Logo
Версія для друку

А ти готовий відмовитися від олів'є?

А ти готовий відмовитися від олів'є?

Із відпускних спостережень.

... "Десь о 18 годині ми повернемося з поїздки, ви встигаєте зробити олів'є, а далі - зустрічаєте Новий рік!"... Таким був меседж туристичного агента, яка запрошувала нас відвідати передсвятковий Львів.
...Київ стоїть у заторах ще більших, ніж будь-коли протягом року.
...У Сумах - де ніколи не буває особливого скупчення - автомобілі подовгу стоять на мостах, світлофорах. У "Епіцентрі" до кожної з кас менше 50 осіб у черзі немає. На ринку - не пройдеш - тебе носять. Про це дізнаюся із постів друзів у фейсбук. 

..."Мамо, мам, ну купи мені хоч щось!!!", - вимагає мале хлоп'я, дзвінким голосом, смикаючи за поділ перед купкою яток із сувенірами, що стихійно розташувалися біля підніжжя Урицьких скель.
..."Доню, ну чому ти не хочеш іти до музею? Ходім, там он і магазин поруч! Щось тобі купимо", - тато заохочує дівчинку зайти до музею історії скельної фортеці "Тустань"...

...Щоби мене не звинуватили в тому, що я тут ратую проти прав та інтересів споживачів, одразу скажу, що я про інший бік консюмеризму - як про філософію, яка розглядає придбання споживчих товарів як головну мету людського життя.
Сьогодні більшість людей працюють, щоб заробити на ПРОЖИТТЯ. Чимало з них просто упевнені, що єдиною метою роботи є придбання харчів та предметів побуту.

Подумати тільки, зараз більшість українців їдуть за кордон, щоб мати 500-700 доларів у місяць, а через 5-6 місяців зробити більш свіжий ремонт у хаті, або ж зіграти весілля на 150 осіб доньці чи сину... Відсутність економічного розвитку країни, повне зубожіння призвело українців до стану ВИМУШЕНОЇ НЕВИБАГЛИВОСТІ.
26001062 1399526233489423 4357378780295403980 n

Фото - Марина Гавриленко

Наше споживацтво перейшло суто з побутових потреб і стосунків у політику.
Політики торгують голосами, як агент з продажу косметикою чи посудом.
Вибори до новостворених громад стали просто відкритою платформою для реалізації основних принципів консюмеризму. Іноді голос обмінювався на чашку з двохсот гривень купюрою в середині, рушник, плед, набір постільної білизни. Пакет із гречкою чи пляшка горілки - тема давно відпрацьована і "заїжджена".

"Всіх людей можна дурити лише деякий час", - говорив Авраам Лінкольн. Тож зараз ми пожинаємо плоди глобальної зневаги між простим людом і правлячою "елітою".

"Себе не обдуриш", - каже народна мудрість.
Як же бути? Відмовитися від "олів'є", нового дивану, останньої моделі айфону?
Так, ми не можемо обійтися без їжі, але ж "не хлібом єдиним". Замість чергового походу до магазину можна сходити на виставу, виставку, каток, пройти літньою річкою на байдарках, чи виїхати на велосипедах до не звіданих ще навколишніх місць.
Враження і емоції від почутого, побаченого, прожитого набагато довше тішать нашу душу, ніж куплена нова на пів-стіни плазма. Пасивне сприйняття нас мало захоплює. Краще бути "в процесі" - тоді наповну відчуваєш свою "самість". Окрім того, як соціальні істоти, саме у суспільній діяльності ми знаходимо гармонію і комфорт. 

Тож, давайте спробуємо переглянути своє життя і відмовитися від тотального споживацтва. Почнемо думати про те, що їмо, чим себе розважаємо, за яке майбутнє голосуємо.
І тоді наша споживацька активність трансформується у громадянську активність. А це вже зовсім інша історія, почати яку можна з настанням 2018 ?.

Останні з Оксана Мусієнко

Усі права захищені, використання матеріалів, тільки з гіперпосиланням на СпецКор-Media © | 2017-2020