Logo
Версія для друку

Музейні скарби Сумщини: історія українки з художнього музею

Музейні скарби Сумщини: історія українки з художнього музею

"Спецкор" продовжує рубрику "Музейні скарби Сумщини", де розповідаємо про експонати музеїв області та їхні історії.  Це спільний проект "Спецкор" та Сумського обласного художнього музею ім.Онацького. 

 

Минулого разу ми розповідали про порцелянову статуетку "Бібліофіл".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Музейні скарби Сумщини: хто ховається за порцеляновою статуеткою бібліофіла? 

Аби не заблукати у музейному світі, нашим гідом є співробітник музею ім. Онацького Олексій Семашко. 

14601065 758424170963144 5029649490163893831 n

Цього разу мова піде про окрасу всього волокитинського фарфору. Такою по праву вважається статуетка «Українка», характерною особливістю якої є чітко виражений національний характер (за переказами, це портрет волокитинської красуні Палажки). 

уральський козак.українка. волокитинська порцелянова мануфактура

Статуетка дівчини в типовому народному козацькому вбранні Лівобережної України збереглася в дев’яти екземплярах, ідентичних за композицією, навіть у неточностях при передачі пропорцій тіла постаті (відливка в одну форму) і відмінних за декором (один з них зберігається в колекції Сумського художнього музею).

Чоловік з рушницею, у смушковій шапці та синьому армяку на прямокутному цоколі – мужній образ уральського козака (можливо, це портрет О. Пугачова з повісті О. Пушкіна «Капітанська дочка»).

Обидві фігурки служать декоративними лотками для дрібних предметів. 

Детальніше про цей та інші експонати художнього музею можна дізнатися, завітавши туди за адресою - Суми, Покровська площа,1 з 9:00 до 18:00 (понеділок - п'ятниця). Телефон для замовлення екскурсій - (0542) 220 - 576

По темі

Усі права захищені, використання матеріалів, тільки з гіперпосиланням на СпецКор-Media © | 2017-2020