Ахрана, атмєна! Польові дослідження сумських язиків

От просто беріть і безсоромно говоріть! От просто беріть і безсоромно говоріть!

Роль язика для людини переоцінити дуже важко. Він просто незамінний. І справа не лише в інтимі, хоча й тут дифірамби цьому скромному органу будуть незайвими.

 

Щоб володіла язиком

Язик відіграє основну роль в процесі звукоутворення. Звуки складаються в слова, якими ми послуговуємося аби взаємодіяти зі світом. І сказати, що ми б не змогли з ним порозумітися без язика і померли – так ні. 

Насправді ж сила язика не в тому що він, власне, говорить, а в тому ЯК він говорить. І тому, він може давати крила, або вбивати.

От мій довгий друг мені часто заважає. Часом він випалює правду людям просто у вічі і посилає декотрих в далекі інтимні подорожі, а ще він просто не здатен на лестощі (не плутати з пестощами). Коли ж  треба – може й не поворухнутися.

23513255 782581011926656 48282632 n

Часом язик не знає які саме звуки творити. Тотальна двомовність, притаманна прикордонній Сумській області, заводить в глухий кут: відкриваєш рота, а якою мовою говорити ще не придумав. От я своєму заборонила вагатися! Ну він часом бігає на ліво (переходить на мову співрозмовника, або підспівує Стасу Міхайлову, але хто ж не без гріха?) Але мова у нас одна! І в конституції і в житті.

Вона не для життя?

Диктант єдності, започаткований українським радіо, який вчора писали українці до Дня писемності та мови дуже крута штука і я підтримую такі консолідуючі флеш-моби. Але, чомусь, гортаючи стрічку Фейсбуку стало сумно від того, що писати своєю мовою для нас – це велика подія, про що свідчать численні селфі. А й справді ж! багато з нас не пишуть українською мовою в тому ж ФБ, не говорять з подругами, а отже не обирають її для життя. А для чого тоді, як не для життя?

Дуже довго наша мова була суто книжною. Або сільською. Комусь конче кортіло, аби ми не говорили своєю мовою, що є основним консолідуючим фактором та ідентифікатором нації, а цуралися її та самих себе.  Насаджений стереотип був такий: українська  - книжна (за умови відсутності культура читання), шкільна (за умови, що всі школярі мріють як в школу летить бімба), кугутська (за умови безпросвітності українського села).

Як це було в натурі?

Ну всі пам’ятаємо, як у школі писали анкети! Десятком різнокольорових олівців вимальовували російські та англійські слова, посіваючи їх сердечками, бо анкета – це круто! І мова ж має бути відповідною, а не та що ми вдома говоримо.  

А як приходив хлоп із армії (ще не нашої)– то, підкреслюючи свій новий, вже не сільський, внутрішній світ і як йому дурь вибило, зауважував дівчатам на тому, «как красіво льопа цвєтьот». Сміялися дівчата, сміялася липа, а хлоп, невизнаний дурними селючками, ішов по пляшку.

Про свою практику камікадзе, як  10 років тому я навмисно говорила в сумських маршрутках українською, вже розповідала. Але то вже був період протесту проти себе. Відмотаємо ще 10 років назад. Наш сільський автобус під’їжджає до кінцевої в Сумах і всі, хто виходить -  говорять уже па-русскі, бо ми  ж вам не кугути якісь. Знаєм.

Зараз до автобуса додався ще й Фейсбук.

Дивлюсь, фото наче ж знайоме, людина в житті говорить нормальним суржиком,  в школі вчилася гарно, тобто, теоретично, свою мову знає. Але ж ні! Як писати пост  - то неодмінно расєйскаю! І це не тільки молоді дівчатка, які в силу несформованої психіки, хочуть видаватися кращими і тут до губ-бантиків і всмоктаних щік і ніздрів ніяк не ліпиться українська.

А навіть люди, які говорять українською на роботі і мають її пропагувати, бо працюють, наприклад, в культурі чи освіті. Тобто знову, виходить, що українська для багатьох залишилася мовою роботи, а не особистого життя.

