Названі переможці гастрофесту в Сумах
Різдвяний гастрофест «Слобожанські смаки» відбувався протягом 7-14 січня м. Суми.
У рамках фестивалю численні ресторанні заклади міста запропонували спеціально розроблені додаткові меню на базі автентичних слобожанських рецептів.
Завдяки фестивалю відвідувачі закладів, які взяли у ньому участь, змогли скуштувати страви, про які могли читати лише в літературі позаминулого століття, наприклад у Котляревського, чи в етнографічних дослідженнях.
По-друге, проведення фестивалю стало родзинкою новорічно-різдвяних свят, яка привабила і мешканців Сум, і гостей міста. Подальший розвиток цієї ідеї разом з іншими туристичними напрямками мають сприяти туристичній привабливості Сумщини та розширенню переліку національних страв у меню місцевих закладів
Сергій П’ятаченко, етнограф, фольклорист, мовознавець
За допомогою експертної комісії були визначені найкращі страви та заклади «Слобожанських смаків»:
Номінація «Найкраща страва»:Бараболя-маківниця («Simbiosi»)
Номінація «Автентична страва»:Шпундра («Testo»)
Номінація «Народний вибір»:Кров’янка з тушеною капустою («Family») (за результатами народного онлайн-голосування)
Номінація «Традиційна кухня»:ресторан «Старий млин» (за традиційний підхід до приготування страв)
Номінація «Народний заклад»:ресторан «Шалена шкварка» (за найбільшу кількість чеків у рамках гастрофесту).
Повний перелік закладів, які взяли участь у фестивалі: «Здибанка», «Іль де Франс», «Карпатська колиба», «Козацька броварня», «Simbiosi», «Старий млин», «Testo», «Шалена шкварка», «Шафран», «Family».
Уже по завершенні тижневого гастрофесту «Слобожанські смаки» від ресторанів чуємо, що відвідувачі замовляють стравиз фестивального меню. Тому констатуємо, що напрямок узятоправильний. Варто долучати нові заклади харчування до гастрономічних подій, продовжувати пошуки того автентичного рецепту, за яким створена страва займе почесне місце гастрономічної візитівки Сумщини
Юрій Гладенко, начальник Відділу промоції та туризму Сумської ОДА