Однієї крові: усе, що варто знати про центр крові в Сумах?

Однієї крові: усе, що варто знати про центр крові в Сумах?

До Всесвітнього дня донора Спецкор підготував цикл матеріалів "Однієї крові". У ньому ми вам розповімо про почесних донорів Сумщини, особливості здачі крові та в деталях розкажемо про центр служби крові в Сумах.  

 

14 червня відзначається Всесвітній день донора крові – свято людей, які дарують іншим життя, допомагають подолати тяжкі недуги, рятують постраждалих від аварій, катастроф, нещасних випадків.

Донори в Україні та світі

За даними ВООЗ, щороку у світі здійснюється понад 115 мільйонів донацій – але цього недостатньо. Чим розвиненіша країна – тим більше у ній донорів і донаційна тисячу населення. За останніми даними, які публікувало Міністерство охорони здоров’я, в Україні щороку здійснюється 11,28 донацій на тисячу населення, у той час, як для розвинених країн нормою вважається 33 донації на тисячу населення.

В Україні цей показник знижується щороку – комунальні заклади не отримують достатньої кількості розхідних матеріалів і не можуть приймати всіх бажаючих донорів. Відтак, коли виникає гостра потреба у переливанні крові певної групи, родичі реципієнтів мусять самі шукати донорів, а іноді – і обстежувати їх за власний кошт або оплачувати їх послуги. Пропаганда донорства в країні майже не ведеться – бо у станцій переливання крові немає ніякої зацікавленості в збільшенні кількості донорів.

Суми - столиця донорства 

У Сумах – ситуація зовсім інша, наше місто може пишатися своїми жителями. На сьогодні показник донацій на тисячу населення тут складає 198 (!). У серпні минулого року Суми офіційно стали донорською столицею України - представники Національної книги рекордів зареєстрували 190 донацій на тисячу населення як національний рекорд. На черзі – реєстрація світового рекорду. 

Завдяки продуманій системі заготівлі компонентів крові, у нас просто не буває «непотрібних» донорів. Кров заготовляється для конкретних потреб лікувальних закладів, у випадку необхідності СОЦСК сам запрошує донорів потрібної групи крові, родичі реципієнтів у цьому участі не беруть. Решта донорів здають плазму крові, призначену для виготовлення високоякісних лікувальних препаратів, які дають можливість жити хворим на гемофілію і багато інших небезпечних захворювань. І донори можуть бути впевнені – їх компоненти крові будуть використані на порятунок людей.

На сьогодні в базі даних Сумського обласного центру служби крові – 30527 активних донорів, з яких близько 85% здають кров регулярно. Тільки за минулий рік у СОЦСК було здійснено 63836 донацій.

Чи є ризики? 

Друга з основних передумов для успішного розвитку донорства – це забезпечення комфорту й безпеки для донорів і реципієнтів. І з цієї точки зору величезне значення має сучасне обладнання кращих виробників світу, яке використовується в СОЦСК, і найвищі стандарти безпеки, запроваджені у закладі. У центрі використовуються лише одноразові матеріали, а компоненти крові проходять безкоштовне обстеження на найновітнішій апаратурі. Тож донори не лише допомагають іншим, а й слідкують за станом власного здоров’я.

На відміну від інших закладів служби крові України, де фіксуються випадки зараження реципієнтів компонентами крові, у СОЦСК такого немає вже багато років. Обстеження методом ПЛР дає можливість виявити інфекцію вже за лічені дні днів після її потрапляння в організм. Цього неможливо досягти іншими методами. На Сумщині ПЛР-обстеження здійснює тільки СОЦСК та приватні медичні установи.

Окрім того, сумський центр – єдиний в Україні, що постачає виключно лейкофільтровані компоненти крові. Адже саме лейкоцити викликають найбільшу кількість негативних реакцій при переливанні крові, а їх вилучення значно знижує відсоток побічних дій. Завдяки новітньому обладнанню та технологіям всі аналізи здійснюються виключно автоматично, без будь-якого втручання людей, що гарантує максимальну точність.

Виховувати донорів

Велике значення має робота СОЦСК, направлена на пропаганду донорства, у тому числі – починаючи з дитячого віку. Масштабні благодійні та інформаційні проекти, такі як «Голос крові: ми - українці!», «Червона лінія порятунку», яскраві концерти, виставки робіт талановитих дітей, студентів, маленьких паціентівдитячої лікарні, віршовані і пісенні флеш-моби,художні пленери і літературні конкурси, та інші заходи дозволяють привертати увагу суспільства до донорів та реципієнтів, розповідати про важливість цієї місії. 

Активно залучають у Сумах до благодійних здач крові та донорства в цілому і дорослих. Для цього у центрі організовуються благодійні донорські акції. Вже стало гарним тоном відзначати у СОЦСК професійні та державні свята цілими колективами, долучаючись до донорства.

Це не лише дає можливість підтримувати онкохворих дітей, які потребують значної кількості переливань крові, та представників соціально вразливих категорій населення, але й допомагає потенційним донорам вперше переступити поріг СОЦСК. А зібрані таким чином компоненти крові, здані на безоплатній основі, передаються лікувальним закладам та конкретним пацієнтам як благодійна допомога.