Ну зізнайтеся! Ви ж теж хоч раз у житті робили так як касирка з маркету: вітається українською, і дякую вам і будь ласка, а тоді крик, як із того світу: «Ахрана! Атмєна!».

Тобто до клієнтів вона звертається як годиться, мовою  країни, в якій ми живемо,  а от коли треба привселюдно виступити від свого імені, то це вже не комільфо.

Або так: «Галь, іди сюди, тут ось місце є» - звертається жіночка до подруги в автобусі і тут же, повертаючись до незнайомого сусіда видає: «пєрєдайтє пажалиста за праєзд»

І це є основна ціль тих, хто тримає наші язики на мушці – щоб ми самі себе розривали, роздвоювалися, вагалися, щоб нам заціплювало свою мову, а отже ми були безініціативними, безвольними, безмовними…

І тоді не буде з ким воювати, бо мова – це те, що склеює націю скотчем і цементує кордони. А якщо здамо язики – здамо свою країну.

Можна виставити тисячі бійців на захист країни від загарбника, але який у тому сенс, якщо за спинами національно несвідомий  народ?

930 copy

Отже, язик може вбивати словами, які він обирає. Але з такою ж силою він може дарувати перемогу.

От просто спробуйте перебороти незручність і випаліть якось уранці: «Любий, ти підійнявся, щоб зробити мені каву? О! Дякую, це так зворушливо!»

Очі його зробляться круглими. Але ноги понесуть на кухню. Це точно! Бо слова програмують людей і дійсність. Це не пусті слова, а результати експериментів.

Один чолов’яга якось заблокував мене на парковці. Після слів «шановний добродію, чи не була б ваша ласка випустити мене, дуже вам дякую» він, здавалося, був готовий одружитися на мені, хоча язик мало не бовкнув заготовку: «ставать нада правільна, права купіла, єздіть нє купіла». Ми провели один одного посмішкою.

Це про ввічливість, а не про мову скажете ви? А от і ні. Я помітила, що коли чітко артикулюєш побажання і вимоги своєю мовою просто в побуті – це не залишає людям варіантів для манівців. Бо ти особливий, тільки тому, що вже вилікувався від комплексу меншовартості. Значить - ти сильний.

Останній приклад з життя. Обіцяю

У магазині техніки в Сумах будучи студенткою я стала свідком неприємної сцени, коли менеджерка прямо в залі принижувала працівника. Типу «што ета такоє, ти вапщє што сєбє пазваляєш… з відповідними епітетами.  Видно було, що мадам була очєнь важной пєрсоной, судячи з крутого костюму з хутром і не менш крутого язика, який вилив на хлопця все жіноче невдоволення і змусив мріяти провалитися під землю.

Не знаю який мене потягнув, але я сказала щось таке, але дуже чітко і виразно: «Шановна, ви знаєте, що закон України забороняє принижувати людей! До того ж публічно. Якщо ви не припините – я буду вимушена викликати міліцію і розказати про це по телебаченню!»

Видно було як у тьоті в голові шукалися слова як потрібна комбінація в гральному автоматі. Але так і не знайшлися. Я не знала тоді чи існує така норма в законі, але чітко артикулювала людині готовність відстоювати свою позицію, яка підтвердилася нахабністю говорити ТАК у Сумах.

Якось спитала у шкільної подруги, яка до мене говорить природно, а до сина звертається російської, для чого це. Каже, ми ж тепер у місті живемо, на «площадку» ходимо, там усі так, шо ж ми будем як із села. А чого як? Ми ж і є з села. І це прекрасно!

6326

От просто беріть і безсоромно говоріть!

І це не фобія. Бюся я тільки ліфтів і байдужості. Я теж можу говорити інколи російською, або постити чиїсь слізні цитати мовою оригіналу. Я про справжність, непідробність та  безсоромне використання державної мови в приватному житті.

Не знаю. Мені моя мова дала багато переваг і перспектив. І я щаслива, що я маю можливість бути справжньою на своїй землі.

А коли хтось питає якою мовою ми пишемо матеріали на сайт, я роблю вигляд, наче мене спитали з якої я планети. А що є варіанти? Суми – це Україна!

