко зазначив?«Стоматологічне здоров’я населення і передусім його найнезахищеніших верств залишається поза увагою центральної влади. Немає державної програми, щодо надання соціальної стоматологічної допомоги цим людям, як і довгоочікуваної страхової медицини, яка могла б вирішити немало проблем.

Немає можливості фінансування і з обласного бюджету. Тому наразі все лягло виключно на плечі стоматологічних клінік. Утім, детально все обговоривши, ми дійшли згоди, що КНП СОР «Сумська обласна клінічна стоматологічна поліклініка» й надалі надаватиме безоплатні послуги, але виключно пільговим категоріям населення». ??https://cutt.ly/JjWnWHA

? Вся ця ситуація показує те, що ані містяни, ні журналісти, й навіть обласні чиновники не розуміють, що відбувається у медичні сфері ❗️Питання фінансування галузі, ринкові умови оплати праці медичним працівникам і підхід «гроші йдуть за пацієнтом» – все це для них не існує, бо вони досі мислять схемами та ручним розподілом обласних коштів? ? 

? Пропоную спільно розібратися у проблемі та з’ясувати, чому область втратила державне фінансування обласного стоматологічного закладу?

? Верховна рада ухвалила Закону України “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення”, згідно цього нормативно-правового акту відбувається повністю все фінансування медичної галузі. У рамках медичної реформи була створена окрема установа на центральному рівні – Національна служба здоров’я (НСЗУ)???Саме вона покликана сплачувати за надані медичні послуги законтрактованим лікарням і поліклінікам за об’єм виконаних послуг згідно з програмою медичних гарантій. 

??‍♂️ Програма медичних гарантій – перелік та обсяг медичних послуг та ліків, які гарантуються населенню та оплачуються з державного бюджету на основі єдиних національних тарифів. ? Тобто щорічно затверджуються перелік медичних послуг, за надання яких НСЗУ напряму фінансує законтрактовані медичні установи. Якщо власники закладів міські, районні, обласні ради бажають, щоб їхні заклади надавали ширший спектр медичних послуг, вони рішенням сесії можуть розширяти пакети медичних послуг. 
?? От ми і розібралися з основними поняттями та принципом фінансування медичної галузі. 

Можливо держава не заклала фінансування стоматологічних послуг у програмі медичних гарантій на 2021 рік❓ Відкриваємо документ «Пакети медичних послуг. Зміст та підхід до контрактування закладів охорони здоров’я» , що є у відкритому доступі на сайті НСЗУ ??https://cutt.ly/DjWnT7y знаходимо розділ «Пріоритетні амбулаторні послуги». 


ДО ПАКЕТУ ВХОДИТЬ: 
? Надання ургентної стоматологічної допомоги дорослим та дітям у визначеному обсязі
? Планова стоматологічна допомога дітям до 16 років у визначеному обсязі


? Отже законотворець заклав можливість надання стоматологічної допомоги за рахунок коштів державного бюджету. Давайте ж подивимося скільки коштів закладено на ці послуги. Для цього на сайті МОЗ ми знаходимо документ «Порядок реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення», Він є у вільному доступі ?? https://cutt.ly/rjWnI1M Знаходимо Главу 8. Амбулаторна вторинна (спеціалізована). Де зазначено вся тарифікація послуги. 
?? Тариф на медичні послуги з амбулаторної вторинної передбачені специфікаціями, встановлюється як глобальна ставка на 9 місяців за готовність надати 100 послуг АМД, що розрахована на основі базової ставки на медичні послуги, яка становить 4942,00 грн, до якої застосовуються коригувальні коефіцієнти.
?? Коригувальні коефіцієнти залежно від складності наданої медичної послуги становлять:
за хірургічні втручання, проведені амбулаторно – 9,713;
за консультації, проведені амбулаторно – 1,000;
за стоматологічну допомогу – 0,186.


? Фінансування передбачено згідно програми медичних гарантій. Давайте ж спільно порахуємо скільки могла б отримувати лікарня державних коштів щоденно, якби за послуги обласної стоматології платила держава. Ми будемо опиратися на статистичні данні, які були опубліковані на сайті обласної ради, за результатами моніторингу комісії: «Щоденно у поліклініці обслуговується до 300 жителів області»
?? Прості математичні дії нам дадуть від мінімального до максимального заробітку лікарні щоденно. Отже?? 
? Якщо лікарня буде проводити тільки(!) консультації/допомогу 
? 49,42 одна людина * 0.186 коефіцієнт * 300клієнти за 1 день = 2757,64 грн. ; 
? Якщо лікарня буде проводити тільки(!) хірургічні втручання, проведені амбулаторно
? 49,42 одна людина * 9,713 коефіцієнт * 300клієнти за 1 день = 144004,93 грн. 
❎ Отже в середньому 1 клієнт, що перейшов поріг Обласної стоматполіклініки, буде приносити 244,60 грн. а вдень клініка може заробляти від 2757,64 грн до 144004,93 грн

??‍? Розібралися і з порядком цін за послуги стоматології. 
??Тобто держава платить за надані послуги (можливо не в тому обсязі, в якому б хотіли стоматологи) але точно платить ? ?
??‍♂️ А отже, ми підійшли до головного питання, що ж сталося з обласним закладом, що він втратив можливість отримувати держане фінансування за свою роботу❓
??‍♂️ А все досить просто. КНП СОР «Сумська обласна клінічна стоматологічна поліклініка» не уклала договір з НСЗУ❗️ ? ? Причини цього одна з наступних:
?автономізація закладу (перетворення в комунальне некомерційне/казенне підприємство); 
? комп’ютеризація закладу (встановлення комп’ютерів або інших технічних засобів, наприклад планшетів, смартфонів, тощо);
? підключення закладу до ЦБД ЕСОЗ через обраний МІС; 
?наявності у закладу діючої ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики; 

? Те, що нам намагаються згодувати керівники облради – це є відверта брехня❗️На центральному рівні діє програма медичних гарантій, що передбачає лікування не тільки пільгових категорій людей. Натомість, обласний заклад, не уклавши договір з НСЗУ, переклав весь фінансовий тягар на плечі пересічного сумчанина. Завдання для власників (обласної ради) - проконтролювати всі вимоги, щоб заклад уклав договір з НСЗУ. Цього не було зроблено, і висновки комісії – хибні? 

