Logo
Версія для друку

СНАУ ініціює проєкт з відновлення архітектурних пам'яток Сумщини

СНАУ ініціює проєкт з відновлення архітектурних пам'яток Сумщини

Перший крок у цьому напрямку вже зробили - відбулося підписання Меморандуму про співпрацю у сфері відновлення пам’яток архітектури Сумської області між обласною владою, Сумським національним аграрним університетом та профільним інститутом у сфері реставрації пам’яток архітектури «УкрНДІпроектреставрація».

Документ має на меті зафіксувати наміри сторін у напрямку відновлення історичних пам’яток, які становлять туристичну привабливість і могли б стати так званими туристичними магнітами для області.

Ініціатором такої співпраці на Сумщині виступив СНАУ, який уже кілька років поспіль опікується палацо-парковим комплексом маєтку Ліщинських, що у Кияниці.

На сьогодні ми активно підтримуємо так звану зелену зону парку «Кияницький». Але своїми силами не можемо відреставрувати будівлю – Палац Лещинських. Адже це пам’ятка загальнодержавного значення і потрібні відповідні документи

ректор СНАУ Володимир Ладика

Щоб розробити необхідну проєктну документацію університет запросив до співпраці Український державний науково-дослідний та проєктний інститут «УкрНДІпроектреставрація» та Сумську обласну державну адміністрацію.

Підтримав проєкт і голова наглядової ради СНАУ, голова Сумської філії Гільдії проєктувальників у будівництві Володимир Биков.

Представники всіх зацікавлених сторін здійснили робочу поїздку до Кияниці, де на власні очі змогли побачити стан об’єкту.

Ми будемо складати покрокову програму. Адже коли складається одразу величезний, коштовний проєкт, то часто грошей на нього не знаходять і він так і лежить рік-два, а потім вже потрібно складати новий.

Ми ж будемо розробляти проєкти на певні етапи роботи, наприклад, аварійно-консерваційні, відновлення фасаду, тощо. І так крок за кроком буде відновлюватися будівля.

Очевидно, що варто залучити не лише бюджетні кошти, а й кошти від різноманітних фондів та меценатів

керівник Українського державного науково-дослідного

та проєктного інституту «УкрНДІпроектреставрація» 

Василь Тимкович

Володимир Биков зазначив, що найближчим часом буде розроблена проєктно-кошторисна документація на проведення аварійно-консерваційних робіт, які дозволять захистити будівлю маєтку Ліщинських від згубного впливу факторів навколишнього середовища.

До слова, палацо-парковий комплекс у Кияниці та Свято-Воскресенська церква стануть першими об’єктами масштабної програми відтворення архітектурних пам’яток, ініційованої СНАУ та Сумською обласною адміністрацією.

По темі

Усі права захищені, використання матеріалів, тільки з гіперпосиланням на СпецКор-Media © | 2017-2020