Дах приїхав! Як будинок у Сумах став енергоощадним

Дах приїхав! Як будинок у Сумах став енергоощадним

Готуватися до зими справжні господарі починають ще з літа. Аби комфортніше жилося, в першу чергу до ладу приводять свої оселі і будинки. ОСББ багатоповерхівки у центрі Сум вирішило не чекати допомоги від ЖЕКів, а діяти та власноруч робити свій будинок енергоощадним. Як утеплити  покрівлю своєї багатоповерхівки та при цьому ще й зекономити, розповіла Олена Дурнєва, голова ОСББ в одному з будинків обласного центру.

20496365 765318153648254 1484062098 n

На шляху до ремонту

У сумській 17-типоверхівці на вулиці Фабрична, 11 пані Олена живе уже більше двох років. Розповідає, будинок розділений на два під’їзди. Перший будівельники здали в експлуатацію у 2013 році, тоді його заселили люди. Ремонт другого під’їзду досі не завершили. І хоча багатоповерхівці лише 4 роки, але будинок з самого початку потребує ремонту. Не в найкращому стані і сам під’їзд. А ось дах, від якого злежала життєздатність усієї багатоповерхівки, вимагав ремонту в першу чергу.  

«Наш будинок хоч і новий, але робили видно його не на совість. Руберойд скоріше за все будівельники постелили неякісний, тому він швидко потрух. У дощову погоду почав протікати дах. А оскільки у нас на  горищі знаходиться котельня і якщо її затопить, то будинок просто втратить життя. Заручниками цієї ситуації  стала 61 родина. Ремонтувати дах потрібно було ще й для підвищення комфортності мешканців та економнішого використання грошей на опалювання в зимовий період. Ми почали вирішувати, як це все втілити в життя. Проводили не один раз збори і в результаті прийшли висновку - утеплити дах та зробити його енергозберігаючим потрібно негайно,» - розповідає Олена Дурнєва, голова ОСББ у Сумах. Проти не було жодної людини. Усі розуміли, що для того, аби щось змінилось треба діяти, а не сидіти склавши руки. 

20496333 765318206981582 1281955797 n

ОСББ – як можливість врятувати будинок

Оскільки замінити дах у такому великому будинку справа  непроста і коштує дорого, допомоги від ЖЕКу мешканці багатоповерхівки вирішили не чекати.  На зборах колегіально постановили - брати справу у власні руки. Тож для того, аби якісно його замінити та зекономити тисячі гривень, надумали створити ОСББ і взяти «теплий кредит» у банку.

«Я навіть не очікувала, але усім така ідея припала до душі. Зазвичай є декілька думок, але тут жодна людина не була проти створення ОСББ. Можливо через те що у будинку живуть більшість молодих сімей, а можливо тому, що люди самі уже до цього прийшли. Але в результаті рішення було одноголосним. Щоб діяти самостійно нам треба було об’єднатись,» - підкреслює Олена Дурнєва, голова ОСББ у Сумах. 

За словами експерта з енергозбереження національного екологічного центру України Анни Шумейко, таке рішення жителів багатоповерхівки було дійсно найоптимальнішим і в фінансовому сенсі, і в практичному. 

«Найголовніше зараз – це економити кошти, тим паче, коли піднімаються тарифи на тепло та воду. Класно, якщо люди не сидять і не чекають, коли щось зміниться, а беруть і утеплюють дахи, фасади будинку або ж щось інше. Це справа не одного активіста, а усіх, хто там живе.  Утеплити дах за допомогою програми «теплі кредити» (безповоротна державна допомога на енергоефективні матеріали) - дуже вигідна справа, а особливо для ОСББ. Об’єднанню повертають до 70% вкладених грошей. Таким чином зекономити можна купу грошей,» - розповідає експерт з енергозбереження національного екологічного центру України Анна Шумейко.

Що таке ОСББ?

Для розуміння, ОСББ – це юридично оформлена особа, вибрана власниками житлових та нежитлових приміщень для управління своїм будинком, та прибудинковою територією.

