Logo
Версія для друку

Майже тисячу наборів від передозувань наркотиками видала ГО на Сумщині

Майже тисячу наборів від передозувань наркотиками видала ГО на Сумщині

31 серпня відзначають Міжнародний день поінформованості про передозування наркотиками.

 

На Сумщині громадська організація «Клуб «Шанс» безкоштовно видає споживачам ін’єкційних наркотиків, які є клієнтами напрямку профілактики ВІЛ, набори допомоги при передозуванні опіоїдами.

Із травня по серпень фахівці із соціальної роботи безкоштовно видали 822 ампули налоксону, який допомагає врятувати життя, адже є антидотом у випадку передозування опійними наркотиками, у комплекті з інструкцією до препарату, шприцом і спиртовою серветкою.

Також кожному клієнту попередньо проводили консультацію про ризики передозування та їх запобігання, налоксон і правила його використання й видавали інформаційний буклет.

Уявіть, що є ліки, які рятують життя. Але вам їх не продають, бо є забобонний страх аптекарів не відпускати цей препарат. 15 січня 2018року МОЗ України дозволив мережам аптек продавати лікарський засіб «Налаксон» без рецептури у кількості 2 мг (п’ять ампул препарату) на одні руки.

У реальному житті, пересічний громадянин не має можливості придбати засіб від передозування, зайшовши в аптеку. Домедична допомога - це набір знань та інструментів, що рятують життя. Налоксон відноситься саме до інструментів домедичної допомоги.

Доти, доки аптеки не будуть відпускати вільно цей препарат і він не буде у кожній аптечці, люди будуть вмирати на наших вулицях

Андрій Букін, директор громадської організації “Клуб “Шанс”

Діяльність щодо видачі Налоксону та консультування клієнтів здійснюватиметься до кінця 2021 року в рамках напрямку «Профілактика передозувань» проєкту «Профілактика, покращення діагностики, супровід лікування соціально значущих захворювань у Сумській області», який фінансує МБФ «Альянс громадського здоров’я».

По темі

Усі права захищені, використання матеріалів, тільки з гіперпосиланням на СпецКор-Media © | 2017-2020