Logo
Версія для друку

Сумський НАУ ініціює діалог освіти, влади та бізнесу у сфері містобудування та архітектури

Сумський НАУ ініціює діалог освіти, влади та бізнесу у сфері містобудування та архітектури

Підготовка кваліфікованих фахівців будівельної галузі сьогодні надзвичайно актуальна, особливо у контексті реформи децентралізації та укрупнення районів та територіальних громад.

Утім, часто буває так, що випускник будівельного, який щойно став до роботи на підприємстві виявляється не готовим повноцінно працювати, оскільки теоретичне навчання часто буває віддаленим від реальної виробничої сфери.

Так відбувається і через застарілість матеріально-технічної бази у вишах, і через те, що викладають там здебільшого теоретики, а не практики, а можливо, через недостатність комунікації між освітою та реальним бізнесом.

Аби уникнути такої прірви між освітою та практичною діяльність, Сумський національний аграрний університет прагне посилювати діалог між усіма зацікавленими сторонами: освітянами, чиновниками, підприємцями.

Успішний результат такого діалогу вже можна побачити на інженерно-технологічному факультеті, де працюють одні з кращих лабораторій по Україні, створені за підтримки бізнесу.

8686ый

Таку модель співпраці вирішено було застосувати і для того, щоб покращити якість навчання на будівельному факультеті СНАУ. Так, 18 лютого до університету запросили представників найбільш потужних будівельних компаній, що входять до складу Асоціації будівельних підприємств та Гільдії архітекторів Сумської області.

Під час зустрічі гості змогли ознайомитися з потужностями та університету та його факультетів, оглянули лабораторію кафедри будівельних конструкцій будівельного факультету, комп’ютерні класи, а також лабораторію регіонального менеджменту.

Після невеличкої екскурсії та презентації освітніх можливостей будівельного факультету від декана Людмили Циганенко учасники провели дискусію, в ході якої представники бізнесу висловили свої побажання щодо якості підготовки кадрів у сфері будівництва.

Головним побажанням стало збільшення відсотку практичного навчання, адже за 4 тижні виробничої практики студенту дуже важко зрозуміти практичну суть професії, яку він здобуває. Тож формати дистанційної освіти, індивідуальної освітньої траєкторії та дуальної освіти на будівельному факультеті СНАУ нині дуже доречні.

98080й

Одночасно з тим представники будівельних компаній високо оцінили потенціал, який може дати Сумський НАУ охочим здобути фах архітектора чи спеціаліста з містобудування.

Говорили під час дискусії і про необхідність додати до освітньої програми з регіонального менеджменту дисципліни, пов’язані з містобудуванням, адже такі знання є необхідними для новообраних голів ОТГ та їх заступників.

Водночас, як зазначив ректор СНАУ Володимир Ладика, ця зустріч має стати лише першим кроком до налагодження продуктивного тристороннього діалогу:

«Я переконаний, що коли формальні процедури завершені, це ще не фінал, це початок. Треба сідати один навпроти одного та говорити, можливо, десь критикувати, адже тільки так ми зможемо почути один одного і разом робити спільну справу».

Такої ж думки і заступник губернатора Сумщини Сергій Пахольчук, який запропонував долучати викладачів СНАУ до перевірки якості будівельних робіт на об’єктах, інспекцій якості будівництва інженерних конструкцій, тощо.

Тож сподіваємося, що співпраця Сумського національного аграрного університету, обласної влади та будівельних компаній дасть позитивний результат не лише у сфері будівельної освіти, а й для розвитку територій Сумщини, підвищення їх рівня комфорту та добробуту її мешканців.

По темі

Усі права захищені, використання матеріалів, тільки з гіперпосиланням на СпецКор-Media © | 2017-2020