Кому не вистачило політичних "яєць" та хто віддав Крим: інтерв'ю із Анатолієм Гриценком

Анатолій Гриценко - український політиквійськовий діячміністр оборони України (20052007), народний депутат України VI і VII скликань, голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони (VI скликання), голова «Громадянської позиції». Із Сумщиною його пов'язує період служби у військовій частині в Охтирці. Тут же народився його первісток Олексій. 

Пане Анатолію, чому приїхали на Сумщину саме зараз?

Гриценко: Я не вперше тут. І не востаннє, я постійно їжджу країною. До того було Запоріжжі, Дніпро, Миколаїв, Одеса, Херсон, Львів, Тернопіль… На відміну від влади я виходжу до людей, до відкритої розмови із журналістами.

Я думаю, що на цьому етапі потрібно спілкуватися із людьми, чути їхні проблеми та пропонувати рішення. Люди втомилися від критики – вони хочуть бачити перспективу. Для цього я тут. 

анатолій гриценко.mp4 snapshot 00.02 2018.09.03 10.11.27

Сумщина для Вас не нова. Ви тут жили?

Гриценко: Це так. Після закінчення Київського вищого авіаційного інженерного училища мене направили в авіаційний полк, ВЧ 19109. Це навчальний полк, я відповідав за авіаційне обладнання. Моя лейтенантська юність була на Сумщині. Саме тут народився мій старший син Олексій.

Ви будете йти на вибори?

Гриценко: Так, я готовий іти на вибори. 

анатолій гриценко.mp4 snapshot 01.44 2018.09.03 10.11.42

Чи є у Вас бачення, як зупинити війну?

Гриценко: У мене для Вас хороша новина – її ми вже зупинили. І коли Вас лякатимуть загрозою широкомасштабної війни, то, я звертаюся до всіх сумчан, не вірте цим розмовам. Так, зараз по всій країні ховають досі бійців, є поранені. І в цьому можна викрити ту неправду, яку поширюють про Мінські угоди. Це неважко зробити.

Порахуйте, скільки було поранених та убитих до і після цих угод. Я вже на другий день після їх підписання сказав, що вони «мертві» ці домовленості і працювати не будуть. На жаль, я виявився правим. Я б хотів, аби вони спрацювали, щоб не було цієї крові. Але я бачив, що вони навіть і підписані, не будуть виконані.

І перший же пункт – припинення вогню – не виконаний. Режим тиші – не виконаний, відведення важкокаліберної зброї – також не виконаний. Про що це говорить? – що треба шукати інше рішення. Те, яке буде працювати. 

анатолій гриценко.mp4 snapshot 01.46 2018.09.03 10.11.47

Яке рішення бачите Ви?

Гриценко: Це рішення уже визріло, воно вже є на папері. Воно підготовлене у тому числі й за моєю (нескромно скажу) участю. Я не чекаю виборів, бо це моя країна, так само як і Ваша, і всіх громадян України, і ми всі хочемо, щоб був мир і спокій. Це повинно нас посилити, Україна не має стати слабшою.

Ми повинні спати спокійно не короткий період перемир’я, а далі все своє життя, щоб були умови для того, щоб далі працювати і не бути розрізаними із тими людьми, що знаходяться по тій стороні «лінії розмежування».

Нам традиційно всі обіцяють підняти економіку, зорієнтувати її на виробництво. І ці заводи, які в нас, зупинилися, бо втратився російський ринок. Ви знаєте, як вийти з цієї ситуації?

Гриценко: Хочу делікатно поправити Ваше питання. "Всі обіцяли" - я не обіцяв. Я не був президентом, у парламенті ми були в меншості. Тоді більшість Віктора Януковича "руліло страной" туди, куди вони й зарулили. Я працював в Уряді Януковича-Єханурова-Тимошенко за квотою Ющенка. І те, що залежало від мене для підняття економіки, я робив.

Ми тоді на межі 2006 року спланували та розробили кілька базових таких потужних проектів, які б завантажили і в тому числі підприємства на Сумщині. Перше, це ракетний комплекс "Самсан". Ми б охопили близько ста підприємтсв на території всієї України.

Це також базовий проект "Корвет", наш власний корабель. Ясно, що це кущ миколаївських підприємств. Це глибока модернізація базового вертольоту Мі-24 і тут конотопський "Авіакон". Оце ті три речі, які ми робили тоді, маючи певні повноваження.  

анатолій гриценко.mp4 snapshot 02.45 2018.09.03 10.11.50

За всі роки незалежності України ми не мали повноцінної боєздатної армії. І часто у нас закидають це у бік «папєрєдніків». А так як Ви були Міністром оборони при кількох Урядах, то не можу не запитати: Як так сталося?

