Медреформа: чи подіє ін’єкція для медицини

Медреформа: чи подіє ін’єкція для медицини

Навколо неї багато дискутували, нею жахали, утім, прийняття медичної реформи було невідворотнім, запевняли експерти. Верховна Рада України 19 жовтня, підтримала в цілому медичну реформу. За законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів (№6327) проголоcували 240 народних депутатів. Тож як лікуватимуть по-новому та чи оклигає від такої ін’єкції сама медична система?

Медична реформа передбачає створення Національної служби здоров'я, запровадження принципу "гроші йдуть за пацієнтом" і державного гарантованого пакету послуг та ліків.

«Гроші йдуть за пацієнтом»

Як це діятиме, пояснила керівник Сумського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Світлана Метенко.

По-перше, кожна послуга буде мати вартість. Ця вартість буде називатися тарифом. Коли людина звернулася до лікарні, і їй надали послуги (наклали гіпс, видалили апендицит), то ми будемо знати, у скільки це обійшлося.

По-друге, цю суму за послуги лікарня виставить до сплати. Але (увага!) не пацієнту, а державі. І саме для оплати послуг буде створено Національну службу здоров'я України. 

По-третє (і головне), пацієнт не буде платити нічого за послуги, які гарантовані державою. Тобто нуль. Уся суть реформи в тому, що держава оплатить послуги за пацієнта. Звичайно, для того, щоб розраховувати на оплату лікування державою, у вас повинно бути направлення від фахівця 

керівник Сумського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Світлана Метенко

1508923366

За які послуги платитиме держава?

Список того, за що пацієнтові не доведеться платити, входитиме до «державного гарантованого пакету". Це певний обсяг медичних послуг та лікарських засобів, які держава зобов'язується оплачувати  заздалегідь встановленими тарифами. Кожного року їх буде затверджувати Уряд.

Щороку державний бюджет визначатиме, скільки грошей виділити на держпрограми гарантій, ця сума має становити не менш ніж 5% ВВП, йдеться у Законі.

Зараз фінансування системи охорони здоров'я складає 3% ВВП. Це приблизно 70 мільярдів гривень.

Повного переліку послуг ще немає, адже це стосуватиметься надання допомоги на вторинній ланці медицини. Її реформувати почнуть уже з наступного року, після того, як побачать результати змін на первинному рівні, які затвердила Верховна Рада 19 жовтня. Поки ж операції для пацієнтів будуть, як і нині.І хоча в Законі Україні зазначено, що вони безкоштовні, утім на практиці платити частину все ж доводиться пацієнтові.

Договір із лікарем

Людина сама зможе обрати сімейного лікаря, в якого лікуватиметься. Залежно від того, наскільки пацієнт задоволений послугами цього лікаря (якістю, знаннями, уважністю, ввічливістю тощо), а також наскільки зручно користуватися саме цією медичною практикою (розташування, доступність, комфорт). Кожен має вибрати того лікаря, якому зможе довіряти. 

e300d05dc8dcd00d754f65d76e335aca 1507532592

Із лікарем пацієнт має підписати договір. За цією угодою, медик отримуватиме по 210 гривень на рік за одну людину.

Це гарна практика, коли пацієнт сам обиратиме спеціаліста, у якого лікуватиметься. Чим більше таких договорові матиме лікар, тим більшою буде його заробітна плата. Адже ні для кого не секрет, що нині спеціалісти полишають села. Вижити на ту мізерну зарплату немає змоги. Якщо ж дохід лікарів буде на рівні 15 тисяч гривень за місяць, як обіцяє нам Міністерство охорони здоровя, то це буде дуже добре. Це дозволить залишити цінні кадри та фахівців у сільській місцевості 

головний лікар Сумської центральної районної лікарні Володимир Поцелуєв

На перших етапах реформи громадяни при виборі сімейного лікаря будуть спиратись здебільшого на власний досвід, особисті враження та рекомендації знайомих. Однак із часом з’являтиметься все більше об’єктивної інформації для вибору або зміни сімейного лікаря. Усе це можна буде знайти в електронній системі E-Health, пояснив 

У цій системі зберуть чимало даних про лікарів (освіта, досвід) та їх діяльність (наприклад, середня тривалість консультацій, частота відмов від цього лікаря серед пацієнтів, охоплення приписанного населення профілактичними процедурами, перевищення середніх показників призначення антибіотиків тощо). На основіцих об’єктивних параметрів згодом з’являться рейтинги лікарів та медичних практик, на які зможуть орієнтуватись пацієнти у своєму виборі 

керівник проектного офісу ГО Transparent International Україна Юрій Бугай

Можливість вкладати такі договори із лікарями пацієнти зможуть навесні 2018 року.

Хто фінансуватиме медичні заклади?

Опікуватися амбулаторіями та лікарнями буде місцевої влади, а не Уряд. Тобто з січня 2018 року медична субвенція на первинну медичну допомогу не прийде в громади. Головним розпорядником коштів за цією програмою буде Міністерство охорони здоров’я (МОЗ), а згодом – Національна служба здоров’я України (НСЗУ).

