Logo
Версія для друку

Хоп – і ФОП! Громада на Сумщині готує унікальний онлайн-майданчик, аби полегшити життя малому та середньому бізнесу

Хоп – і ФОП! Громада на Сумщині готує унікальний онлайн-майданчик, аби полегшити життя малому та середньому бізнесу

Тростянецька громада, що в Сумській області, перемогла у конкурсі проєкті від Програми U-LEAD «Громада, дружня до бізнесу».

А це значить, що європейці профінансують ідею ТГ (територіальної громади) та допоможуть втілити в життя унікальний проєкт. Він має на меті налагодити ефективний діалог між громадою, державою та бізнесом.

Реалізація проекту вже стартувала. Як він полегшить життя малого та середнього бізнесу, котрі працюють на території громади, та як планують заманювати інвесторів – все по-порядку.

 

Про конкурс проектів від U-LEAD

Всього в Україні підтримку від іноземних донорів отримають 10 територіальних громад. Єдина серед сумських – Тростянецька. Метою конкурсу проєкті від Програми U-LEAD «Громада, дружня до бізнесу» є розвиток сприятливого бізнес-середовища, налагодження ефективного діалогу з бізнесом та підтримка відповідального підприємництва в громадах в умовах протидії наслідкам пандемії COVID-19 в Україні.


Пандемія протягом двох років диктує новий стиль спілкування між інвесторами та громадами. Адже карантинні заходи обмежують можливість робити форуми, особисті візити. А весь обмін думками перейшов в онлайн режим.

Відтак бажання підлаштуватися під обставини та запровадити таку систему спілкування, за якої б бізнес не мав нестачі в інформації, стимулювало керівництво Тростянецької громади впровадити актуальну ініціативу щодо цифровізації інвестиційно-бізнесового середовища.

Проєкт-переможець має назву "Hromada4Business. Інновації та процвітання", у рамках реалізації якого планується створити одноіменний веб-портал, змістовно оновити та розробити дизайн інвестиційного паспорту громади, а також провести навчання для представників бізнесу у напрямку цифровізації.

Влада-громада-бізнес

Ідея, аби малий та середній бізнес перейшов в онлайн, не нова і вже давно назріла, розповідає начальник відділу проєктної діяльності та міжнародного співробітництва Тростянецької ТГ Роман Коломієць. Ба більше, говорить, така потреба була на часі ще до пандемії.

Зараз у час цифровізації, ми повинні по максимуму використовувати ці можливості. Інтернет відкриває все нові перспективи і про наш Тростянець, як майданчик для бізнесу, для втілення якогось проекту можуть дізнатися далеко за межами України. Але для цього потрібно мати якийсь ресурс, зайшовши на котрий, людина з будь-якої точки планети могла мати уявлення про цю територію та її можливості. І все це на одному порталі! Уявіть, наскільки це зручно

Роман Коломієць,

начальник відділу проєктної діяльності

та міжнародного співробітництва Тростянецької ТГ

Тож ідея - започаткувати бізнес портал у час пандемії виявилася як ніколи доречною. Цей портал має поєднати бізнес, громаду і владу. Ресурс, за словами авторів ідеї, буде мати освітню сторону.

Приміром, ви хочете започаткувати ФОП. Ви заходите на цей портал і там знаходите таку собі покрокову інструкцію. Від того, як оформити документи до пошуку приміщення для оренди через аукціони

Роман Коломієць

Це, на думку авторів проекту, має суттєво зекономити час, а головне – нерви. І замість того. Щоб бігати по всіляким інстанціям, зробила пару кліків – і вже працювала. Це вирішує одразу дві проблеми – робочі місця та самозайнятість населення, плюс – наповнення місцевого бюджету податками від підприємницької діяльності.

Комунікація онлайн

Для кожного бізнесу буде своя рубрика, розповідає співавтор Дмитро Цибулько. Це дозволить – максимально ефективно використовувати онлайн майданчик, доносити адресно інформацію від держави та новини через цей портал.

