З нами ще може відбутися все – все велике, і все погане

З нами ще може відбутися все – все велике, і все погане

Реформа децентралізації, яку спочатку мало хто з політиків сприймав всерйоз, на диво вистояла і показує гарну динаміку.

Унікальність реформи в тому, що вона експерементально впроваджується у правовій рамці - "добровільність". І в тому, що її недруги знаходяться у самій владі. Проти реформи часто виступають мери великих міст, аграрне лоббі, народні депутати на своїх виборчих округах, голови райдержадміністрацій, а подекуди і голови облдержадміністрацій.

Однак, на початок 2018 року "рубікон" перейдено. І надалі з реформою децентралізації буде асоціюватися успіх – голів громад, експертів, окремих політиків і міжнародних партнерів-донорів.

Потрібно визнати, що реформа децентралізації методично і світоглядно підготовлена чи не найкраще з усіх запроваджених наразі реформістських ініціатив. Хоча і було допущено багато законодавчих помилок, скоріше за все ніхто не очікував, що вона зайде так далеко, а сьогодні порядок денний для її завершення можна зрозуміти тільки з політичної логіки дій основних політичних гравців. Навіть лідери парламентських груп і фракцій часто не розуміють коли і чим ця реформа має завершитись. Поки що зрозуміло одне: нові місцеві вибори у жовтні 2020 року повинні відбутися на новій адміністративно-територіальній основі.

Залишаються і проблеми. Відсутній чіткий сценарій формування об’єднаних територіальних громад, і його альтернативи. Відсутні визначені часові рамки завершення процесу добровільного об’єднання. Величезна кількість потенційно неспроможних громад або тих, кому для подальшого розвитку не вистачає території і мають серйозну демографічну кризу, глибокі конфлікти між головами ОТГ і головами РДА у своїх районах. 

1

Проблемою є те, що реформа якісно прокомунікована з населенням не була. Люди створювали об’єднані громади як своєрідні стартапи. Ризикували. На початку багато хто не розумів об’єму повноважень і відповідальності, які реформа на них покладе. Слабка методична підготовка консультантів, відсутність простих друкованих пояснювальних матеріалів, мало інфрмації на центральних телеканалах, особливо в 2015-2016 рр. Слабка реакція уряду і президента на відвертих саботажників і ворогів реформи у виконавчій вертикалі влади.

Проте варто відзначити, що реформа була широко проговорена в експертному середовищі. Це вилилось у досить сильний кістяк лобістів, які не дадуть нікому зробити відкат назад.

Найбільшою проблемою в комунікації реформи стала ситуація, коли в 2015 році уряд і парламент запустили унікальний об’єднуючий експеримент для українських громад, при цьому не провівши широку інформаційну кампанію про переваги і відповідальність цих громад після об’єднання. Ціна опору виявилася занадто високою, в багатьох областях найбільшими противниками стали саме районні державні адміністрації, які мали б реалізовувати урядовий план дій. 

3

Іншою проблемою є відсутність "спікерів реформи", хто б пояснював суспільству кроки, які робить уряд і групи радників. Дивно, що за таких умов рівень довіри до децентралізації досі залишається відносно високим, а сама ідея недискредитована.

Просто подивіться як почали на очах відроджуватися деякі маленькі міста і селища. Навіть найменша децентралізація відразу перетворюється у якийсь неосяжний реальний комунальний добробут. Україна, якщо давати можливості, здатна відродитися як Німеччина років за 15 максимум. Дуже багато автошляхів за останній рік капітально відбудовано. Якщо так працювати, ми не впізнаємо рідну країну за кілька років.

Правда, все це може розсипатися як картковий будиночок. І я не маю простих  рецептів виходу з наступних викликів.

Як тільки Путін утвердиться знову на посаді, росіяни почнуть качати Україну. Для них перспектива – це загострення ситуації в Україні. Для нас масштабне вторгнення було б виходом, швидшою стратегією, нам це вигідно. Бойові дії тоді були б перенесені і на їхню територію. РФ не може робити групові авіаудари, тому нам нічого боятися. Все що вони можуть, ми вже бачили. Вони діють у вузькому коридорі, хоча він нам і приносить масу неприємностей. Їхня агентура, медіа, втручання в міжнародні справи – приносять нам неприємності. Наша влада програє як планувальники, як стратеги, часто не контролюючи навіть свою територію. В прямому протистоянні вони нас не переможуть, але в іншому – у них прекрасна школа й інструменти. У нас немає стратегії по відношенню до Росії. Немає української політики по відношенню до Росії як результат консенсусу. Тому що стратегія – це вироблення позиції, план і його реалізація. 

