Logo
Версія для друку

Першу сонячну електростанцію запускають на Сумщині

Першу сонячну електростанцію запускають на Сумщині

Цю непересічну для всієї області подію Тростянецький міський голова Юрій Бова анонсував під час XVІ Українського муніципального форуму, який нині проходить в Одесі.

СЕС (сонячна електростанція) розмістилася у Тростянецькій ТГ. Її звели коштом німецьких інвесторів. Наскільки цей проєкт є важливим для Тростянця та що власне дасть громаді, давайте з’ясуємо разом.

 

І так – Тростянецька громада. Одна із найуспішніших у рейтингу громад Сумської області. Ба більше, навіть і в Україні не пасе задніх. Уся річ у тому, що тут вже давно зробили ставку на розвиткові проєкти та знають, як приваблювати інвесторів.

Сонячна електростанція у Тростянці – це проєкт не одного року. Перемовини із інвесторами почалися ще у 2016-му році. Стадія вибору ділянки, вкладання договорів тощо була, мабуть, більш вагомішою та складнішою, ніж власне встановлення сонячних панелей

Юрій Бова, голова Тростянецької ТГ

За цей час німецька компанія розробила проєктну документацію, отримала всі дозволи та сертифікати від держави і нарешті минулого року почала спорудження панелей.

 809 9 9й

Під СЕС тут виділили понад 10 гектарів землі. Ця територія поблизу Тростянця давно не використовувалася і не мала умов для розорювання. Тому рішення – встановити на ній сонячні панелі – було найбільш підходящим.

При виборі місця для встановлення електростанції ми враховували в тому числі і погодні умови. Тут прекрасна погода влітку, відразу видно, що вітряна та сонячна енергія будуть працювати добре

Олаф Кнаппе, представник німецької компанії Global Green Energy

656575й

У будівництво німецька компанія вклала близько 6 мільйонів Євро.

Тростянецька станція буде однією з найкращих іноваційних в Україні, оскільки використовуються високоякісні німецькі панелі та інше сучасне обладнання. Також будуть можливості балансувати частоту струму для «Сумиобленерго» в мережі міста завдяки накопичувачам енергії, і в цьому неодмінний «плюс» для жителів міста

Олаф Кнаппе, німецький інвестор

686878й

До слова, монтаж панелей виконували в тому числі й наймані працівники серед мешканців Тростянця. Що дало на період будівництва плюс 150 нових робочих місць.

Після будівництва ця станція зможе забезпечити місто Тростянець і дати йому енергетичну незалежність: 5,6 мегават – на все місто вистачить

Володимир Злепко,

начальник відділу економічного розвитку Тростянецької міської ради

121816906 3045547342353721 1162859635994367644 o 630x350

І що головне – нова сонячна станція забезпечить місто Тростянець безперебійною екологічно чистою енергією. Та позбавить від систематичних перебоїв в енергопостачанні, як це було донині. І ще один плюс - земельні ділянки під СЕС, починаючи з 2016-го року, і надалі будуть в оренді німецької компанії. Це дасть щорічно до бюджету громади 180 тисяч гривень.

 

По темі

Усі права захищені, використання матеріалів, тільки з гіперпосиланням на СпецКор-Media © | 2017-2020