Logo
Версія для друку

Нове ініціювання процесу добровільного об'єднання громад з центром в селі Сад: варіант відповіді Терешківської громади

Нове ініціювання процесу добровільного об'єднання громад з центром в селі Сад: варіант відповіді Терешківської громади

Цей матеріал спочатку навіть не планувався до виходу, та ще й у форматі окремої думки, але за останню добу, що минула після засідання сесії Терешківської сільської ради, дивлячись на появу жвавого інтересу до обговорення ситуації Терешківського варіанту відповіді на пропозицію Садів, - просто облишити людей без підтримки і бути осторонь подальшої долі Терешківської громади, мінімум - не справедливо...

Будучи одним із небагатьох, хто дійсно був присутнім на сесії Терешківської сільської ради де на розгляд виносилось " рішення про надання згоди на добровільне об'єднання територіальних громад.." хочеться висловити своє бачення відбувшогося на сесії.

Серед 3-х "кущових" сільських рад Сула-Терешківка-Великі Вільми, які б у зборі давали до складу ОТГ 4 сільради [поява межі у Голубівки яка вже двічі підтримала об'єднання], роль Ведучого об'єктивно займала Сульська громада і цим тут нікого не здивуєш, бо серед необ'єднаних сільрад громада Сули має у своїх "кишенях" найбільше грошей. Що, відповідно, і зберегли за собою депутати Сульської сільради фактично одноголосно і тільки сільський голова виступив на підтримку добровільного об'єднання.

Попри одностайне "ПРОТИ" в Сулі, Терешківська сільрада, не кажучи вже про Вільми, назбирала аж 5 голосів ЗА і всього 1 ПРОТИ. Нажаль, три вирішальні голоси депутатів Терешківки прозвучали як УТРИМАВСЯ. Тобто, вести розмову про "відмову" Терешківської громади від об'єднання - безпідставно. Відмова - це голосують ПРОТИ, а Терешківка просто не змогла прийняти рішення, бо по жодному з варіантів не набралось більшості.

37343244 1465544130246493 3930820168845885440 n

Так ось "остаточна невизначеність", в дійсності, - є тим самим "болючим" моментом у житті Терешківської громади. Історична істина каже про наші громади і життя в них так: "Люди...прості люди...вони дійсно ні вчому не винуваті, але доки страждатимуть на своїй землі, доти робитимуть це мовчки ... " А ось у цьому і криється невидима, на перший погляд, але одна з найбільших хвороб, що смертельно вражає місцеве самоврядування, а тим паче сільське - це хвороба "голосу" [не плутати із реальними захворюваннями ротових порожнин чи дихальних шляхів].

Базовий носій місцевого самоврядування - територіальна громада, давно забула про свої права і можливості. Створені громадою органи самоврядування - перестали вірити у значимість свого "голосу" та його вирішальність у долі конкретної місцевості. Реальне право, право на місцеве самоврядування, через хворобу "голосу" перетворюється на фікцію.

Терешківська громада нікуди не зникла, і на мій погляд, її можливості до активної участі у реформі ще збереглись. Результати голосування звісно можна тлумачити як "негативні", бо рішення про надання згоди так і не прийнято, але і рішення про відмову у наданні згоди Терешківка також не ухвалила. А якщо врахувати, що ПРОТИ був всього 1 голос, то от і виходить, що Терешківка поки ще УТРИМУЄТЬСЯ.

Маю сподівання, що протягом найближчого часу громада Терешківки визначиться зі своєю позицією відносно свого майбутнього, після чого зможе стати повноцінним суб'єктом реформи. Тут зараз головне, щоб люди самі себе не "списали з рахунків", бо люди... прості люди... вони ні вчому не винуваті...

 

Артем Градун, радник з питань децентралізації Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування

По темі

Усі права захищені, використання матеріалів, тільки з гіперпосиланням на СпецКор-Media © | 2017-2020