Еко-посуд та штучне сало: що виготовляють в унікальній лабораторії у Сумах

Еко-посуд та штучне сало:  що виготовляють в унікальній лабораторії у Сумах

Екологічні стаканчики, біорозкладувальна плівка, органічні чіпси та наповнювачі для випічки і навіть штучне сало. Усе це виготовляють у лабораторії Сумського національного аграрного університету. Більше про розробки молодих вчених та студентів – читайте далі.

03070.mts snapshot 00.00 2018.06.06 14.39.43

Еко-посуд 

У цій лабораторії студенти разом із викладачем Дмитром Бідюком розробили матеріал, який витримує вологу та температури краще за пластик. З нього ж після півроку досліджень зробили і перші приклади екологічного посуду – стаканчики. 

03065.mts snapshot 00.01 2018.06.06 14.39.20

Розфарбувати їх можна у будь-який колір за допомогою натуральних барвників – соку овочів чи фруктів. 

03023.mts snapshot 00.00 2018.06.06 14.41.47

Зараз цей стаканчик можна викинути він за півроку або за 9 місяців перегниє і буде удобрювати. Стане своєрідним компостом для землі.

Дмитро Бідюк, автор проекту

Саме такий посуд, переконані його автори, і має замінити шкідливий пластиковий. Крім того, коштуватиме він не надто дорого. За приблизними підрахунками ціна одного такого стаканчику складає 3 центи або 40 копійок.

Біорозкладувальні пакети

Працюють у лабораторії і над розробкою біорозкладувальної плівки. Вона має стати замінником звичного целофану. Виготовляти з неї можна буде пакувальний  матеріал, пакети чи харчову плівку.

03048.mts snapshot 01.06 2018.06.06 14.40.12

 

Унікальною її особливістю є те, що вона біорозкладувальна, тобто, за нашими прогнозами, вона буде розкладатися до 9 місяців.

Дмитро Бідюк, автор проекту

Створили цей матеріал за аналогією матеріалу для еко-стаканчиків, ось тільки залишили трохи більше вологи – для еластичності.

Органічні чіпси

Студенти у цій лабораторії створюють і органічні чіпси з фруктів та овочів. Наприклад, з буряку, моркви чи яблук. Тетяна Зелена займається їстівними ріжками для морозива з груші.

03046.mts snapshot 00.00 2018.06.06 14.39.02

 

Ми їх висушуємо, тобто забираємо зайву вологу, але при цьому залишаємо усі найкорисніші речовини та вітаміни.  Ріжки мають ось таку прикольну форму і до того ж дуже смачні. 

Тетяна Зелена, студентка 

03035.mts snapshot 00.00 2018.06.06 14.37.33

Штучне сало

Розробкою штучного сало займається  студентка Марія Кривонос. У складі псевдосала – рослинна олії та желатин. Компоненти у певному співвідношенні змішують у лабораторії за допомогою механічної мішалки та отримують необхідну консистенцію.   

Було проведено багато досліджень.  Ми випробували десь близько 20 видів консистенцій, доки ми знайшли ту яка буде відповідати схожій на сало.

Марія Кривонос, студентка

03058.mts snapshot 00.00 2018.06.06 14.40.55

 Зовні сало вже майже схоже на справжнє. Має скоринку, м’ясну частину та саме сало, а ось зі смаком, за словами авторки ще потрібно попрацювати.

До слова, «органікою» студенти разом із доцентом кафедри Дмитром Бідюком займаються другий рік. Зараз вони шукають фінансування, аби продовжити розробки та дослідження екологічних проектів. Для року робити молодим науковцям потрібно близько 100 тисяч гривень.

По темі

вгору

Події

Хто ще не встиг на Сумщині вкласти декларацію з сімейним лікарем?

21 січня, 2022

87,2% жителів Сумщини уклали декларації з педіатром, те...

У Сумах припинили діяльність дому розпусти

21 січня, 2022

У ході слідства встановлено, що організована група, діючи по...

Як у Сумах відзначатимуть День Соборності України?

21 січня, 2022

Святкування в обласному центрі обмежиться трьома заходами.&n...

Спіймали злочинців, які викачували нафту з магістральних трубопроводів на Сумщині

20 січня, 2022

На Сумщині правоохоронці припинели діяльність групи осіб, як...

Джекпот зірвав 71-річний пенсіонер із Сумщини

20 січня, 2022

Джекпот у 3 000 000 гривень виграв житель міста Лебедин...

Проблеми

Нові суми в платіжках. Що чекає на жителів Сум вже у січні?

13 січня, 2022

У нових платіжках мешканець м. Суми побачать підвищення ціни...

Кількість померлих від коронавірусу на Сумщині продовжує зростати

13 січня, 2022

На Сумщині за минулу добу COVID-19 підтвердили у 510 осіб...

Кабмін змінив порядок отримання субсидій. Які шанси у сумчан?

16 грудня, 2021

Про нововведення і те, як вони виплинули на кількість отриму...

МОЗ: Які солодощі будуть корисними для вашої дитини на свята?

16 грудня, 2021

Наближаються зимові свята. Тож час замислитися про те, якими...

Де Сумщина візьме 2 мільярди на заплановане з нового року підвищення зарплат для медиків?

15 грудня, 2021

Про це обговорили під час засідання постійної комісії з пита...

Хлібзавод у Тростянці виставили на аукціон

02 грудня, 2021

17 грудня відбудеться онлайн-аукціон з приватизації дер...

Реформи

Скільки заощадила Сумська область в системі публічних закупівель за 2020-2021 роки?

17 грудня, 2021

Так за 2020 рік – 1,23 млрд. грн, а станом на 07.12.21 року ...

Старости з громад Сумщини завершили навчання у рамках програми «Кроки для старост 2021»

10 листопада, 2021

Старости з Білопільської, Краснопільської, Кролевецької, Леб...

Гарбузовий бізнес: результати агроексперименту в Тростянці

29 жовтня, 2021

Зібрали перший врожай з комунального поля Тростянецької гром...

COVID-сертифікат про вакцинацію: як реагувати, якщо не вдається створити електронний документ?

16 жовтня, 2021

Понад 1,8 мільйонів українців на сьогодні успішно користують...

Посвідчення водія. Що зміниться найближчим часом?

29 вересня, 2021

Невдовзі набере чинності постанова Кабінету Міністрів Україн...

Нова послуга в "Дії". Договір купівлі-продажу авто можна буде оформити онлайн

29 вересня, 2021

Невдовзі оформити договір купівлі-продажу можна буде в Елект...

Громади

Притулок для постраждалих від домашнього насилля будується в Тростянці

23 вересня, 2021

В рамках реалізації державної політики у сфері запобігання т...

На фестиваль меду запрошують до Хоружівки на Сумщині

18 серпня, 2021

Фестиваль меду відбудеться в селі Хоружівка Недригайлівської...

Будівництво спортивного комплексу з басейном розпочали у Тростянці

03 серпня, 2021

Про це розповів голова Тростянецької ТГ Юрій Бова...

Новини

Ми у соцмережах

Про нас

СпецКором може стати кожен. Повідомляйте про події та проблеми, знімайте відео і створюйте новини разом із нами! Долучайтеся до команди професіоналів!

Контакти