Напоїти всю Європу! Українське молоко А2 готується до виходу на міжнародний ринок
Розробка сумських науковців - безпечне молоко А2 - запустили у масове виробництво на Чернігівщині. А відтепер ще й готуються підкорити ним всю Європу.
Здавалося б, ці корівки нічим не відрізняються від інших. Але це лише зовні. Ці особливі, адеж дають молоко, яке не викликає алергії та лагідне до шлунку.
У чому ж їх секрет?
Тут рівно 330-ть корів. Робота по їх виокремленню із загального стада почалася ще рік тому. Генеральний директор господарства «Ічнянське» Віктор Кияновський підтримав ідею науковців Сумського національного аграрного університету.
Вона полягає в тому, щоб відокремити корів з генотипом А2, які і дають «янгольське» молоко. Те саме, що не викликає несприйняття шлунком.
Дослідивши стадо, виявили, що майже половина (330 із 700) корів мають потрібний генотип.
Цей проєкт ми почали у 2020 році і рік працювали над посиленням стада, використовуючи запліднення биками А2. Зараз маємо 330 корів з генотипом А2, які утримуються окремо на кормах власного виробництва.
Плануємо, що десь через 4 роки повністю перейдемо на виробництво молока А2.
Це молоко екстракласу. Ми дослідили, що воно має підвищений вміст білків та жирів. Тому розширення стада, яке б давало молоко А2, це ще й більш економічно вигідніше для нашого підприємства
Читайте також:
головний технолог ПОСП «Ічнянське»
Володимир Овчаренко
Детальніше дивіться у відео.
У світі дослідження з виявлення корів з генотипом А2 почалися ще у 2000 році. Однак, українці до сьогодні мали обмежений доступ до такого молока. У 2020 році ми почали наукові дослідження і виявили, що серед корів різних порід є різний відсоток особин з генотипом А2. У середньому він складає від 15 до 75% поголів’я.
Такі корови повинні утримуватися окремо Але визначити, яка корова має білок А2, а яка А1 можна лише методом генотипування.Співпраця Сумського аграрного університету, Національного медичного інституту ім. О. О. Богомольця та "Ічнянського заводу сухого молока та масла" дала свій результат. Сьогодні вперше в Україні ми запустили випуск молока А2 у масове виробництво.
Цьому передувала робота не одного року. Зокрема, СНАУ вивчає це питання вже більше 5-ти років.
Своїми напрацюваннями ми поділилися із підприємством та допомогли їм виділити корів із генотипом А2А2.
ректор СНАУ
Володимир Ладика
Чому ж варто обирати саме молоко А2?
Це молоко лагідне. Особливо у старшому віці, навіть для людей, які чутливі до лактози, бо це молоко є еволюційним. Всі тварини – яки, буйволи, кози, верблюди – мають молоко А2.
І саме до такого молока ми маємо повернутися, щоб не мати проблем зі здоров’ям
доктор медичних наук,
завідувач відділу Інституту фізіології ім. О. О. Богомольця
Віктор Досенко
Нині визначити корів з генотипом А2 не складно, говорить Віктор Досенко. Це можна зробити за допомогою звичайного та всім вже відомого ПЛР-тесту.
Для отримання результату треба лише надати зразки ДНК тварини – це може бути кров, волосини, слина. Надіслати зразки можна надіслати поштою. Тож за бажання, будь-яке підприємство може розпочати виробництво «лагідного» молока.
Тепер же безпечне молоко А2 із доїльної зали ферми вперше відправилося на промислове підприємство.
Унікальність нашого виробництва в тому, що ферми, з яких надходить молоко, знаходяться за кілька кілометрів від заводу, тож вже за годину після доїння молоко потрапляє на переробку, а отже воно 100% свіже.
Для виробництва молока А2 ми придбали спеціальне обладнання на якому свіже молоко охолоджується та пастеризується. Пастеризація відбувається за 92% - це температура, яка дозволяє позбавитися шкідливих бактерій та зберегти поживну цінність молока
директор заводу
Володимир Довгопол
Реалізація молока А2 досі в Україні не відбувалася, тому і не було розробленої технічної документації, іншими словами дозвільних документів на цей вид продукту. Їх розробили науковці СНАУ.
У цих документах зазначаються вимоги до якості такого продукту. Для молока А2 технічні умови розробляли науковці факультету харчових технологій СНАУ, а затвердили їх у Сумистандартметрології. Це говорить нам про те, що молоко А2 безпечне та корисне
завідувачка кафедри технології та безпечності харчових продуктів СНАУ
Марина Самілик
Нині завод може забезпечити виробництво 2000 пакетів за 4 години. Цього достатньо, щоб молоко А2 з’явилося на полицях місцевих мереж Чернігівської, Сумської та Київської області.
У планах Ічнянського заводу сухого молока і масла запустити серію ультрапастеризованого молока, щоб покрити більш віддалені ринки і безпечним молоком могли ласувати люди з усіх куточків України. А також - вихід із сухим молоком та маслом із молока А2 на європейські ринки. Адже поки український покупець тільки знайомиться із цим продуктом, то за кордоном цей вид молока вже набув популярності і ним активно ласують і діти, і дорослі.