Наші військові союзники – Британська співдружність і США. Східна Європа себе усвідомила, прокинулась і в найбижчі 20 років ми тут побачимо ще ряд військових конфліктів. Кордони будуть переглядатися. У Старої Європи до Нової Європи багато претензій. І якби ми не поводили себе як ідіоти, ми могли б грати роль стабілізатора, побути маленькою Америкою. І судячи з того, що ми "ісполняємо", ми не готові до цього. Будучи розумнішими, ми могли б стати регіональним лідером з безпеки у Східній Європі. Але у насфізично немає людей з адміністративною жилкою. Немає школи і досвіду. Це все потрібно будувати з нуля. Вище себе не стрибнеш.

Європа хоче, щоб ми політично хитнулися вліво, а логіка країни у війні сприяє правим політичним силам. Хоча Україна традиційно ліво-центристська країна. Але немає українських лівих. У нас немає гравців такого класу. Селянська країна, відбувається демодернізація, у нас повністю зламане модернізаційне мислення. Люди без такого мислення не можуть стратегічно мислити. Цей тренд антиінтелектуальний. 

2

Нам потрібна могутня купа людей з ідеями, які вони хочуть реалізувати. Люди довгої волі. З цієї точки зору – ми в дуже плачевному стані. Ринок праці, пенсійна реформа, ринок землі, демографія – немає планування на перспективу. У нас не вміють планувати. Не хочуть і не вміють. Знайдіть у нас хоч одного віце-прем’єра, з ким можна поговорити про космос, про цивілізаційний вибір, про виклики цього сторіччя.

І ось тут я думаю, що наша версія модернізації – це наслідки децентралізації. Люди можуть стати більшими патріотами своїх міст, селищ, ніж більших територій - регіонів. Поки все, що відбувається в Україні – це некеровані процеси. Це природні процеси розпаду, самоліквідації, але вони відбуваються самі собою. Поки що ми тільки втрачаємо. У нас все базується на втратах, а не на перемогах і захопленнях. Тому виробляється не міф, а яд.

Подивіться які складні процеси йдуть в саудів, у турків, - тому ще це імперські нації. Там глобальне мислення. Як тільки вони перестали ставити великі задачі – все у них завершилось. У наших людей немає потреб бути великими людьми. Людей, які хочуть реалізувати свої ідеї тут – немає.  Тому так важко дається навіть модернізаційне мислення, не кажучи вже про системні реформи.

Всі потуги тих сімсот чоловік романтиків постмайдану – це гризня у facebook, від якої просто хочеться кудись забігти. Вони там і потонуть зрештою. Нічого у них не вийде. Тому, всі сподівання на Боже провидіння.

Тепер про приємне. Що ми зможемо зробити своїми руками?

Мій власний досвід депутата міської ради у Сумах свідчить про те, що зміни можливі тільки в тій атмосфері, де є довіра. І ваша особлива  сміливість як громадського активіста чи політика...

Навіть за найгірших часів ми у Сумах змогли добитися ціннісного і політичного нейтралітету по відношенню до себе у стосунках з центральної владою. Ми могли робити багато чого і довгий час були фізично незагрожувані. Але проблемою було те, що ми були дальтоніками, ми виконували "функції" в межах якихось регламентів. Це була переважно рефлексія. Своєї ж місії в майбутніх перетвореннях переважна більшість навіть нашого середовища ще не випрацювала.

Для амбітних людей з середніми можливостями, до яких я відношу і себе, тепер відкриваються неймовірні простори. Європейський дискурс у Сумах [та навіть український!] довший час підтримувався в якомусь канонічному вигляді і висловленому, політично оформленому – ну може через сотню людей у нашому місті… Не більше. Але Суми назвати неукраїнським містом не можна. А за останні десять років я з командою однодумців багато чого зробив, щоб це місто називалось і європейським.

Тому досить однієї людини, щоб тримати якісь умовні фронти кількістю до сто тисяч обивателів. Такого немає в жодній європейській країні.

Сьогодні ми знаходимось в такій романтичній точці, де з нами ще може відбутися все – все велике… і все погане.

Потрібно забути фабулу, що ми живемо між Сходом і Заходом. Україна - це територія, де Схід – поруч, і Захід – поруч.

