Logo
Версія для друку

Що подорожчає цієї осені? - інформація для сумчан

Що подорожчає цієї осені? - інформація для сумчан

Цієї осені сумчан чекає чергове підвищення цін. Яких сфер життя та послуг воно стосуватиметься, читайте в підбірці від Спецкор.  

 

ВОДА+ВОДОВІДВЕДЕННЯ

Від 12 вересня зростання тарифів уже відчули на собі жителі обласного центра. Сумчани отримали у середньому +13% до звичних цін на водопостачання та водовідведення. 

Так, встановлені тарифи для всіх груп споживачів комунального підприємства "Міськводоканал" Сумської міської ради: 

  • на централізоване водопостачання – 8,556 грн./м3 з ПДВ,
  • централізоване водовідведення – 7,38 грн./м3 з ПДВ;
  • на послуги з централізованого постачання холодної води (з використанням внутрішньобудинкових систем) – 8,88 грн/м3 з ПДВ,
  • на послугу водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) – 7,656 грн./м3 з ПДВ.

 У цілому тарифи підвищуються по водопостачанню на 11,7%, по водовідведенню – на 16%.

УКРПОШТА

Із 10 вересня на 40% зросли тарифи на доставку листів у відділеннях "Укрпошта". 

На першому етапі тариф на пересилку письмової кореспонденції (непріоритетних лист вагою до 50 г, базова величина) збільшиться на 2 грн, а на посилки без оголошеної цінності, в рамках послуги «Укрпошта Стандарт», масою до 10 кг в межах України – на 3, 6 грн (з ПДВ).

На другому етапі тариф на пересилку письмової кореспонденції (непріоритетних лист вагою до 50 г, базова величина) збільшиться в порівнянні з першим етапом на 1 грн, а на посилки без оголошеної цінності, в рамках послуги «Укрпошта Стандарт», масою до 10 кг в межах Україна – на 2,4 грн (з ПДВ).

Тариф на пересилання відправлень вагою від 10 до 15 кг в межах області складе 45 грн (з ПДВ), по Україні - 51 грн (з ПДВ).

ХЛІБ

«Укрхлібпром» прогнозує, що ціни на хліб в середньому зростуть на 10% до кінця 2018 року. Про це пишуть українські ЗМІ. 

Сума підвищення становитиме близько 1,6 гривні / кг, що відповідає збільшенню вартості хліба на 30-40 копійок щомісяця.

Пов'язане це здорожчення, говорять експерти, зі зростанням ціни на зерно. На внутрішньому ринку вона вже виросла на 700 гривень, відповідно змінилася і ціна на борошно - якщо раніше вона була 7,1 тис. гривень / тонна, то зараз—7,4 тис. гривень.

ДОЛАР

У міністерстві економіки не виключають, що до кінця року гривня може послабшати до рівня 30 гривень за долар. Але це не набагато перевищує закладений Верховною Радою курс в бюджеті до кінця року, який становитиме 29,3 гривні за долар.

ГАЗ 

В Україні ймовірне подорожчання газу майже на 50% для побутових споживачів. Відтак, ціна блакитного палива зросте до 11 гривень за один кубометр.

Саме такими є вимоги Міжнародного валютного фонду для отримання нового кредитного траншу. Про це повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева, передають "Аргументи і факти".

На думку міністра, підвищення ціни на газ для українців є тимчасовою ситуацією і ціна є такою, тому що Україна не має власного ринку видобутку газу. Якщо країна створить такий ринок, то це стане головною можливістю знизити ціни на газ для населення.

Нагадаємо, 29 серпня Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про продовження спецзобов’язання "Нафтогазу" на продаж газу за зниженими цінами для потреб населення до 1 жовтня 2018 року. 

 

По темі

Усі права захищені, використання матеріалів, тільки з гіперпосиланням на СпецКор-Media © | 2017-2020