Як обрати якісну рибу

Як обрати якісну рибу

Поради від Управління Державного агентства рибного господарства у Сумській області.

У першу чергу, при виборі риби треба оглянути очі: якщо вони провалюються всередину або каламутні чи зовсім сухі — ця риба вже зіпсувалася. Очі у свіжої прозорі та опуклі. А якщо в них «стоїть вода», цю рибку тільки-тільки принесли на прилавок, і в її якості можна не сумніватися.

Зябра повинні бути яскраво-рожевого або яскраво-червоного кольору, але в жодному випадку не темно-червоного або чорного, жовтуватого чи сірого. Зябра іншого кольору, потемнілі, плямисті, покриті слизом – ознака неякісної риби. Крім того, пластини зябер не повинні злипатися між собою. Недобросовісні продавці часто видаляють рибі очі або відрізають голову: так ідентифікація неякісного продукту значно ускладнюється.

Луска має бути вологою. Якщо ж вона суха, ламка, з тріщинами – ця риба довго лежала без води, а значить – несвіжа. Шкіра повинна бути без пошкоджень, мати природний блиск і колір, не здаватися блідою. У свіжої риби слиз на шкірі прозорий. Якщо шкіра змінила забарвлення, стала тьмяною і липне до рук – цю рибу краще не купувати.

Натисніть на рибу: і живіт, і спинка мають бути в міру м`якими, спинка трохи твердіша. Стара риба буде з дуже твердою спинкою, а на животі від пальців залишатимуться ямки. На тушці не повинно бути множинних кривавих плям – вони говорять про те, що або риба була хвора, або її неправильно транспортували. Хвіст не має бути сухим або погнутим – це говоритиме про те, що риба стара.

У свіжої риби майже немає запаху. Трохи сильніше він відчувається, якщо підняти зяброву кришку. У будь-якому випадку, він не повинен бути неприємним, кислим або тухлим. Також ви не маєте відчувати запах риб’ячого жиру. Свіжа річкова риба злегка пахне річкою, а морська – морем.

Плавники повинні бути в акуратному стані, а якщо вони пошкоджені і злипаються, це може свідчити про те, що рибу неправильно зберігали.

Якщо ви хочете купити живу рибу, яка плаває в акваріумах супермаркетів, то подивитися, щоб вибрана вами риба була рухливою, а не млявою.

Купуючи рибу мокрого заморожування, лід, який її покриває, повинен нагадувати глазур, і щоб на ньому не було пошкоджень, які свідчать про повторне заморожування. Риба сухого і мокрого заморожування повинна бути тверда на дотик, без найменших ознак розм’якшення. Не варто брати рибу з білими плямами або ділянками, що поміняли колір: це вказує на обмороження або зіпсутість. Заморожена риба зберігається в холодильниках від 6 до 12 місяців. Протягом 72 годин продають в’ялену рибу, без охолодження. Якщо ж її кладуть на лід, то таку рибу реалізують протягом 12 днів.

Термін придатності можна прочитати на етикетці, якщо купувати запаковану рибу, або ж в документах, які супроводжують конкретну партію товару. Отже якщо у вас виникли сумніви в якості, можете запитати про ці документи, а продавець зобов`язаний їх надати.

Купувати солону рибу краще цілою: це ознака того, що використовувався свіжий примірник. Бажано, щоб рибка лежала в упаковці виробника і була зроблена за ДСТУ.

Правильно засушена риба відрізняється чистою шкіркою, без сольових нальотів, щільною структурою м'яса. Її запах - характерний, без затхлості. Вся тушка риби однаково пофарбована - без часткового пожовтіння.

Риба якісного копчення має суху поверхню, золотисто-жовту на вигляд, м'якоть щільної консистенції, на запах віддає приємним димком. Не соромтеся перед покупкою копчену рибу понюхати. Якщо аромат копчення дуже різкий і хімічний, значить, рибу точно готували за допомогою «рідкого диму». У правильно приготовленого свіжого продукту повинен бути присутнім легкий аромат копчення і приємний запах деревного диму. На жаль, «рідкий дим» не заборонений законом, і іноді його використовують навіть в поєднанні з натуральним копченням. Зберігати копчену рибу потрібно в прохолодному місці. 

Якщо ж продукт нарізаний на шматки або продається у вигляді філе, треба дивитися на якість м'яса — воно повинно мати здоровий і соковитий зовнішній вигляд. Не варто брати обвітрені і потемнілі по краях шматочки.

При виборі риби надавайте перевагу вітчизняній, яка вирощена в ставкових господарствах або виловлена в наших річках і морях.

