Вегетеріанське сало винайшли науковці із Сум
Такий собі аналог українського сала - винахід доцента кафедри харчових технологій Сумського аграрного університету Дмитра Бидюка.
Особливості сала «із пробірки» в тому, що його можна робити із рослинних жирів. А значить посмакувати ним сміливо можуть навіть вегетаріанці. Науковці навчилися також варіювати його жирність та колір.
Вчені говорять, максимально намагалися відтворити колір, консистенцію та властивості українського національного продукту.
Штучне сало - це комбінування рослинних та тваринних жирів. Колір та смак можна варіювати.
Якщо додати змелену зелень, то буде зелене сало, томатну пасту – червоне сало, моркву подріблену – буде помаранчеве сало. А якщо зробити верхню частину з брусникою, а нижню - з лимоном, то буде жовто-блакитне сало
Дмитро Бидюк, доцент кафедри харчових технологій Сумського аграрного університету
Уперше, для "Спецкору" науковці навіть посмажили свій винахід. Особливістю також є те, що штучне сало не вижарюється, а зберігає свою форму та вагу. За пару хвилин справжній продукт встиг добряче підсмажитися, а штучне - лише підрум'янилося.
Собівартість такого сала – 40 гривень. Утмі, відтворити смак традиційного українського продукту науковцям, зізнаються, поки що не вдалося.
Читайте також:
За смаком воно трішки солонувате, жирнувате, як такого смаку сала немає, просто воно за твердістю, щільністю імітує сало. Тому можна просто додати часничку, ще чогось і зробити закуску
Дмитро Бидюк, доцент кафедри харчових технологій Сумського аграрного університету
Перевагою штучного сала науковці називають те, що воно менш калорійне, ніж звичайне. Можуть, говорять, зробити навіть вегетаріанське сало, якщо додавати лише рослинні масла.
До винаходу сумських науковців на м’ясному ринку в Сумах продавці та покупці ставляться скептично.
Від штучного справжній свинячий шпик у два, а то й три рази дорожчий. Ціни у Сумах на ринку доходять до ста гривень.
Утім, пишні продавчині на ринку переконані, на їхню продукцію попит буде завжди, бо замінити смак справжнього українського сала, вважають, неможливо.