Частину коштів медзаклад звичайно отримуватиме з державного бюджету. А саме ті кошти, які заробили за своїх пацієнтів лікарі. Частина піде на зарплатню, інша - на необхідні для лікарні речі. Сам медичний заклад буде забезпечуватися місцевої владою. Надано місцевим органам влади та органам місцевого самоврядування можливості фінансувати з власного бюджету локальні програми та забезпечувати розвиток медустанов, що знаходяться у їхній власності, навіть за умови поточного фінансування реалізації заходів із Держбюджету

керівник Сумського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Світлана Метенко 

2017 04 03 9

Отримувачами коштів в рамках державної програми «Первинна медична допомога» будуть безпосередньо надавачі медичних послуг – заклади охорони здоров’я будь-якої форми власності та приватно практикуючі лікарі. Тобто, в новій системі не тільки заклади охорони здоров’я комунальної форми власності будуть надавати первинну медичну допомогу за бюджетні кошти. Для отримання статусу надавача медичних послуг за бюджетні кошти достатньо укласти відповідний договір з головним розпорядником коштів. Закон забороняє МОЗ відмовляти або ухилятися від укладення таких договорів, хоча, якщо надавач первинної медичної допомоги буде порушувати умови договору, такий договір може буті розірваний або припинений.

Амбулаторії не закриють

Медичний законопроект від Президента про підвищення доступності медицини в селах України має бюджет 5 мільярдів гривень і піде на будівництво амбулаторій, пояснює Світлана Метенко. Амбулаторії планується будувати сучасні, одразу з комп’ютеризацією та під’єднанням до мережі Інтернету. Для цього в бюджет на 2017 рік вже заклали 4 мільярди гривень та плюс 1 мільярд на наступний рік. За ці кошти можна побудувати близько 4-х тисяч сучасних амбулаторій по Україні за єдиним проектом.

У той же час, місцеві громади замість будування амбулаторій, зможуть забезпечити гідне фінансування своїм лікарям, чим і будуть мотивувати їхати до них вести медичну практику. Окремо треба відзначити, що в збудованих амбулаторіях за кошти держбюджету, будуть житлові приміщення, які будуть віддаватись лікарям, які приїхали на роботу з іншого регіону.

вгору

Події

У Попівці Великописарівської громади залишається близько 20 людей, з ними відсутній зв'язок

18 березня, 2024

З Великописарівської громади на Сумщині шостий день ева...

Внаслідок ракетного обстрілу у Сумах зруйновано кладовище

18 березня, 2024

Через ракетний удар по Сумах 17 березня є пошкодже...

Правоохоронці Сумщини викрили чергову схему ухилення від мобілізації

18 березня, 2024

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури ...

На Велику Писарівку скинули 23 авіабомби за добу: є загиблий

18 березня, 2024

За минулу добу російська авіація скинула на селище 9 фугасни...

Військові РФ завдали два удари по Конотопу на Сумщині

17 березня, 2024

Ввечері 17 березня російські військові вдарили по інфраструк...

У Сумах пролунало два вибухи

17 березня, 2024

Близько 15:50 у Сумах було чутно два вибухи. В обл...

Проблеми

Відкрито кримінальні провадження проти голови Центру протидії корупції Шабуніна

10 березня, 2024

Проти голови ЦПК порушили справи за ухиляння від військової ...

Поради, як захистити свій інтернет-профіль

23 січня, 2024

Рейдерство акаунтів — це вид інтернет-шахрайства, який поляг...

Що "світить" крадіям електроенергії?

23 січня, 2024

У центрі міста Суми з раннього ранку під повітряними тривога...

Підвищення тарифів для населення не планується, – Герман Галущенко

22 вересня, 2023

Наразі немає жодних планів щодо збільшення тарифів на електр...

"Сумське море" може зникнути? Хто винен і що робити?

10 вересня, 2023

Річка Псел, Косівщинське водосховище та річка Сумка наразі п...

Зловмисники збували майно Збройних Сил України

07 вересня, 2023

П’ятеро осіб привласнювали та перепродавали в інтернеті держ...

Реформи

На Сумщині заблокують російське ТБ і радіо

11 березня, 2024

Держспецзв’язку побудує систему блокування російського мовле...

На Сумщині планують провести ремонт доріг

09 березня, 2024

Голова обласної військової адміністрації Володимир Артюх обг...

На Сумщині протидіють впливу ворожого мовлення

09 березня, 2024

Начальник Сумської обласної військової адміністрації Володим...

У Сумах додадуть камер відеонагляду

06 березня, 2024

У Сумах обговорили питання впровадження чергового етапу авто...

Про центральне опалення скоро забудемо: українців поголовно переведуть на автономку

07 грудня, 2023

Українців переведуть на автономне опалення, про центральне м...

Віктор Ляшко: Реабілітаційна допомога має бути доступною

08 жовтня, 2023

Сучасне безбарʼєрне відділення реабілітації на 30-60 ліжок м...

Громади

В Охтирській громаді запускають послугу “Авто милосердя”

07 березня, 2024

Охтирське відділення Червоного Хреста України отримало автом...

Архітектори з Мюнхена, які працюють з BMW і Google, проектуватимуть для Тростянця.

04 грудня, 2023

У місті Тростянець архітектори з Мюнхена благодійно спроекту...

Де брати кошти на відновлення: приклад Тростянецької громади

02 грудня, 2023

Прикордонна Сумська область – серед регіонів, які найбільше ...

10 громад Сумщини, які постраждали від російської агресії, стали лідерами відновлення

30 листопада, 2023

Команди 10- ти громад прикордонної Сумщини впродовж 2 місяці...

Поліція Сумщини радить громадянам бути уважними аби не потрапити в пастки шахраїв

29 листопада, 2023

Правоохоронці нагадують, що різного роду аферисти, з метою в...

У Сумах врятували колекцію рідкісних кактусів від блекаутів

22 листопада, 2023

Рідкісні кактуси під сонячними батареями! У Сумах врятували ...

Новини

Ми у соцмережах

Про нас

СпецКором може стати кожен. Повідомляйте про події та проблеми, знімайте відео і створюйте новини разом із нами! Долучайтеся до команди професіоналів!

Контакти

Лічильники