 

По темі

вгору

Події

У Підліснісці змагалися рибалки

15 жовтня, 2019 | Hits:126

Кубок Сумської області з ловлі риби спінінгом з берега завер...

100 новобранців від Сумщини поповнили ЗСУ

09 жовтня, 2019 | Hits:131

Загалом, восени до війська підуть служити більше 500 громадя...

Педагоги із Сумщини отримали відзнаки Президента України

07 жовтня, 2019 | Hits:610

Відповідний Указ Президент Зеленський видав до Дня вчителя.&...

Сумчанин оголосив одиночний пікет через заяву Зеленського

02 жовтня, 2019 | Hits:579

Громадський активіст, ветеран АТО Микола Сурженко записав ві...

Які особливості осіннього призову-2019 на Сумщині?

25 вересня, 2019 | Hits:380

З 1-го жовтня в Україні стартує призовна кампанія на строков...

Завербованого російськими спецслужбами сумчанина викрили працівники СБУ в Сумській області

18 вересня, 2019 | Hits:1019

Завербований - колишній правоохоронець. Через нього співробі...

Проблеми

200 дітей у Сумах шукають собі дім

02 вересня, 2019 | Hits:1249

Усі вони учасники танцювального колективу «Живчик». Нині зіт...

Обережно: тонемо у смітті! Екологічні проблеми Сумщини

25 серпня, 2019 | Hits:2042

Хто найбільший забрудник області? Чи загрожує Сумщині сміттє...

На хабарі попався голова села на Краснопільщині

05 серпня, 2019 | Hits:1259

Про це інформує прокуратура Сумської області. ...

Охтирську лікарню, в якій впала стеля, поспішали здати до виборів

01 серпня, 2019 | Hits:1255

Таке припущення, зважаючи на всі недопрацювання, які є в при...

Через погану дорогу може закритися одна з найбільших молочних ферм на Білопільщині

17 липня, 2019 | Hits:1579

Молоковози відмовилися по бездоріжжю приїздити по молоко до ...

Екологи виявили порушення на сумському водоканалі

03 липня, 2019 | Hits:1267

Державна екологічна інспекція у Сумській області провела пла...

Реформи

Ми знецінили свою освіту прагненням отримати диплом, а не знання - студентка СУмДУ

06 жовтня, 2019 | Hits:316

Анастасія Планіда, студентка 6 курсу СумДУ. Дівчина говорить...

Як інтегруватися сумським науковцям у світову наукову спільноту?

05 жовтня, 2019 | Hits:157

Своє бачення у програмі "Свідомі" розповів проректор із наук...

Навчити вчителів - було першою проблемою при створенні нового освітнього простору на Сумщині

04 жовтня, 2019 | Hits:581

Про це розповіла директор департаменту освіти та науки Сумсь...

Продавати не можна дозволити: чи готова Сумщина до відкриття ринку землі?

27 вересня, 2019 | Hits:431

Чи готова Сумщина до відкриття ринку землі? Хто виграє від п...

Медіаграмотність у студентському середовищі

10 вересня, 2019 | Hits:754

На сьогодні український медіа-простір вразливий до впливу дв...

Роздавання "чортів" та 100 днів роботи президента: які повноваження місцевої та центральної влади

29 серпня, 2019 | Hits:796

Перші сто днів роботи президента Володимира Зеленського. Обг...

Громади

Народжувати у громаді на Сумщині запрошують жінок з усієї України

13 жовтня, 2019 | Hits:586

Про це в ефірі програми "Свідомі" заявив голова Тростянецько...

На каву в Залізняк кличуть на Покрову

12 жовтня, 2019 | Hits:335

14 жовтня усіх бажаючих запрошують на закриття сезону з фото...

Тростянецька ОТГ отримала 20 тисяч Євро благодійної допомоги

02 жовтня, 2019 | Hits:236

БЛАГОДІЙНУ ДОПОМОГУ ТРОСТЯНЕЦЬКІЙ ГРОМАДІ В СУМІ 20 ТИСЯЧ ЄВ...

Село Залізняк виграло 100 тисяч завдяки цикорію

21 вересня, 2019 | Hits:385

Експертна рада ІV Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села ...

Кому гарбуза? Чернеччина запрошує на фестиваль гарбузів

11 вересня, 2019 | Hits:811

14 вересня у Чернеччинській громаді Охтирського району пройд...

Село на Сумщині стало призером конкурсу "Неймовірні села україни"

11 вересня, 2019 | Hits:624

Експертна рада ІV Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села ...

Новини

Ми у соцмережах

Про нас

СпецКором може стати кожен. Повідомляйте про події та проблеми, знімайте відео і створюйте новини разом із нами! Долучайтеся до команди професіоналів!

Лічильники

Контакти