Logo
Версія для друку

Громади Сумщини можуть реорганізовувати заклади освіти, що постраждали від обстрілів

Громади Сумщини можуть реорганізовувати заклади освіти, що постраждали від обстрілів

Можливими приводами для прийняття рішення про реорганізацію або ліквідацію закладів освіти громади можуть бутизнищена інфраструктура закладу освіти в наслідок воєнних дій та відсутність потреби у закладах освіти на території, де він розташовувався тощо. Про це повідомила радниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Сумській області Ірина Алєєва.

 

За її словами, також серед приводів для прийняття подібного рішення: демографічні показники територіальної громади, фінансова неспроможність утримувати наявну мережу закладів, а також необхідність приведення установчих документів закладів освіти у відповідність із Законами України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту».

Алєєва нагадала, що реорганізація — це форма припинення юридичної особи, але всі її права й обов’язки у порядку правонаступництва переходять до нової (іншої) юридичної особи – навчального закладу. Коли ж як ліквідація — це форма припинення юридичної особи, при якій припиняються всі її права й обов’язки.

«При підготовці рішень про реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання закладу загальної середньої освіти необхідно розробити план розвитку освіти, тобто план формування спроможної освітньої мережі, який формується з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади. Є судова практика щодо відміни рішень ОМС в частині реорганізації та ліквідації закладів освіти, оскільки не було затверджено план розвитку освіти», - зазначила Ірина Алєєва.

При підготовці плану розвитку потрібно вивчити актуальні проблеми освітньої мережі громади, демографічну ситуацію, фінансову спроможність, наповнюваність класів, охоплення позашкільною та дошкільною освітою та інші показники, а також розробити шляхи вирішення даних проблем.

Також враховуючи норми нещодавно прийнятого ЗУ 2352-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин», ще однією причиною для ліквідації закладу, зокрема який було знищено в наслідок бойових дій, а саме підстава розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця може бути: «Неможливості забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій».

«Разом з тим можна врахувати потребу у закладах освіти на території, де він розташовувався. Крім того, профспілка працівників освіти і науки України рекомендує не поспішати з ліквідацією закладів освіти, а за сприятливих умов дати для школи нову будівлю, таким чином лише змінивши її юридичну адресу. Тим часом працівників можна відправити у простій», - підкреслила Алєєва.

А також наголосила, що до 28.09.2022 засновники можуть привести установчі документи закладів освіти (крім ЗЗСО) у відповідність із Законом України «Про освіту», а установчі документи закладів загальної середньої освіти – привести у відповідність до 01.09.2027. І також зміна назви закладу освіти не є реорганізацією, і при ліквідації закладу освіти, засновник має забезпечити влаштування учнів до інших закладів освіти.

 

По темі

Усі права захищені, використання матеріалів, тільки з гіперпосиланням на СпецКор-Media © | 2017-2020