Нікуди й ні за що йти: коли в Сумах з’явиться притулок для постраждалих від домашного насильства

Нікуди й ні за що йти: коли в Сумах з’явиться притулок для постраждалих від домашного насильства фото з інтернету

Ми назвемо нашу героїню Тетяною. Вона попросила приховати її справжні ім’я та прізвище, оскільки історія, якою вона поділилася, ще не завершилася. І жінка не хоче, щоб ця публікація нашкодила їй, її дитині… чи її чоловікові. Чоловікові, який майже 10 років здійснював психологічне, а потім і фізичне насильство над жінкою.

“Зберегти сім’ю для мене було ідеєю фікс”

Спочатку Тетяна не дуже хотіла розповідати про свою історію виходу з аб’юзивних стосунків. Жінка зізнається, що кожного разу коли думає про це, має погані відчуття, схожі на сором. Однак, через деякий час таки погоджується поділитися своїм досвідом.

“Спершу була прихована агресія: тиск, постійний контроль, ревнощі. Це вже пізніше мені пояснили, що це теж насильство, тільки психологічне. Ну і алкоголь. Ці гори пляшок, я їх виносила у темних мішках, щоб сусіди не бачили, бо соромно. Двічі я намагалася піти. Якийсь час жила у батьків. Але зберегти сім’ю для мене була ідея фікс, тому поверталася”, - розказує наша героїня.

Статистика не показує реальний стан речей

Таких жінок, як Тетяна, в Україні сотні тисяч. Міністерство соціальної політики говорить про 150 тисяч жінок, які щороку страждають від домашніх кривдників. Утім навряд чи офіційна статистика відображає реальний стан справ у цій сфері. Адже до неї потрапляють лише ті жінки, яким офіційно присвоєно статус постраждалих від домашнього насильства. Багато ж продовжують мовчки терпіти.

 звернень по домашньому насильству. джерело повага

Варто зауважити, що не лише жінки потерпають від насильства в сім’ї. За інформацією міжнародної правозахисної організації “Ла Страда - Україна”, близько 16% постраждалих - чоловіки.

У 2021 році Міністерство внутрішніх справ прозвітувало про понад 200 тисяч звернень. Це на 47% більше, ніж у 2020. Збільшення кількості звернень може говорити як про збільшення кількості таких випадків так і про готовність постраждалих заявляти на кривдників у поліцію. Правозахисниця, сертифікована тренерка за програмою «Протидія домашньому насильству 7С – ефективна концепція представництва постраждалих осіб» Наталія Єсіна пояснила, чим зумовлене зростання кількості звернень.

 в україні. джерело ліга сучасних жінок

“Люди стають більш обізнаними і сміливіше заявляють про те, що проти них скоюється насильство. Крім того, люди під час ізоляції вимушені знаходитися в замкненому просторі, багато хто втратив роботу, з’явилися додаткові фактори роздратування у кривдників через незадоволеність своїм соціальним статусом, неможливістю заробляти та утримувати родину. Одночасно з цим, більш активно останні роки працює поліція: фіксуються звернення, складаються адміністративні протоколи, приписи стосовно тих осіб, які скоюють домашнє насильство, збільшується кількість мобільних груп реагування поліції на домашнє насильство. Неабияку роль в цьому грає навчання, які проходять поліцейські, адже ця тема є актуальною” - пояснює експертка.

“Якщо поруч немає батьків, готових підтримати, дуже важко піти”

Попри це велика кількість жінок продовжують жити з кривдниками або ж повертаються до них через деякий час. Причини для цього різні.

Часто жінка може сама не усвідомлювати, що до неї застосували насильство. Бо спершу воно має, радше, психологічні прояви і часто виправдовується як суспільством, так і самими постраждалими. Погодьтеся, навряд чи котрась із жінок вступила б у відносини, наперед знаючи, що її ображатимуть.

Домашнє насилля спершу проявляється у вигляді звинувачень, маніпуляцій, надмірних ревнощів тощо. Прагнучи зберегти сім’ю жінки часто закривають очі на такі прояви партнерів або й виправдовують їх, списуючи на сильні почуття любові.

На мене багато чого “навішували”, що ніби я сама винна, що чоловік п’є, бо щось не доробила, уваги йому недостатньо приділяла. Особливо від свекрухи такого багато чула. Але і сама ж хотіла зберегти сім’ю. У лікарні, де знімали побої лікарка теж була холодна, як робот. На мої питання особливо не відповідала. Відчуття такі… і сором, і страх. Ніби я, й правда, сама винна. Якщо поруч немає батьків, які готові підтримати у цей час, то дуже складно. У друзів дуже не зупинишся, особливо з дитиною” , - розповідає Тетяна.