вгору

Події

У Попівці Великописарівської громади залишається близько 20 людей, з ними відсутній зв'язок

18 березня, 2024

З Великописарівської громади на Сумщині шостий день ева...

Внаслідок ракетного обстрілу у Сумах зруйновано кладовище

18 березня, 2024

Через ракетний удар по Сумах 17 березня є пошкодже...

Правоохоронці Сумщини викрили чергову схему ухилення від мобілізації

18 березня, 2024

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури ...

На Велику Писарівку скинули 23 авіабомби за добу: є загиблий

18 березня, 2024

За минулу добу російська авіація скинула на селище 9 фугасни...

Військові РФ завдали два удари по Конотопу на Сумщині

17 березня, 2024

Ввечері 17 березня російські військові вдарили по інфраструк...

У Сумах пролунало два вибухи

17 березня, 2024

Близько 15:50 у Сумах було чутно два вибухи. В обл...

Проблеми

Відкрито кримінальні провадження проти голови Центру протидії корупції Шабуніна

10 березня, 2024

Проти голови ЦПК порушили справи за ухиляння від військової ...

Поради, як захистити свій інтернет-профіль

23 січня, 2024

Рейдерство акаунтів — це вид інтернет-шахрайства, який поляг...

Що "світить" крадіям електроенергії?

23 січня, 2024

У центрі міста Суми з раннього ранку під повітряними тривога...

Підвищення тарифів для населення не планується, – Герман Галущенко

22 вересня, 2023

Наразі немає жодних планів щодо збільшення тарифів на електр...

"Сумське море" може зникнути? Хто винен і що робити?

10 вересня, 2023

Річка Псел, Косівщинське водосховище та річка Сумка наразі п...

Зловмисники збували майно Збройних Сил України

07 вересня, 2023

П’ятеро осіб привласнювали та перепродавали в інтернеті держ...

Реформи

На Сумщині заблокують російське ТБ і радіо

11 березня, 2024

Держспецзв’язку побудує систему блокування російського мовле...

На Сумщині планують провести ремонт доріг

09 березня, 2024

Голова обласної військової адміністрації Володимир Артюх обг...

На Сумщині протидіють впливу ворожого мовлення

09 березня, 2024

Начальник Сумської обласної військової адміністрації Володим...

У Сумах додадуть камер відеонагляду

06 березня, 2024

У Сумах обговорили питання впровадження чергового етапу авто...

Про центральне опалення скоро забудемо: українців поголовно переведуть на автономку

07 грудня, 2023

Українців переведуть на автономне опалення, про центральне м...

Віктор Ляшко: Реабілітаційна допомога має бути доступною

08 жовтня, 2023

Сучасне безбарʼєрне відділення реабілітації на 30-60 ліжок м...

Громади

В Охтирській громаді запускають послугу “Авто милосердя”

07 березня, 2024

Охтирське відділення Червоного Хреста України отримало автом...

Архітектори з Мюнхена, які працюють з BMW і Google, проектуватимуть для Тростянця.

04 грудня, 2023

У місті Тростянець архітектори з Мюнхена благодійно спроекту...

Де брати кошти на відновлення: приклад Тростянецької громади

02 грудня, 2023

Прикордонна Сумська область – серед регіонів, які найбільше ...

10 громад Сумщини, які постраждали від російської агресії, стали лідерами відновлення

30 листопада, 2023

Команди 10- ти громад прикордонної Сумщини впродовж 2 місяці...

Поліція Сумщини радить громадянам бути уважними аби не потрапити в пастки шахраїв

29 листопада, 2023

Правоохоронці нагадують, що різного роду аферисти, з метою в...

У Сумах врятували колекцію рідкісних кактусів від блекаутів

22 листопада, 2023

Рідкісні кактуси під сонячними батареями! У Сумах врятували ...

Новини

Ми у соцмережах

Про нас

СпецКором може стати кожен. Повідомляйте про події та проблеми, знімайте відео і створюйте новини разом із нами! Долучайтеся до команди професіоналів!

Контакти

Лічильники