Україна, після 27років незалежності залишається "сонячним" проектом, таким божим проектом як і кожна людина. Не ми цей проект відкривали, і вибачте – не нам його і закривати. Проте, ми можемо перезаснувати Україну коли нам треба і в тій іпостасі, в якій ми захочемо.

 

 

вгору

Події

Кролевецькі поліцейські викрили мешканця громади у зберіганні наркотиків та зброї

19 березня, 2024

У ході проведення санкціонованого обшуку правоохоронці вияви...

На варті жіночого здоров'я

19 березня, 2024

В урологічному центрі сумської лікарні святого Пантелеймона ...

У Попівці Великописарівської громади залишається близько 20 людей, з ними відсутній зв'язок

18 березня, 2024

З Великописарівської громади на Сумщині шостий день ева...

Внаслідок ракетного обстрілу у Сумах зруйновано кладовище

18 березня, 2024

Через ракетний удар по Сумах 17 березня є пошкодже...

Правоохоронці Сумщини викрили чергову схему ухилення від мобілізації

18 березня, 2024

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури ...

На Велику Писарівку скинули 23 авіабомби за добу: є загиблий

18 березня, 2024

За минулу добу російська авіація скинула на селище 9 фугасни...

Проблеми

Відкрито кримінальні провадження проти голови Центру протидії корупції Шабуніна

10 березня, 2024

Проти голови ЦПК порушили справи за ухиляння від військової ...

Поради, як захистити свій інтернет-профіль

23 січня, 2024

Рейдерство акаунтів — це вид інтернет-шахрайства, який поляг...

Що "світить" крадіям електроенергії?

23 січня, 2024

У центрі міста Суми з раннього ранку під повітряними тривога...

Підвищення тарифів для населення не планується, – Герман Галущенко

22 вересня, 2023

Наразі немає жодних планів щодо збільшення тарифів на електр...

"Сумське море" може зникнути? Хто винен і що робити?

10 вересня, 2023

Річка Псел, Косівщинське водосховище та річка Сумка наразі п...

Зловмисники збували майно Збройних Сил України

07 вересня, 2023

П’ятеро осіб привласнювали та перепродавали в інтернеті держ...

Реформи

На Сумщині заблокують російське ТБ і радіо

11 березня, 2024

Держспецзв’язку побудує систему блокування російського мовле...

На Сумщині планують провести ремонт доріг

09 березня, 2024

Голова обласної військової адміністрації Володимир Артюх обг...

На Сумщині протидіють впливу ворожого мовлення

09 березня, 2024

Начальник Сумської обласної військової адміністрації Володим...

У Сумах додадуть камер відеонагляду

06 березня, 2024

У Сумах обговорили питання впровадження чергового етапу авто...

Про центральне опалення скоро забудемо: українців поголовно переведуть на автономку

07 грудня, 2023

Українців переведуть на автономне опалення, про центральне м...

Віктор Ляшко: Реабілітаційна допомога має бути доступною

08 жовтня, 2023

Сучасне безбарʼєрне відділення реабілітації на 30-60 ліжок м...

Громади

В Охтирській громаді запускають послугу “Авто милосердя”

07 березня, 2024

Охтирське відділення Червоного Хреста України отримало автом...

Архітектори з Мюнхена, які працюють з BMW і Google, проектуватимуть для Тростянця.

04 грудня, 2023

У місті Тростянець архітектори з Мюнхена благодійно спроекту...

Де брати кошти на відновлення: приклад Тростянецької громади

02 грудня, 2023

Прикордонна Сумська область – серед регіонів, які найбільше ...

10 громад Сумщини, які постраждали від російської агресії, стали лідерами відновлення

30 листопада, 2023

Команди 10- ти громад прикордонної Сумщини впродовж 2 місяці...

Поліція Сумщини радить громадянам бути уважними аби не потрапити в пастки шахраїв

29 листопада, 2023

Правоохоронці нагадують, що різного роду аферисти, з метою в...

У Сумах врятували колекцію рідкісних кактусів від блекаутів

22 листопада, 2023

Рідкісні кактуси під сонячними батареями! У Сумах врятували ...

Новини

Ми у соцмережах

Про нас

СпецКором може стати кожен. Повідомляйте про події та проблеми, знімайте відео і створюйте новини разом із нами! Долучайтеся до команди професіоналів!

Контакти

Лічильники