Так продовжується далі і в якийсь момент, жінка зазнає внутрішніх змін. Стає невпевненою у собі, замкненою, схильною до депресії, відчуває страх, сором, спустошення. Людина у такому стані часто не може тверезо оцінювати ситуацію і захистити себе. Тож навіть, коли кривдник вдається вже до фізичного насильства, жінка часто продовжує терпіти та замовчувати проблему.

Немає житла, немає роботи

Серед інших причин, які змушують жінок залишатися із агресивними партнерами також відсутність власного житла або родичів, котрі могли б прихистити жінку та її дітей; відсутність роботи, особливо, якщо жінка перебуває у декреті по догляду за дитиною; сором і страх суспільного осуду; релігійні переконання та тиск від родичів.

наталія єсіна copy

Наталія Єсіна звертає увагу на вплив психологічного пригнічення на здатність постраждалої людини ухвалювати життєво важливі, складні рішення:

“Домашнє насильство має тривалий вплив на постраждалого, і навіть після усвідомлення того, що щось відбувається не так, людина намагається якимось чином виправдовувати насильство, думати, хто є винним в цьому, розмірковувати про потреби і необхідність зберігати сім'ю, не залишати дітей без батька. Всі ці внутрішні переконання призводять до того, що людина не здатна постояти за себе, за дітей, через постійне пригнічення може з’явитися схильність до депресії. В такому стані щось змінити, особливо піти на такі складні кроки, як змінити місце проживання, роботу, знайти можливість самостійно утримувати себе та дітей, погодьтеся – це не легко. Треба ще знайти сили, щоб розказати комусь про насильство, і буває, що постраждалі відчувають сором. Бо чують у відповідь питання типу: “чого не говорили раніше”, “чому терпіли”, “чому не повідомляли”, “а “хто тобі тепер винен…”

Надати бодай тимчасовий прихисток, а отже час та можливість спланувати подальше життя, може притулок для жінок, які постраждали від домашнього насильства. Такі заклади у різних формах працюють по всій Україні. В деяких жінка може перебувати до півроку, отримуючи юридичну та психологічну допомогу, консультації щодо працевлаштування тощо.

Коли в Сумах з’явиться прихисток для жінок

Місто Суми лишається одним з трьох обласних центрів в Україні, де відсутній такий притулок. Перший в Сумській області заклад такого типу створили наприкінці року в Тростянецькій громаді. Запевняють, що готові приймати будь-яку мешканку області. Однак, враховуючи, що за рік до поліції з приводу домашнього насильства звертається понад 8 тисяч людей, зрозуміло, що один такий притулок не може вирішити ситуацію.

У 2020 році Президент України Володимир Зеленський своїм указом зобов’язав органи місцевого самоврядування створити мережу соціальних служб для надання допомоги постраждалим в наслідок домашнього насильства та забезпечити їх відповідними кадрами. У 2021 році Кабмін затвердив спеціальну програму із запобігання домашньому та гендерно обумовленому насильству. Для реалізації цієї програми у державному бюджеті на 2022 рік передбачили понад 235 млн грн субвенцій місцевим бюджетам. Утім, щоб отримати таке субвенцію Сумська міська рада спершу має ухвалити рішення про необхідність такого притулку та виділити кошти на розробку проєктно-кошторисної документації приміщення для нього.

Створення притулку для жінок та дівчат, які зіткнулися з насильством у сім’ї почали просувати у 2021 році з ініціативи громадської організації “Ліга сучасних жінок”, правозахисниць та активісток. Утім наразі у місті створили лише робочу групу, яка має детально опрацювати це питання. Як повідомила очільниця Сумського міського центру соціальних служб Марія Вертель, яка входить до складу згаданої робочої групи, міська рада планує подати документи на отримання державної субвенції для створення притулку у 2022 році.

 вертель

В листопаді 2021 року Сумському міському центру соціальних служб Сумської міської ради» в оперативне управління та на баланс передано нежитлове приміщення площею 147,0 кв. м. для подальшого розміщення в ньому Притулку. З метою дотримання вимог безпеки жінок, які будуть в майбутньому там проживати, точна адреса Притулку не розголошується. У бюджеті міста передбачено 200 тис. грн на виготовлення проектно-кошторисної документації для проведення капітального ремонту приміщення, в якому планується розміщення майбутнього притулку та мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі”, - розповіла Марія Вертель.

Утім, коли запрацює новостворений заклад сьогодні у сумській міській раді сказати не може ніхто.

На думку правозахисниці Наталії Єсіної, відсутність притулку для людей, постраждалих від насильства в сім’ї свідчить про відсутність щирої зацікавленості міської влади до цього питання.

