Logo
Версія для друку

Кар'єра чи родина?- що обирають жінки та чому чоловіки мають більше заробляти. Результати опитання на Сумщині

Кар'єра чи родина?- що обирають жінки та чому чоловіки мають більше заробляти. Результати опитання на Сумщині

У Сумах презентували дослідження "Бюро аналізу політики" щодо профорієнтації та працевлаштування молоді Сумщини. 

Усього було виділено 8 фокус-груп різних вікових категорій. Опитуваним від 14 до 35 років. Усього 600 зібраних анкет. Половина - чоловіки, половина - жінки.

На питання, які шкільні предмеди ви вважаєте корисними і такими, що пригодяться в житті більшість обрали іноземні мови, математику та українську. Найменш корисними опитані назвали українську літературу, трудове навчання, фізкультуру та хімію.

Критерієм успішності професії 42% назвали заробітну плату, 19% сказали, що це коли робота як хоббі приносить задоволення, 14% вказали на можливість кар'єрного росту, 9% - мікроклімат в колективі, 8% - потрібність професії для суспільства, 4% - соціальний пакет, 1% - коли робота вважається крутою.  33% опитаних ні за що б не працювали двірником, по 14% - лікарем та вчителем, 13% - касиром на касі чи охоронцем у магазині, 4% - чиновником.

На питання, хто має найбільший вплив на вибір професії, відповіли так. 47% - я сама/сам, 19% - батьки, 16% - ринок праці, 10% - друзі, 3% - мода, 2% родичі. 

38% опитаних переконані, що найбільше навичків, які роблять їх успішними, вони отримали завдяки досвіду і лише 9% назвали вчителів як рушійний фактор отримання важливих у житті навичок.

Більшість анкетованих відповіли, що навчальні заклати ПТО та виші дають реальні знання та навички, 6% назвали систему освіти України профанацією.

Що ж до місця жінки та того, де вона має відбутися, перш за все, в роботі чи родині, то 51% вважають, що жінки мають знайти баланс між роботою та родиною, 33% переконані, що в першу чергу жінка має відбутися як мати, дружина та виховувати дітей, і 4% думають, що жінка має спочатку відбутися в кар'єрі, а вже потім у сім'ї.

39% опитаних відповіли, що більше заробляти мають чоловіки, 26% думають, що протягом життя це може змінюватися, 21% вказали, що це не має значення, 7% за те, щоб заробляли однаково. 

У пошуках кращої роботи та у 2-3 рази вищої зарплати 34% опитаних готові поїхати на заробітки в західну Європу, 25% оберуть Польщу, Чехію, Словаччину, 21% залишаться вдома навіть із меншою зарплатою, 6% погодилися б на заробітки в Росії. Для більшості мотивацією виїзду на роботу за кордон є бажання придбати власне житло. 

 

По темі

Усі права захищені, використання матеріалів, тільки з гіперпосиланням на СпецКор-Media © | 2017-2020