Гриценко: Я був Міністром оборони 13 років тому. Наша команда працювала 2005-2007 роки. От за той період я можу звітувати чітко, дивлячись людям у очі. Є документальні звіти на сайті Міноборони. Там розписано куди пішли гроші платників податків, і що було зроблено.

Легко перевірити, от наприклад, показники бойової підготовки – 25-28 тисяч стрибків на рік. Це колосально велика кількість, навіть порівняно із теперішніми цифрами. Або показники підготовки льотчиків. До 2005-го вони 15 років не робили пуск ракети «Повітря-повітря», почали робити.

І так по всім пунктам. Показники бойової підготовки стали у два-три рази більші. Це об’єктивний факт, зафіксований у звітах. Так само і в соціальному забезпеченні. У 2005 році за 9 місяців (бо бюджет тоді прийняли у березні) ми надали понад 6,5 тисяч квартир.

Того рекорду і нині не перевершили. Минулий рік, для порівняння, близько тисячі квартир. 

Чому виникла військова загроза на межі 2014 року?

Гриценко: Два останні міністра оборони, Лєбєдєв, Саламатін, де вони зараз? - у Росії. І вони працювали на РФ. Два останні голови СБУ нині громадяни РФ і живуть там.

Я поясню на прикладах. Коли спалахнуло у 2014 році, я був депутатом. Я не мав права приймати рішень. Призначили адмірала Тенюха міністром оборони. Це колишній мій підлеглий. Я знав його сильні та слабкі сторони.

Подивився на карти і там вся лінія від Чорнобиля до Херсона не прикрита з повітря. Чому? Виявляється при Саламатіну комплекси протиповітряної оборони С-200, які б'ють на 300 км, просто взяли і вивели із бойового складу. Розкрили захист із повітря. Це робилося цілеспрямовано. От за це треба сажати. Якби це була ІІ світова - розстріляти!

Але основна причина - не зброї не вистачило політичної волі, простими словами - яєць не вистачило. Я питаю в Наливайченка, чому не розпочинає антиретористичну операцію? На той момент уже дві будівлі на півострові були захоплені. Він каже, Турчинов не призначив керівника АТО. Я кажу, давай підемо разом до нього закриємо в кабінеті, поки він не прийме Указ, бо ми так втратимо не тільки Сімферополь, а й далі Крим. 

Хто на Вашу думку винен у тому, що Україна втратила Крим тимчасово?

Гриценко: Прізвища цих людей я офіційно озвучив в показах Генеральній прокуратурі. Це близько 11 посадових осіб, і в погонах, і без погонів. Турчинов – найперший із них, тому що він, згідно Конституції, гарант територіальної цілісності. Він і лише він міг видати Укази, і це були виключно його повноваження.

Якщо Гриценко буде Президентом, то які перші три кроки будуть зроблені?

Гриценко: Це кадрові. Якщо я буду Президентом, то Ви побачите, що на всіх посадах, на які призначатиму я, а це НБУ, міністерство оборони, Міністерство закордонних справ, СБУ, РНБО… там не буде жодного мого кума, не буде жодного мого бізнес-партнера, бо в мене немає бізнесу, там будуть професійні, порядні люди, які робитимуть свою справу чесно.

Далі – реформа суду, планка якого повинна стояти вертикально. Суд повинен гарантувати, що порушені права будуть захищені.

Ви сказали, що не маєте бізнесу? Чим заробляєте на життя?

Гриценко: У мене всі доходи оприлюднені в деклараціях. Зараз більше заробляє моя дружина – Юлія Мостова, головний редактор видання «Дзеркало тижня», вона отримує близько 20 тисяч гривень. У мене зарплата зараз (соромно і сказати) півтори тисячі гривень за те викладання у Києво-Могилянській академії.

У мене крім того є військова пенсія – близько 13 тисяч гривень на місяць. Я людина військова, мені не потрібно особливих прибамбасів. У мене машина 2013 року. Живемо ми у київській квартирі моєї дружини, яку вона придбала вже давно, адже раніше мала хороші гонорари.

Для порівняння, тоді я будучи полковником отримував близько 10 доларів на місяць, а вона – 1500 доларів. Тож у неї була можливість придбати трикімнатну квартиру. Але там Ви не побачити чогось такого дорогоцінного і блискучого. Там все скромно.

Це другий Ваш шлюб, із Юлією?

Гриценко: Так. Перша моя дружина живе окремо, я їй залишив квартиру і зараз я з повагою ставлюся до неї, віддаю половину пенсії для дітей.

З ким Ви плануєте йти на вироби і чиєю фінансовою підтримкою збираєтеся залучатися?

Гриценко: Зараз йде неактивна кампанія, тому ми обходимося грошима від членських внесків однодумців. А далі всі побачать тих людей, які перерахували кошти мені на заставу, коли йтиму на вибори як кандидат у президенти, адже Закон того вимагає.

