Logo
Версія для друку

Екологи виявили порушення на сумському водоканалі

Екологи виявили порушення на сумському водоканалі

Державна екологічна інспекція у Сумській області провела планову перевірку КП «Міськводоканал" Сумської міської ради. 

Під час перевірки підприємства особливу увагу приділили вивченню питання ефективності роботи очисних споруд каналізаційних стічних вод, оскільки міськводоканал є надавачем послуг з централізованого водопостачання та водовідведення підприємствам, організаціям, установам та населенню м. Суми і при цьому експлуатує комплекс загальноміських очисних споруд.

Установлено, що наявний комплекс очисних споруд працює недостатньо ефективно, зокрема, за результатами вимірювань показників складу та властивостей вод встановлено скид зворотних вод з перевищенням концентрацій забруднюючих речовин, які встановлені дозволом на спеціальне водокористування по ХСК та нітритам.
Крім того, в ході перевірки виявлено ряд інших порушень, зокрема частково відсутня огорожа першого поясу ЗСО (зони суворого режиму) водозаборів, випуск в експлуатацію автомобілів, у яких вміст забруднюючих речовин у відпрацьованих газах перевищує установлені нормативи, на території очисних споруд поблизу грабельної допущено розміщення у невстановленому місці ТПВ, шин автомобільних відпрацьованих, рослинних решток, до державної статистичної звітності 1-відходи за 2018 не включено відходи, які утворюються в лабораторії (хімічні речовини, які втратили термін придатності), а також не зазначено дані щодо обсягів утворення шламу від очистки стічних вод та надлишкового мулу.
Додатково, за результатами аналізу первинної документації підприємства (Звіту з використання води за формою 2-тп (водгосп)), встановлено перевищення ліміту скиду забруднюючих речовин (т/рік), встановленого дозволом на спеціальне водокористування, по наступним речовинам: 2016 рік – азот амонійний; 2017 рік – нітрити.
Загалом за результатами проведеної перевірки по факту виявлених правопорушень на відповідальних осіб складено 5 матеріалів про адміністративні правопорушення на загальну суму 1989,00 грн. На даний час опрацьовуються матеріали для розрахунку збитків.

По темі

Усі права захищені, використання матеріалів, тільки з гіперпосиланням на СпецКор-Media © | 2017-2020