Через цей портал підприємці також зможуть комунікувати з громадою, її спеціалістами.

Наприклад, заходе бізнесмен на ресурс і питає, де мені зробити завод сухого молока. А на сайті буде карта Тростянецької громади, позначена різними кольорами. Вони показуватимуть, чим займається громада, які види бізнесу тут вже є.

Якщо тут, приміром, побачить, що молочне скотарство представлене, то якраз буде доречним завод сухого молока, то бізнесмен, скаже, подивлюся інші місця. Або захоче побудувати елеватор.

Тим паче Тростянецька громада значно розширилася територіально за рахунок сільських територій. І тим самим збільшила кількість орної землі. Тож елеватор тут буде якраз доречним, для прикладу

Дмитро Цибулько, начальник відділу з питань економічного розвитку,

залучення інвестицій та міжнародної діяльності Тростянецької ТГ

189405260 3215077928733994 7911340897610951045 n

(Дмитро Цибулько та Тростянецький міський голова Юрій Бова)

Окремо буде рубрика про боротьбу з Ковід. Де покажуть, зокрема, і тих меценатів серед числа бізнесу, які допомагають подолати пандемію та її наслідки.

Через сайт, за словами Дмитра Цибулько, влада Тростянця буде інформувати про стратегічні плани розвитку громади в цілому. А також визначатиме щороку якийсь конкретний напрямок, на який виділятиме кошти для підтримки тих підприємців, які забажають працювати саме й тій сфері.

Портал міститиме статистичну інформацію щодо обсягів вироблення чи реалізації певного виду продукції. Адже нині знайти такі дані, які б відповідали реальності, дуже важко. Також на сайті завдяки співпраці з Торгово-промисловою палатою ми зможемо допомогти підприємцям знайти та вийти не лише на українські, а й на міжнародні ринки збуту продукції

Дмитро Цибулько

Проєкт "Hromada4Business. Інновації та процвітання" також передбачає проведення навчань.

Це можуть бути майстер класи від експертів у сфері економіки. Для прикладу, розповісти як підвести світло в приміщення, як брати участь в аукціонах, як оформляти на роботу, ази податкового законодавства тощо. Тоді починаючому малому та середньому бізнесу не потрібно буде витрачати додатково кошти на юристів, аби проконсультуватися щодо цих питань

Роман Коломієць

І третя складова проекту - випуск брошур трьома мовами. Вони будуть доречними під час презентацій, бізнес-форумів, робочих поїздок тощо.

Фінансова сторона

Бюджет "Hromada4Business. Інновації та процвітання" – це 87% коштів Програми U-LEAD - 340 тисяч гривень. Ще 48 тисяч – спів фінансування ГО «Бюро аналізу політики», яка й буде разом із Тростянецької ТГ втілювати цю ідею в реальність.

Проєкт має бути втілений вже у березня 2022 року.

188472132 3213250642250056 740783770114391096 n

(ІТ-школа в Тростянці)

До розробки порталу будуть залучені випускники ІТ-школи. Яка нині діє при Тростянецькій ТГ. Це дозволить суттєво зменшити витрати саме на створення сайту.

Бізнес-хаб

195173217 2996608217249509 8478009478055401368 n

(Проєкт бізнес-хабу)

"Hromada4Business. Інновації та процвітання" - це одна зі складових діяльності громади у цьому напрямку. Тростянець отримав 8 мільйонів гривень секторальної підтримки від Міністерства розвитку громад та територій України на реконструкцію центру для бізнесу.

Тож вже в наступному році ідея бізнес-хабу буде вдало доповнена ще й бізнес порталом. А все це разом дасть змогу бізнесу на території Тростянецької громади ефективно працювати та виводити життя в ТГ на більш високий рівень.  

По темі

Усі права захищені, використання матеріалів, тільки з гіперпосиланням на СпецКор-Media © | 2017-2020