Тож за «теплий кредит»  під час установки даху відповідала виключно Олена Дурнєва, як голова ОСББ. Мешканці ж багатоповерхівки були лише радниками, які їй допомагали.

Кому світить «теплий кредит»?

За офіційною інформацією Держенергоефективності України, на сьогоднішній день в Україні «теплі» кредити надає три банки: «Ощадбанк», «Укргазбанк», «Укрексімбанку» і «Приватбанк». Населення та ОСББ, які беруть участь у програмі, можуть отримати компенсацію для:

-  утеплення будинків,

- встановлення вузлів обліку води та тепла,

- радіаторів опалення з терморегулятором,

- заміну вікон на енергоефективні,

- модернізацію освітлення,

- облаштування ІТП як з державного так і місцевих бюджетів.

Від кредиту до готового даху

Оформляти «теплий кредит» жителі нашої багатоповерхівки вирішили в «Ощадбанку». Дізналися там усі умови та порядок процедури. Діяли виключно за рекомендаціями фахівців, тому, розповідають, проблем ніяких не було, все йшло як по маслу.

«Для початку в магазині обрали енергоефективний матеріал, а саме дах, на який розповсюджується компенсація від держави. Далі подали документи в банк для отримання кредиту разом із рахунком-фактурою на енергозберігаючий товар. І буквально через деякий час отримали згоду від банку про надання кредиту. Потім окремо прийшло погодження і на придбання даху для отримувача субсидії», - пригадує Олена Дурнєва, голова ОСББ у Сумах.

Після цього банк сформував зведений реєстр позичальників для отримання компенсації і передав його агентству Держенергоефективності. Ті ж у свою чергу перераховували банку часткову компенсацію суми кредиту. На завершення процедури банк зарахував всю компенсацію на рахунок ОСББ в «Ощадбанк».

Жителі будинку розповідають, від ідеї про утеплення і до кредиту на банківському рахунку пройшло трохи більше трьох місяців. Кредит взяли у липні 2016 року, а вже у жовтні надійшли гроші. Далі швидко впоралися з ремонтом і уже зиму зустріли в теплі.

Які ж результати?

Окрім тепла та комфорту жителі багатоповерхівки завдяки «теплому кредиту» змогли повернути собі вагому частину коштів.

«Банк розрахував нам суму, яку ми мали заплатити, 322 тисячі гривень. Після підрахунків всіх витрат та кількості субсидантів, що жили у будинку на той момент, нам повернули 41% вкладених грошей, тобто 131 тисячу гривень. Якщо чесно, то нам навіть не вірилося, що так швидко і легко все вдасться. Не у кожного так виходить. Тому ми задоволені результатом. Особливо це вигідно взимку, коли співвласникам квартир не треба переплачувати за опалення», - ділиться Олена Дурнєва, голова ОСББ у Сумах.

Життя після утеплення

Ремонт даху став для жителів сімнадцятиповерхового будинку справжнім прикладом того, як повинні об’єднуватися і діяти люди маючи спільну мету. ОСББ не тільки зблизив сусідів, які живуть в одному будинку, але ще й дозволив зекономити купу грошей. Кошти, які вдалося повернути, люди вирішили не ділити по квартирам, а вкласти з розумом.

«На гроші, які зекономили при установці енергозберігаючого даху, ми утеплили фасад, встановили відеокамери, зробили косметичний ремонт під’їзду та облаштували території навколо будинку. Зараз наш будинок, як невеличкий оазис сонця квітів та тепла,» - Людмила Анунова, ініціативний жилець дому, який на добровільних засадах відповідає за озеленення прибудинкової території.

Зараз жителі багатоповерхівки планують клумби засадити трояндами, а саму прибудинкову території огородити забором. Але це вже інша історія…

вгору

Події

10 разів продав неіснуючий трактор: у Сумах викрито чергового шахрая

29 березня, 2024

На даний час встановлено 10 потерпілих, які втратили від 7 т...