“Ми говоримо про домашнє насильство вже багато років на всіх відповідних заходах, під час акції “16 днів проти насильства”, на зустрічах з журналістами, громадськими активістами, правозахисниками, соціальними працівниками. На таких заходах бувають представники органів місцевої влади. Ми говоримо про це під час нарад координаційної ради з питань сімейної та гендерної політики, протидії домашньому насильству при міськраді. І все одно кожен раз ми стикаємося з тим що притулка в Сумах ще немає, коли він з'явиться – невідомо і що робити постраждалим, окрім вирішення проблем в правовому полі, не ясно” - говорить вона.

Що робити, поки притулку немає?

А поки документи розробляються, а кошти виділяються, отримати допомогу можна, звернувшись до Сумського міського центру соціальних служб за телефоном (0542)700-704, повідомила директорка установи Марія Вертель:

При зверненні до нас, особі буде надана вичерпна інформація про її права та можливості отримання допомоги. За потреби – надана правова консультація та психологічна підтримка, організований соціальний супровід. Проаналізувавши життєву ситуацію особи, яка звернулася за допомогою, фахівці можуть запропонувати тимчасове проживання в КУ «Центр матері та дитини», в КУ «Сумський обласний центр соціально-психологічної допомоги». Послуги для осіб, які постраждали від насильства в сім’ї, надаються безкоштовно”.

Наталія Єсіна звертає увагу на те, що факт насильства обов’язково має бути зафіксований офіційно: “Будь-яка людина, яка стикнулася з насильством (фізичним, економічним, психологічним) має офіційно про це заявити в поліцію, позначивши окремо та чітко, що є постраждалою від насильства”. Також правозахисниця радить підготувати необхідні документи, речі першої необхідності для себе та дітей, за можливості відкласти гроші. Звертає увагу правозахисниця і на цифрову безпеку постраждалих - варто почистити історію пошуку в Інтернеті, вимкнути геолокацію, видалити історії переписок в мессенджерах, дописи та історії в соцмережах, аби кривдник не міг відшукати постраждалого.

“Якщо є фізичне насильство, обов'язково треба зафіксувати всім травми, навіть, якщо поліція про це не нагадає. Далі варто звернутися до центру безоплатної вторинної допомоги або до нашої приймальні, щоб отримати правову допомогу відповідно ситуації та бажанню далі розривати відносини, карати кривдника тощо” - додає правозахисниця.

Середовище безпеки

Утім часто-густо доля жінок, які опинилися у ситуації насильства, залежить від небайдужості знайомих та близьких. Зрозуміти, що у вашої подруги, родички чи знайомої є проблеми з насильством у сім’ї можна по ряду прямих і непрямих ознак. Це не обов’язково мають бути синці чи садна. Замкненість, втрата соціальних контактів, страх перед родичами, недоїдання, недосипання, неможливість розпоряджатися грошима, небажання звертатися до лікарів може свідчити про проблеми.

Запідозривши, що у дівчини чи жінки проблеми, перше, що варто зробити - встановити довірливий контакт. Не варто її перебивати, примушувати вчиняти якісь дії, звинувачувати її у тому, що сталося чи пропонувати “поговорити” з кривдником. Найкраще - це залишити контакти “гарячої лінії” 116-123. Або контакти установ чи громадських організацій, які надають допомогу тим, хто опинився в ситуації домашнього насильства.

“Питання притулку, на жаль залишається відкритим, і тут мають значення соціальні зв'язки постраждалої людини: друзі, колеги, знайомі, які зможуть підтримати в складний період, дати якийсь прихисток, підтримати психологічно та матеріально. І важливо було б також звернення до психолога, адже на цьому етапі важливо, щоб постраждала особа розібралась з тим, що відбулось, отримала кваліфіковану оцінку своїм діям, діям кривдника та мала можливість адекватно планувати подальше життя”, - каже Наталія Єсіна.

Правозахисниця звертає увагу на важливість навчання та виховання. На думку експертки, потрібні програм, які дозволяють юнакам та дівчатам виховувати впевненість у собі, самоповагу, повагу до особистих кордонів людини, фінансову грамотність, культуру збереження психічного здоров’я тощо.

Домашнє насильство загрожує не лише тим, до кого застосовується, та дітям, які зростають у атмосфері агресії. Існує так званий феномен соціальної естафети, коли люди, які в дитинстві зазнавали чи бачили як б’ють членів їхньої родини, продовжують бити власних дітей, вважаючи це абсолютно нормальним. Головне, варто розуміти, що вчинення насильства це свідомий вибір. Жодні складні умови, труднощі і, тим більше, алкоголь чи наркотики не виправдовують кривдника.