На сьогодні в області більш ніж 4 000 донорів мають звання Почесних. Це означає, що вони 40 раз безоплатно здавали кров, або 60 – плазму.

40 донорів досягли звання заслужених – тобто не менше 100 раз здавали кров або 120 – плазму на благодійній основі. У Сумах донорів люблять і поважають: це єдине місто, де Почесні донори мають 25% пільги на комунальні послуги, безкоштовний проїзд у громадському транспорті та щорічну матеріальну допомогу на оздоровлення.

Новий формат

Для того, щоб надати можливість жителям віддалених районів здавати компоненти крові і таким чином контролювати стан свого здоров’я, було створено філії СОЦСК у Шостці та Конотопі.

А протягом минулого року досвід СОЦСК вийшов за межі Сумщини – вже розпочали роботу плазмацентри у Черкасах та Дніпрі, які працюють за такими ж високими стандартами, використовуючи сумські напрацювання. 

вгору

Події

У Попівці Великописарівської громади залишається близько 20 людей, з ними відсутній зв'язок

18 березня, 2024

З Великописарівської громади на Сумщині шостий день ева...

Внаслідок ракетного обстрілу у Сумах зруйновано кладовище

18 березня, 2024

Через ракетний удар по Сумах 17 березня є пошкодже...

Правоохоронці Сумщини викрили чергову схему ухилення від мобілізації

18 березня, 2024

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури ...

На Велику Писарівку скинули 23 авіабомби за добу: є загиблий

18 березня, 2024

За минулу добу російська авіація скинула на селище 9 фугасни...

Військові РФ завдали два удари по Конотопу на Сумщині

17 березня, 2024

Ввечері 17 березня російські військові вдарили по інфраструк...

У Сумах пролунало два вибухи

17 березня, 2024

Близько 15:50 у Сумах було чутно два вибухи. В обл...

Проблеми

Відкрито кримінальні провадження проти голови Центру протидії корупції Шабуніна

10 березня, 2024

Проти голови ЦПК порушили справи за ухиляння від військової ...

Поради, як захистити свій інтернет-профіль

23 січня, 2024

Рейдерство акаунтів — це вид інтернет-шахрайства, який поляг...

Що "світить" крадіям електроенергії?

23 січня, 2024

У центрі міста Суми з раннього ранку під повітряними тривога...

Підвищення тарифів для населення не планується, – Герман Галущенко

22 вересня, 2023

Наразі немає жодних планів щодо збільшення тарифів на електр...

"Сумське море" може зникнути? Хто винен і що робити?

10 вересня, 2023

Річка Псел, Косівщинське водосховище та річка Сумка наразі п...

Зловмисники збували майно Збройних Сил України

07 вересня, 2023

П’ятеро осіб привласнювали та перепродавали в інтернеті держ...

Реформи

На Сумщині заблокують російське ТБ і радіо

11 березня, 2024

Держспецзв’язку побудує систему блокування російського мовле...

На Сумщині планують провести ремонт доріг

09 березня, 2024

Голова обласної військової адміністрації Володимир Артюх обг...

На Сумщині протидіють впливу ворожого мовлення

09 березня, 2024

Начальник Сумської обласної військової адміністрації Володим...

У Сумах додадуть камер відеонагляду

06 березня, 2024

У Сумах обговорили питання впровадження чергового етапу авто...

Про центральне опалення скоро забудемо: українців поголовно переведуть на автономку

07 грудня, 2023

Українців переведуть на автономне опалення, про центральне м...

Віктор Ляшко: Реабілітаційна допомога має бути доступною

08 жовтня, 2023

Сучасне безбарʼєрне відділення реабілітації на 30-60 ліжок м...

Громади

В Охтирській громаді запускають послугу “Авто милосердя”

07 березня, 2024

Охтирське відділення Червоного Хреста України отримало автом...

Архітектори з Мюнхена, які працюють з BMW і Google, проектуватимуть для Тростянця.

04 грудня, 2023

У місті Тростянець архітектори з Мюнхена благодійно спроекту...

Де брати кошти на відновлення: приклад Тростянецької громади

02 грудня, 2023

Прикордонна Сумська область – серед регіонів, які найбільше ...

10 громад Сумщини, які постраждали від російської агресії, стали лідерами відновлення

30 листопада, 2023

Команди 10- ти громад прикордонної Сумщини впродовж 2 місяці...

Поліція Сумщини радить громадянам бути уважними аби не потрапити в пастки шахраїв

29 листопада, 2023

Правоохоронці нагадують, що різного роду аферисти, з метою в...

У Сумах врятували колекцію рідкісних кактусів від блекаутів

22 листопада, 2023

Рідкісні кактуси під сонячними батареями! У Сумах врятували ...

Новини

Ми у соцмережах

Про нас

СпецКором може стати кожен. Повідомляйте про події та проблеми, знімайте відео і створюйте новини разом із нами! Долучайтеся до команди професіоналів!

Контакти

Лічильники