Logo
Версія для друку

Соціальна допомога - газетами

Соціальна допомога - газетами

Голова Сумської РДА вирішив допомогти соціально незахищеним жителям району, але не грошима, а газетами.

Для цього ініціював створення нового видання для району, на сесію ж винесли рішення виділити 197 тисяч гривень на передплату для жителів Сумського району.

Зокрема, йдеться про внесення змін до районної програми соціального захисту населення. За ними Сумська районна рада мала б виділити майже 200 тисяч гривень на нову газету, якої на цей час вийшов лише один випуск. У пояснювальній записці до проекту це обґрунтували так:

З метою більш широкого охоплення населення Сумського району інформацією пропонується здійснення організаційних заходів з передплати районної газети «Вісті Сумських громад» для окремих пільгових категорій населення (понад 1 500 чоловік) на період з 01.06.2018 року до кінця поточного року та залучення для цього коштів районного бюджету у сумі 197 тисяч гривень

У районних депутатів це викликало чимало суперечок. Зокрема, незрозуміло, чому саме газета «Вісті Сумських громад» є в пріоритеті Сумської райдержадміністрації. Адже лише кілька днів тому вийшов її перший номер.

Ми, громади Сумського району захотіли створити собі особисту газету – «Вісті сумських громад». І ми звернулися до Геннадія Дорошенка, щоб він нам допоміг

виступив на підтримку нової газети Олександр Маркін, голова Бездрицької ОТГ

Утім така позиція голови ОТГ, за словами юристів, повністю суперечить Закону України про роздержавлення ЗМІ, який забороняє органам місцевого самоврядування засновувати газети та інші засоби масової інформації. Тим паче Стаття 12 Закону про роздержавлення передбачає державну підтримку реформованих друкованих ЗМІ місцевої сфери розповсюдження.

Зокрема, в законі про роздержавлення друкованих ЗМІ йдеться про «надання редакціям пріоритетного права на укладення договорів про висвітлення діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування».

Ми реформували газету «Вперед», показали, що ми зможемо самі вижити. Ось для прикладу, у 2017 році ми надали послуг більш як на 540 тисяч гривень. Із них Сумська районна рада замовила послуг із висвітлення діяльності 36 тисяч гривень, РДА – майже на 50 тисяч. Тому не треба розповідати, що газета фінансувалася за рахунок бюджету. Понад 400 тисяч гривень колектив заробив на наданні послуг із висвітлення іншим клієнтам та передплаті. Нам вдалося роздержавити газету, а тепер голова Сумської РДА її цілеспрямовано «валить» прозорі ЗМІ, які їм непідконтрольні, що суперечить курсу країни на демократичні цінності, які декларує Президент. Це що помста за те, що ми не захотіли брати участі у Ваших фінансових оборудках?! Я, як журналіст, зацікавлена, щоб було багато газет, але ми за здорову конкуренцію, а не за те, щоб голів ОТГ і сільських рад нагинали виписувати якусь одну газету, використовуючи адмінресурс

Читайте також:

засновник ТОВ «Медіа-центр «ВПЕРЕД», депутат Сумської райради Анна Валевська

За два місяці до редакції газети «Вперед» надійшло чимало скарг – до голів сільрад надходили цілі рознарядки, скільки потрібно передплатити примірників нової газети. Подібні вказівки були роздруковані та висіли у школах в учительських, медичних закладах району та сільрадах. Навіть вказувалася кількість примірників, скільки мали б передплатити на кожне село.

Також була смс-розсилка з пропагандою нового видання та вказівка передплатити її. Це під час сесії районної ради засвідчила депутат Світлана Шапошник.

Ви ніколи не дочекаєтеся того, щоб голова РДА пропагував, що вчитель не повинен виписувати нічого, вчитель не повинен читати нічого, та що ж це за вчитель. Так точно і лікар, і люба людина, яка вважає себе інтелігентом

голова РДА Геннадій Дорошенко

Не зрозуміло депутатам і те, як може бути підписка газети, жодного номера якої жителі Сумського району ще не бачили.

Чому ми повинні із районного бюджету виділяти кошти на передплату газет. У бюджеті Сумського району все менше і менше коштів, адже відходять ОТГ. Чому саме на цю газету? Ось з’являться ще інші видання, то ми теж будемо їх передплачувати?! Якщо ОТГ хочуть газету свою, то нехай вони і виділяють на неї кошти. Тим паче, що зараз їм дали і гроші, і повноваження

депутат Сергій Карпенко

Врешті питання про пільгову передплату для жителів району вирішили відправити на доопрацювання та розглянути на наступній сесії Сумської районної ради.

По темі

Усі права захищені, використання матеріалів, тільки з гіперпосиланням на СпецКор-Media © | 2017-2020