Logo
Версія для друку

Масштабна нарада про ринок землі відбулась у СНАУ

Масштабна нарада про ринок землі відбулась у СНАУ

Питання відкриття ринку землі на слуху чи не у кожного українця. Рівень інформаційного шуму довкола цього питання зашкалює.

Для того, аби надати якомога більше роз’яснень представникам територіальних громад щодо можливостей та загроз, які несе із собою ринок землі, у Сумському національному аграрному університеті було організовано нараду з питань взаємодії органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

До заходу долучилось понад 50 представників територіальних громад Сумщини, керівники фермерських об’єднань та об’єднань сільгоспвиробників.

Розпочалася нарада із підписання Меморандуму про співпрацю між Міністерством аграрної політики та продовольства України, Сумською обласною державною адміністрацією та Всеукраїнською асоціацією громад.

Представляли ці інституції на заході відповідно перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький, голова Сумської ОДА Дмитро Живицький та виконавчий директор Асоціації Іван Слободяник.

6d3a1033

Після офіційної частини учасники перейшли до обговорення питань, які турбують лідерів місцевого самоврядування. На них відповідав замміністра Тарас Висоцький. Зокрема, питання стосувалися розподілу земель, ефективного їх використання, та оподаткування у сільському господарстві.

6d3a1043

Така комунікація, як відзначив Тарас Висоцький, є дуже важливою на перехідному етапі впровадження ринку землі, що триватиме в Україні до 2024 року. «Іншого шляху немає.

Децентралізація передбачає велику відповідальність лідерів територіальних громад. Міністерство у цьому питанні не контролюючий орган. Ми для того, аби радити і допомагати», - підкреслив заступник міністра.

6d3a1564

Досвідом використання сільськогосподарських земель у Тростянецькій міській громаді поділився її очільник Юрій Бова, який розповів про унікальний кейс створення комунального підприємства для обробітку землі, врожаї з якої йдуть на потреби громади. Також він відзначив, що у питання використання земель у громаді важливо почати зі створення стратегії.

6d3a1359

Своєю чергою, ректор Сумського НАУ Володимир Ладика запропонував усім громадам, які потребують допомоги зі створення стратегії, звертатися до університету, адже у СНАУ є відповідний досвід.

Після завершення наради заступник міністра та голова Всеукраїнської асоціації громад ознайомилися з матеріально-технічною базою СНАУ та відвідали, серед іншого й інноваційний модуль виробництва переробки молока та почули про інноваційну розробку СНАУ – безпечне та якісне молоко А2.

По темі

Усі права захищені, використання матеріалів, тільки з гіперпосиланням на СпецКор-Media © | 2017-2020