Logo
Версія для друку

Їстівні пакети винайшли науковці Сумського агроуніверситету

Їстівні пакети винайшли науковці Сумського агроуніверситету

Розкладаються вони вже через місяць, а за потреби, їх можна їсти як звичайну лапшу.

Це вже друге ноу-хау науковців із Сум. Спочатку були їстівні стаканчики, які за своїми властивостями можуть замінити пластикові аналоги.

01688.mts snapshot 00.00 2018.09.16 10.39.04

Це – результати найперших спроб зробити еко-аналог звичайного поліетиленового пакета.

При дослідженні полісахаридів ми помітили, що крапля розчину полісахариду при висиханні дала плівку. Ми спробували її на міцність і вона виявилася схожою на поліетилен

Дмитро Бидюк, доцент факультету харчових технологій СНАУ

01702.mts snapshot 00.00 2018.09.16 10.38.44

На кшталт гранульованого пластику, з якого і роблять пластикові та поліетиленові предмети, сумські вчені зробили полісахарид у гранулах.

01701.mts snapshot 00.00 2018.09.16 10.38.53

Їх потрібно розмочити водою та покласти під прес в сушильну камеру. 

01698.mts snapshot 00.04 2018.09.16 10.38.33

Усі початкові екземпляри, розповідають науковці, мали недолік – вони швидко висихали та ламалися. Далі ж технологію удосконалювали.

01694.mts snapshot 00.22 2018.09.16 10.39.30

І нарешті досягли бажаного результату. Перші вдалі пакети зберігаються в лабораторії вже більше місяця. Не втратили ані зовнішніх, ані своїх практичних властивостей.

01717.mts snapshot 00.12 2018.09.16 10.39.57

Зараз учені працюють над смаковими властивостями еко-тари, аби за потреби нею можна було перекусити. Адже складаються вони із органічних складових. 

Ми хочемо попрацювати ще над смаковими якостями, аби цими пакетами за потреби можна було перекусити. Їх можна нарізати як звичайну лапшу, замочити окропом і їсти

Дмитро Бидюк, доцент факультету харчових технологій СНАУ 

01714.mts snapshot 00.00 2018.09.16 10.39.46

Їдею та перші зразки так званої смакотари науковці повезуть у Копенгаген на світовий конкурс стартапів. 

По темі

Усі права захищені, використання матеріалів, тільки з гіперпосиланням на СпецКор-Media © | 2017