На Сумщині освіта отримала додатково 36 млн: на що підуть гроші

28 березня, 2024

Голова Сумської ОВА підписав розпорядження про внесення до о...

Дитяча лікарня в Сумах отримала від волонтерів нове оснащення для реабілітації дітей

28 березня, 2024

Волонтери Європейського фонду допомоги закупили речі для від...

У Києві з’явиться найсучасніший Центр протезування

28 березня, 2024

Мер Києва Віталій Кличко зустрівся у столичній мерії з делег...

У Сумах розробили проєкт модульних укриттів

28 березня, 2024

Архітектори SM Architects розробили проєкт модульн...

Нова структура у Сумській міській раді відповідатиме за мобілізацію та взаємодіятиме з ТЦК

28 березня, 2024

Артем Кобзар як в.о. міського голови Сум, поінформував про с...

Проблеми

Відкрито кримінальні провадження проти голови Центру протидії корупції Шабуніна

10 березня, 2024

Проти голови ЦПК порушили справи за ухиляння від військової ...

Поради, як захистити свій інтернет-профіль

23 січня, 2024

Рейдерство акаунтів — це вид інтернет-шахрайства, який поляг...

Що "світить" крадіям електроенергії?

23 січня, 2024

У центрі міста Суми з раннього ранку під повітряними тривога...

Підвищення тарифів для населення не планується, – Герман Галущенко

22 вересня, 2023

Наразі немає жодних планів щодо збільшення тарифів на електр...

"Сумське море" може зникнути? Хто винен і що робити?

10 вересня, 2023

Річка Псел, Косівщинське водосховище та річка Сумка наразі п...

Зловмисники збували майно Збройних Сил України

07 вересня, 2023

П’ятеро осіб привласнювали та перепродавали в інтернеті держ...

Реформи

На Сумщині заблокують російське ТБ і радіо

11 березня, 2024

Держспецзв’язку побудує систему блокування російського мовле...

На Сумщині планують провести ремонт доріг

09 березня, 2024

Голова обласної військової адміністрації Володимир Артюх обг...

На Сумщині протидіють впливу ворожого мовлення

09 березня, 2024

Начальник Сумської обласної військової адміністрації Володим...

У Сумах додадуть камер відеонагляду

06 березня, 2024

У Сумах обговорили питання впровадження чергового етапу авто...

Про центральне опалення скоро забудемо: українців поголовно переведуть на автономку

07 грудня, 2023

Українців переведуть на автономне опалення, про центральне м...

Віктор Ляшко: Реабілітаційна допомога має бути доступною

08 жовтня, 2023

Сучасне безбарʼєрне відділення реабілітації на 30-60 ліжок м...

Громади

Що відомо про нового очільника Конотопської РВА

26 березня, 2024

За Указом Президента України на посаду голови Конотопської в...

В Охтирській громаді запускають послугу “Авто милосердя”

07 березня, 2024

Охтирське відділення Червоного Хреста України отримало автом...

Архітектори з Мюнхена, які працюють з BMW і Google, проектуватимуть для Тростянця.

04 грудня, 2023

У місті Тростянець архітектори з Мюнхена благодійно спроекту...

Де брати кошти на відновлення: приклад Тростянецької громади

02 грудня, 2023

Прикордонна Сумська область – серед регіонів, які найбільше ...

10 громад Сумщини, які постраждали від російської агресії, стали лідерами відновлення

30 листопада, 2023

Команди 10- ти громад прикордонної Сумщини впродовж 2 місяці...

Поліція Сумщини радить громадянам бути уважними аби не потрапити в пастки шахраїв

29 листопада, 2023

Правоохоронці нагадують, що різного роду аферисти, з метою в...

Новини

Ми у соцмережах

Про нас

СпецКором може стати кожен. Повідомляйте про події та проблеми, знімайте відео і створюйте новини разом із нами! Долучайтеся до команди професіоналів!

Контакти

Лічильники