Автор статті - Анна Горпинич

Цей матеріал створено в межах проєкту ГО «Інститут розвитку регіональної преси» за сприяння Національного Демократичного Інституту завдяки щедрій підтримці британського народу через Міністерство закордонних справ, у справах співдружності та розвитку. Думки, висловлені тут, належать автору(-ам) та не обов'язково відображають погляди НДІ, Міністерства закордонних справ, у справах співдружності та розвитку або Уряду Її Величності.

вгору

Події

На Сумщині освіта отримала додатково 36 млн: на що підуть гроші

28 березня, 2024

Голова Сумської ОВА підписав розпорядження про внесення до о...

Дитяча лікарня в Сумах отримала від волонтерів нове оснащення для реабілітації дітей

28 березня, 2024

Волонтери Європейського фонду допомоги закупили речі для від...

У Києві з’явиться найсучасніший Центр протезування

28 березня, 2024

Мер Києва Віталій Кличко зустрівся у столичній мерії з делег...

У Сумах розробили проєкт модульних укриттів

28 березня, 2024

Архітектори SM Architects розробили проєкт модульн...

Нова структура у Сумській міській раді відповідатиме за мобілізацію та взаємодіятиме з ТЦК

28 березня, 2024

Артем Кобзар як в.о. міського голови Сум, поінформував про с...

Двом громадам Сумщини поновили статус територій, на яких ведуться (велися) бойові дії

28 березня, 2024

З 20 березня 2024 року Середино-Будська та Великописарівська...

Проблеми

Відкрито кримінальні провадження проти голови Центру протидії корупції Шабуніна

10 березня, 2024

Проти голови ЦПК порушили справи за ухиляння від військової ...

Поради, як захистити свій інтернет-профіль

23 січня, 2024

Рейдерство акаунтів — це вид інтернет-шахрайства, який поляг...

Що "світить" крадіям електроенергії?

23 січня, 2024

У центрі міста Суми з раннього ранку під повітряними тривога...

Підвищення тарифів для населення не планується, – Герман Галущенко

22 вересня, 2023

Наразі немає жодних планів щодо збільшення тарифів на електр...

"Сумське море" може зникнути? Хто винен і що робити?

10 вересня, 2023

Річка Псел, Косівщинське водосховище та річка Сумка наразі п...

Зловмисники збували майно Збройних Сил України

07 вересня, 2023

П’ятеро осіб привласнювали та перепродавали в інтернеті держ...

Реформи

На Сумщині заблокують російське ТБ і радіо

11 березня, 2024

Держспецзв’язку побудує систему блокування російського мовле...

На Сумщині планують провести ремонт доріг

09 березня, 2024

Голова обласної військової адміністрації Володимир Артюх обг...

На Сумщині протидіють впливу ворожого мовлення

09 березня, 2024

Начальник Сумської обласної військової адміністрації Володим...

У Сумах додадуть камер відеонагляду

06 березня, 2024

У Сумах обговорили питання впровадження чергового етапу авто...

Про центральне опалення скоро забудемо: українців поголовно переведуть на автономку

07 грудня, 2023

Українців переведуть на автономне опалення, про центральне м...

Віктор Ляшко: Реабілітаційна допомога має бути доступною

08 жовтня, 2023

Сучасне безбарʼєрне відділення реабілітації на 30-60 ліжок м...

Громади

Що відомо про нового очільника Конотопської РВА

26 березня, 2024

За Указом Президента України на посаду голови Конотопської в...

В Охтирській громаді запускають послугу “Авто милосердя”

07 березня, 2024

Охтирське відділення Червоного Хреста України отримало автом...

Архітектори з Мюнхена, які працюють з BMW і Google, проектуватимуть для Тростянця.

04 грудня, 2023

У місті Тростянець архітектори з Мюнхена благодійно спроекту...

Де брати кошти на відновлення: приклад Тростянецької громади

02 грудня, 2023

Прикордонна Сумська область – серед регіонів, які найбільше ...

10 громад Сумщини, які постраждали від російської агресії, стали лідерами відновлення

30 листопада, 2023

Команди 10- ти громад прикордонної Сумщини впродовж 2 місяці...

Поліція Сумщини радить громадянам бути уважними аби не потрапити в пастки шахраїв

29 листопада, 2023

Правоохоронці нагадують, що різного роду аферисти, з метою в...

Новини

Ми у соцмережах

Про нас

СпецКором може стати кожен. Повідомляйте про події та проблеми, знімайте відео і створюйте новини разом із нами! Долучайтеся до команди професіоналів!

Контакти

Лічильники