Logo
Версія для друку

Донорство на Сумщині – європейський формат розвитку

Донорство на Сумщині – європейський формат розвитку

У той час, як Суми являються донорською столицею світу і мають найбільший показник донацій на тисячу населення, на рівні області масштаби донорського руху значно нижчі.

Сумщина знаходиться на першому місці в Україні за кількістю донацій, але це відбувається за рахунок жителів обласного центру.

Прагнучи наблизити якісні медичні послуги до жителів області, Сумський обласний центр служби крові відкрив відділення у Шостці, Ромнах та Конотопі, найближчим часом планується відкриття філіалу в Охтирці.

Як відбувається відродження донорського руху в районах? Що стає на перепоні його розвитку і як місцева влада може підтримати і заохотити донорів? Чому це сприяння має значення для всіх місцевих жителів, а не лише для донорів?

Про це йшла мова на спільному заході Сумського обласного центру служби крові і Роменського міськвиконкому – круглому столі на тему «Донорство на Сумщині – європейський формат розвитку».

Ми прагнемо зробити Ромни по-справжньому європейським містом – затишним, красивим і багатим, де хотілося б жити і працювати. Куди б хотілося повертатись і яке прагнули б відвідувати українці і закордонні гості. Віримо – так і буде! Тому ми завжди раді інвесторам, які створюють робочі місця і наповнюють податками місцевий бюджет, особливо якщо вони несуть велику соціальну місію – таку як, наприклад, донорство 

міський голова м. Ромни Сергій Салатун

Адже донорство – не найвищий вияв гуманізму, до того ж це дуже корисно для самого донора, який отримує безкоштовну діагностику, вчасне виявлення хвороб, оздоровлення організму. І головне – донор допомагає в одужанні тяжкохворим людям, дітям, часто у прямому сенсі рятуючи їх життя – бо замінників людської крові не існує.

Міський голова Ромен відвідав обласний центр служби крові і був вражений – колись примітивна станція перетворилася на суперсучасний донорський центр – найновітнішим обладнанням. Це інноваційне і високотехнологічне підприємство є дійсно унікальним, і одним з найкращих у Європі.

Девіз центру «Перетворимо донорство з особливого вчинку в повсякденну патріотичну місію» - і я впевнений, що ми, учасники круглого столу, а також прогресивна спільнота міста і району долучаться до здійснення цієї місії – і ми разом будемо розвивати донорський рух у Ромнах і на території Роменщини

міський голова Ромен Сергій Салатун

Мені дуже приємно бути серед вас із цією місією, адже в Ромнах і на Роменщині дуже сильні донорські традиції. Тут проживають 229 Почесних донорів – у той час, коли в обласному центрі, де кількість донорів серед населення значно більша, ніж в середньому по Україні чи будь-де в світі, їх 964

заступник голови Сумської обласної ради Тетяна Головко

Сумський обласний центр служби крові, відділення якого є в Ромнах – це унікальне підприємство, яке є прикладом ефективної співпраці влади й бізнесу. По-справжньому європейські умови, найвищий рівень безпеки та сервісу дали можливість розвивати і європейську модель донорства, а також забезпечувати лікувальні заклади препаратами крові найвищої якості.

Усі права захищені, використання матеріалів, тільки з гіперпосиланням на СпецКор-Media © | 2017-2020