Logo
Версія для друку

Національний реєстр донорів крові та її компонентів створюють в Україні

Національний реєстр донорів крові та її компонентів створюють в Україні

КабМін ухвалив постанову “Про деякі питання функціонування Національного реєстру донорів крові та компонентів крові, а також осіб, яким заборонено виконувати донорську функцію в електронній системі охорони здоров’я”.

 

Постанова покликана посилити гарантовані державою безпеку та якість донорської крові та компонентів крові, безпеку донорів та реципієнтів, а також осіб, яким заборонено виконувати донорську функцію, за допомогою Національного реєстру донорів крові та компонентів крові, який становитиме частину електронної системи охорони здоров’я.

Національний реєстр забезпечуватиме безпеку донора шляхом обліку даних про його медичний огляд, допуск чи відсторонення від донації, здійснені донації та можливі ускладнення, пов’язані з донацією. 

Реєстр забезпечуватиме повну простежуваність руху донорської крові та компонентів крові від донора до реципієнта «від вени до вени». Обліковуватимуться результати як медичного огляду донорів перед донацією, так і результати тестувань крові на маркери інфекцій, що передаються з кров’ю, визначення групової та резус-належності та інших імуногематологічних досліджень, лабораторного контролю якості компонентів крові, дозволених до використання з лікувальною метою, ідентифікуючи кожного реципієнта та обліковуючи записи щодо виникнення несприятливих реакцій і подій, пов’язаних з трансфузією компонентів крові (гемонагляд).

Крім того, Реєстр дозволить в автоматичному режимі підрахувати кількість донацій, що буде підставою  для присвоєння донору статусу «Почесний донор України».

Відповідальність за створення та функціонування Реєстру покладається на Міністерство охорони здоров’я України та Національну службу здоров’я України.

Створення  Реєстру посилить здійснення гемонагляду, сприятиме зміцненню і збереженню громадського здоров’я, матиме позитивний вплив на розвиток інституту донорства та забезпечення потреби медичної системи у донорській крові.

реліз на сайті - https://moz.gov.ua/article/news/urjad-uhvaliv-postanovu-pro-stvorennja-nacionalnogo-reestru-donoriv-krovi-ta-ii-komponentiv-robimo-sistemu-krovi-bezpechnishoju 

 

По темі

Усі права захищені, використання матеріалів, тільки з гіперпосиланням на СпецКор-Media © | 2017-2020