Але я не біду до олігархату, мої однодумці – середній бізнес. Є люди, які готові мене підтримати, адже вони теж зацікавлені, щоб у країні не було війни, щоб працювала економіка, щоб їм було комфортно працювати.

Чому Ви йдете на вибори?

Гриценко: Я хочу жити в нормальній країні, я хочу, щоб не лише діти, а й далі покоління жили в країні добре. Я насправді щаслива людина, у мене класна дружина, гарні діти.

Я ще багато місць не побачив чудових, багато не прочитав книг, але я не можу цього робити, поки в моїй країні коїться щось незрозуміле, а при владі люди, які не прагнуть змінити її на краще. От і вся мотивація.

Відео інтерв'ю із Анатолієм Гриценком дивіться ТУТ 

вгору

Події

У Попівці Великописарівської громади залишається близько 20 людей, з ними відсутній зв'язок

18 березня, 2024

З Великописарівської громади на Сумщині шостий день ева...

Внаслідок ракетного обстрілу у Сумах зруйновано кладовище

18 березня, 2024

Через ракетний удар по Сумах 17 березня є пошкодже...

Правоохоронці Сумщини викрили чергову схему ухилення від мобілізації

18 березня, 2024

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури ...

На Велику Писарівку скинули 23 авіабомби за добу: є загиблий

18 березня, 2024

За минулу добу російська авіація скинула на селище 9 фугасни...

Військові РФ завдали два удари по Конотопу на Сумщині

17 березня, 2024

Ввечері 17 березня російські військові вдарили по інфраструк...

У Сумах пролунало два вибухи

17 березня, 2024

Близько 15:50 у Сумах було чутно два вибухи. В обл...

Проблеми

Відкрито кримінальні провадження проти голови Центру протидії корупції Шабуніна

10 березня, 2024

Проти голови ЦПК порушили справи за ухиляння від військової ...

Поради, як захистити свій інтернет-профіль

23 січня, 2024

Рейдерство акаунтів — це вид інтернет-шахрайства, який поляг...

Що "світить" крадіям електроенергії?

23 січня, 2024

У центрі міста Суми з раннього ранку під повітряними тривога...

Підвищення тарифів для населення не планується, – Герман Галущенко

22 вересня, 2023

Наразі немає жодних планів щодо збільшення тарифів на електр...

"Сумське море" може зникнути? Хто винен і що робити?

10 вересня, 2023

Річка Псел, Косівщинське водосховище та річка Сумка наразі п...

Зловмисники збували майно Збройних Сил України

07 вересня, 2023

П’ятеро осіб привласнювали та перепродавали в інтернеті держ...

Реформи

На Сумщині заблокують російське ТБ і радіо

11 березня, 2024

Держспецзв’язку побудує систему блокування російського мовле...

На Сумщині планують провести ремонт доріг

09 березня, 2024

Голова обласної військової адміністрації Володимир Артюх обг...

На Сумщині протидіють впливу ворожого мовлення

09 березня, 2024

Начальник Сумської обласної військової адміністрації Володим...

У Сумах додадуть камер відеонагляду

06 березня, 2024

У Сумах обговорили питання впровадження чергового етапу авто...

Про центральне опалення скоро забудемо: українців поголовно переведуть на автономку

07 грудня, 2023

Українців переведуть на автономне опалення, про центральне м...

Віктор Ляшко: Реабілітаційна допомога має бути доступною

08 жовтня, 2023

Сучасне безбарʼєрне відділення реабілітації на 30-60 ліжок м...

Громади

В Охтирській громаді запускають послугу “Авто милосердя”

07 березня, 2024

Охтирське відділення Червоного Хреста України отримало автом...

Архітектори з Мюнхена, які працюють з BMW і Google, проектуватимуть для Тростянця.

04 грудня, 2023

У місті Тростянець архітектори з Мюнхена благодійно спроекту...

Де брати кошти на відновлення: приклад Тростянецької громади

02 грудня, 2023

Прикордонна Сумська область – серед регіонів, які найбільше ...

10 громад Сумщини, які постраждали від російської агресії, стали лідерами відновлення

30 листопада, 2023

Команди 10- ти громад прикордонної Сумщини впродовж 2 місяці...

Поліція Сумщини радить громадянам бути уважними аби не потрапити в пастки шахраїв

29 листопада, 2023

Правоохоронці нагадують, що різного роду аферисти, з метою в...

У Сумах врятували колекцію рідкісних кактусів від блекаутів

22 листопада, 2023

Рідкісні кактуси під сонячними батареями! У Сумах врятували ...

Новини

Ми у соцмережах

Про нас

СпецКором може стати кожен. Повідомляйте про події та проблеми, знімайте відео і створюйте новини разом із нами! Долучайтеся до команди професіоналів!

Контакти

Лічильники