Logo
Версія для друку

Сумчани вшановують пам'ять загиблого на Сході "Береста"

Сумчани вшановують пам'ять загиблого на Сході "Береста"

Роман Атаманюк був стрільцем 6-ї роти 93-ї окремої гвардійської механізованої бригади Сухопутних військ ЗСУ.

Сьогодні рівно 5 років з дня його загибелі.

О14.00 пройдуть поминання за Романом Атаманюком - Берестом на Алеї Слави Центрального кладовища Сум. 

Довідка з Український меморіал

Роман Атаманюк народився 15 лютого 1990 року в місті Суми.

У 2007 році закінчив Олександрівську гімназію міста Суми, у 2012 році – факультет економіки та менеджменту Сумського державного університету. Під час навчання в університеті був студентським активістом: організовував та брав участь у наукових, спортивних та громадських заходах.

Після завершення навчання в університеті переїхав до Києва. Працював фінансовим аналітиком у службі фінансового планування та контролінгу фінансового департаменту корпорації «Артеріум».

Захоплювався грою в регбі. Був одним із засновників регбійного спорту в Сумах і його головним популяризатором. Професійно грав у складі київської команди регбі клубу «Ведмеді», коли проживав та працював у Києві. Також займався бальними танцями.

Був активістом українського націоналістичного руху, членом Студентського братства Сумщини. Вихованець патріотичного наметового табору «Січ». Один із головних організаторів та відповідальних за проведення у Сумській області дитячого наметово-патріотичного табору Молодіжного націоналістичного конгресу «Коловрат», на якому в 2012 і 2014 роках виконував роль «бунчужного». Окрім цього, був співорганізатором теренової гри для молоді «Ревин Яр». Брав участь у тереновій грі «Гурби-Антонівці».

Взимку 2013-2014 років перебував на Майдані Незалежності у Києві, де був активним учасником Революції гідності. Входив до складу 14-ї сотні Самооборони Майдану «Вільні Люди». 10 грудня 2013 року був затриманий при зачистці силами міліції барикади на Кріпосному провулку, проте невдовзі його звільнили.

У серпні 2014 року добровольцем вступив до лав 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар» Збройних Сил України (військова частина польова пошта В0624). Служив у караульній роті батальйону у місті Щастя Жовтневого району міста Луганськ (нині – Новоайдарський район Луганської області). У вересні 2014 року перейшов до 2-го батальйону спеціального призначення (резервного батальйону) «Донбас» Північного оперативно-територіального об‘єднання Національної гвардії України (військова частина 3027). З кінця 2014 року служив стрільцем 6-ї роти 93-ї окремої гвардійської механізованої бригади Сухопутних військ Збройних Сил України (військова частина А1302 (польова пошта В2830), селище міського типу Черкаське Новомосковського району Дніпропетровської області).

З 2014 року брав участь в антитерористичній операції на сході України. Позивний «Берест». Учасник боїв у районі Міжнародного аеропорту «Донецьк».

28 травня 2015 року солдат Роман Атаманюк загинув під час мінометного обстрілу російськими бойовиками позицій українських військових в районі Міжнародного аеропорту «Донецьк» поблизу селища Опитне Ясинуватського району Донецької області. Своїм тілом він закрив від осколків іншого військовослужбовця, тим самим врятувавши йому життя.

1 червня 2015 року похований на Алеї поховань Почесних громадян Центрального кладовища міста Суми.

Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (13.08.2015; посмертно).

Почесний громадянин міста Суми (13.08.2015; посмертно). Почесний член Молодіжного націоналістичного конгресу (посмертно).

Залишились батьки.

Розпорядженням Сумского міського голови від 19 лютого 2016 року вулицю 40 років Жовтня в місті Суми перейменовано на вулицю Романа Атаманюка.

У 2015 році його ім’ям названо патріотичний навчально-практичний наметовий табір для молоді «Коловрат», що проходить у Сумській області. З 2015 року у місті Суми проходить турнір з пляжного регбі пам’яті Романа Атаманюка. У травні 2016 року щорічна спортивно-патріотична теренова гра «Гурби-Антонівці» була присвячена його пам‘яті.

По темі

Усі права захищені, використання матеріалів, тільки з гіперпосиланням на СпецКор-Media © | 2017-2020