Ця історія яскраво ілюструє компетенцію тих людей, що нині прийшли до влади. На сьогодні Сумська обласна клінічна стоматологічна поліклініка нічим не відрізняється від пересічної приватної клініки❗️ Відмінність лише в тому, що ми з своїх податків платимо їм комунальні послуги, а коли приходимо лікуватися, ще й сплачуємо за це лікування за тарифами приватної клініки? 

?? Ведення господарської діяльності медичного закладу та контроль за виконанням вимог центральної влади – це і є найголовніша функція власника КНП. А не створення схем із покупки дороговартісного обладнання в кредит під гарантії обласного бюджету. 
?? Враховуючи вищевикладене, я звертаюся до голови обласної ради?, з проханням дати роз’яснення для мешканців області на ряд питань:
? Хто винен в тому, що заклад залишився без державного фінансування? 
? Що ви, як власники закладу, зробили для того, щоб виправити цю ситуацію? 
? Чи буде спростування тієї маячні Вашого заступника, яку вчора облікували на сайті обласної ради? 

вгору

Події

У Попівці Великописарівської громади залишається близько 20 людей, з ними відсутній зв'язок

18 березня, 2024

З Великописарівської громади на Сумщині шостий день ева...

Внаслідок ракетного обстрілу у Сумах зруйновано кладовище

18 березня, 2024

Через ракетний удар по Сумах 17 березня є пошкодже...

Правоохоронці Сумщини викрили чергову схему ухилення від мобілізації

18 березня, 2024

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури ...

На Велику Писарівку скинули 23 авіабомби за добу: є загиблий

18 березня, 2024

За минулу добу російська авіація скинула на селище 9 фугасни...

Військові РФ завдали два удари по Конотопу на Сумщині

17 березня, 2024

Ввечері 17 березня російські військові вдарили по інфраструк...

У Сумах пролунало два вибухи

17 березня, 2024

Близько 15:50 у Сумах було чутно два вибухи. В обл...

Проблеми

Відкрито кримінальні провадження проти голови Центру протидії корупції Шабуніна

10 березня, 2024

Проти голови ЦПК порушили справи за ухиляння від військової ...

Поради, як захистити свій інтернет-профіль

23 січня, 2024

Рейдерство акаунтів — це вид інтернет-шахрайства, який поляг...

Що "світить" крадіям електроенергії?

23 січня, 2024

У центрі міста Суми з раннього ранку під повітряними тривога...

Підвищення тарифів для населення не планується, – Герман Галущенко

22 вересня, 2023

Наразі немає жодних планів щодо збільшення тарифів на електр...

"Сумське море" може зникнути? Хто винен і що робити?

10 вересня, 2023

Річка Псел, Косівщинське водосховище та річка Сумка наразі п...

Зловмисники збували майно Збройних Сил України

07 вересня, 2023

П’ятеро осіб привласнювали та перепродавали в інтернеті держ...

Реформи

На Сумщині заблокують російське ТБ і радіо

11 березня, 2024

Держспецзв’язку побудує систему блокування російського мовле...

На Сумщині планують провести ремонт доріг

09 березня, 2024

Голова обласної військової адміністрації Володимир Артюх обг...

На Сумщині протидіють впливу ворожого мовлення

09 березня, 2024

Начальник Сумської обласної військової адміністрації Володим...

У Сумах додадуть камер відеонагляду

06 березня, 2024

У Сумах обговорили питання впровадження чергового етапу авто...

Про центральне опалення скоро забудемо: українців поголовно переведуть на автономку

07 грудня, 2023

Українців переведуть на автономне опалення, про центральне м...

Віктор Ляшко: Реабілітаційна допомога має бути доступною

08 жовтня, 2023

Сучасне безбарʼєрне відділення реабілітації на 30-60 ліжок м...

Громади

В Охтирській громаді запускають послугу “Авто милосердя”

07 березня, 2024

Охтирське відділення Червоного Хреста України отримало автом...

Архітектори з Мюнхена, які працюють з BMW і Google, проектуватимуть для Тростянця.

04 грудня, 2023

У місті Тростянець архітектори з Мюнхена благодійно спроекту...

Де брати кошти на відновлення: приклад Тростянецької громади

02 грудня, 2023

Прикордонна Сумська область – серед регіонів, які найбільше ...

10 громад Сумщини, які постраждали від російської агресії, стали лідерами відновлення

30 листопада, 2023

Команди 10- ти громад прикордонної Сумщини впродовж 2 місяці...

Поліція Сумщини радить громадянам бути уважними аби не потрапити в пастки шахраїв

29 листопада, 2023

Правоохоронці нагадують, що різного роду аферисти, з метою в...

У Сумах врятували колекцію рідкісних кактусів від блекаутів

22 листопада, 2023

Рідкісні кактуси під сонячними батареями! У Сумах врятували ...

Новини

Ми у соцмережах

Про нас

СпецКором може стати кожен. Повідомляйте про події та проблеми, знімайте відео і створюйте новини разом із нами! Долучайтеся до команди професіоналів!

Контакти

Лічильники