Що не можна їсти у піст: поради сумчанам
Сьогодні стартує Різдвяний піст (Пилипівка). Традиційно його відзначають після святкування Дня пам’яті святого апостола Пилипа. Мета посту приготувати віруючих до зустрічі одного з головних свят Церкви - Різдва Ісуса Христа. Триває він 40 днів.
Як харчуватися у піст?
У порівнянні з Великим постом, Різдвяний піст вважають нестрогим – можна їсти варену їжу з олією, а також рибу та вино. Заборонено лихословити, вживати спиртне та, здебільшого, їжу тваринного походження.
Якщо немає жодних свят, то в понеділок, середу та п’ятницю можна вживати рослинну їжу без олії, а у вівторок і четвер – з олією, у суботу та неділю – аж до 2 січня – до них додається риба.Крім того, риба дозволена й у великі свята – Введення у храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), День Миколи Чудотворця (19 грудня), а також у дні пам’яті деяких святих – апостолів Матвія (29 листопада), Андрія Первозванного (13 грудня) і князя Олександра Невського (6 грудня).
Суворість посту посилюється в останній тиждень перед Різдвом, максимально строгий піст припадає на Святвечір – 6 січня. Завершується Різдвяний піст після настання темряви, або появи на небі першої зірки, яка символізує зірку, що зійшла над Віфлеємом у момент народження Ісуса.
Особливості Різдвяного посту
Є ряд обставин, які дозволяють людині послаблювати піст. Це хвороба, важка фізична праця, похилий вік, подорож. Також від посту звільняються вагітні жінки та малі діти. У піст не можна вживати міцні алкогольні напої (горілка, коньяк тощо). Лише у суботу та неділю, а також на свята дозволяється випити трохи вина.Під час посту заборонене вінчання, проте хрещення дітей проводиться незалежно від посту.