Єдина на Сумщині равликова ферма привчає місцевих до корисного делікатесу
У Лебедині в Сумській області знаходиться одна з найбільших в Україні равликових ферм.
І поки інші українські бізнесмени експортують цей надзвичайно цінний своєю користю делікатес в ресторани та магазини Європи, лебединські ж підприємці шукають свого споживача тут, в Україні, зокрема, й на Сумщині.
Чи вдається їм привчити українців до нових смаків та на які хитрощі доводиться йти? - читайте в матеріалі Спецкор, який на власні очі побачив, що їсть, де та в яких умовах живе равлик перед тим, як потрапити на стіл уже у вигляді їжі.
Для роботи із равликами потрібна витримка і спокій, розповідають працівники ферми. І коли вам скажуть, що цей бізнес для лінивих, то не вірте їм.
На равликовій фермі близько пів сотні працівників. Одні працюють безпосередньо на вирощуванні молюсків, решта - на переробці сировини.
Ось так відбувається процес відбору ікри. Виокремити потрібно буквально кожну ікринку, яка дуже крихка.
Частина її піде для вживання в їжу, з решти – народяться маленькі равлики. А відбувається це в ось такому інкубаторі.
Вибрану ікру ми ставимо на полички в спеціальних корексах. І при температурі певній і вологості вони тут стоять. Потім протикаються ріжки і далі равлик починає розвиватися, рости. Равлики люблять тепло. І чим тепліше, тим швидше вони вилупляться
Людмила Каливод, зоотехнік
Равлика тут вирощують сорту Helix Aspersa Muller, який славиться своїми смаковими якостями. Виробничі потужності - близько 100 тонн.
Ті, що вже віддали свою ікру, підуть на м’ясо. І хоча для сумського (та й українського загалом) споживача цей делікатес є в диковинку, за кордоном равлики дедалі більше замінюють звичні для нас свинину та яловичину.
Найбільшими в світі любителями м’яса цих молюсків є Італія та Франція.
Фермери на Сумщині вирішили ж привчити до культури споживання равликів і місцевих жителів.
Почали із паштету. Він включає овочі: моркву, цибулю, шампіньйони і 50% равликового мяса.
Для українця, який споживає сало, ніколи не буде зрозумілою якась новинка, якщо вона не буде іти паралельно із нашою культурою харчування
Ярина Багатиренко, керівник равликової ферми
І коли за кордоном м’ясо равлика вживають як окремий продукт, то на сумській фермі цей делікатес перероблюють та додають у вже звичні українцям страви: вареники та пельмені.
Усі рецепти тут авторські. Головна мета – поступово привчити до нового смаку місцевих та відкрити всі корисні властивості цього продукту.
Адже м'ясо та ікра равлика - це скарбниця корисних елементів.
Равликове м’ясо багате великою кількістю білка, необхідного нашому організму, як будівельний матеріал.
На сто грам готового продукту припадає 16 грам протеїну, 2 грами вуглеводів і всього 1,4 жирів, що робить його дієтичним продуктом. Зміст холестерину в кілька разів нижче, ніж у інших сортів м’яса, а вміст поліненасичених омега – 3, омега – 6 жирних кислот вище, ніж у деяких сортів риби.
Кількість вітамінів, що містяться в складі равликового м’яса, вражає не менше:
- ретинол і вітамін А – речовина, яка бере участь в безлічі життєво важливих процесів, є основним зоровим пігментом, стимулює ріст і розвиток організму, сприяє антиоксидантному захисту, бере участь у формуванні клітинних мембран. Зміст в м’ясі молюска – 30 мкг;
- тіамін (В1), рибофлавін (В2), холін (В4), кобаламін (В12) – вітаміни цієї групи беруть участь в процесі перетворення енергії з їжі, яку мі їмо. Вони нормалізують роботу нервової системи, шлунково – кишкового тракту, печінки, впливають на гармонійний розвиток плода, кровотворенні, регулюють роботу статевих органів. Зміст – В1 0,01 мг, В2 0,12 мг, В4 65 мг, В12 0,5 мкг;
- альфа токоферол (Е) – уповільнює процес старіння, стимулює імунітет, поліпшує регенерацію шкіри і загоєння рубців, знижує кров’яний тиск і стомлюваність, запобігає утворенню тромбів. Призначається для сприятливого виношування плоду. У равликовому м’ясі його 5 мг, що становить 33% добової норми;
- нікотинова кислота (РР) – лікарський засіб, що приймає участь в ліпідному обміні, окислювальних процесах, утворенні ферментів. Запобігає розвитку дерматиту. 1,4 мг, що містяться в м’ясі молюска заповнюють денну норму на 7%;
- макроелементи – K, Ca, Mg, Na, Ph – беруть активну участь у багатьох життєво важливих системах. М’язових тканинах, утворенні кісткової тканини, імунних процесах, нормалізують кров’яний тиск, запобігають зневодненню, виводять холестерин, беруть участь в побудові гормонів. Кальцій – 10, калій – 382, магній – 250, фосфор – 272, натрій – 70 міліграм в ста грамах продукту;
- мікроелементи – Fe, Cu, Se, Zn – беруть участь у багатьох процесах крові, формуванню клітин, роботі нервової і статевої систем, в комплексі з вітамінами здатні запобігти розвитку онкології. Залізо – 20%, мідь – 44%, селен – 55% і цинк – 9% від добової норми міститься в равликову м’ясі;
- жирні кислоти – омега – 3, омега – 6. Їх зміст становить в сумі майже 28% норми, що сприятливо позначиться на здоров’ї, адже ці ненасичені кислоти можна отримати лише з їжі, а їх дефіцит призведе до серйозних наслідків: холестерин, діабет, хвороби серця, ревматизм, онкологічні захворювання – щоб цього уникнути, необхідно подбати про наявність їх в їжі.
Є люди, які споживаючи ікру, піднімають свій імунітет дуже швидко.
Є люди, які вживають сире равликове м'ясо для того щоб вилікувати виразку шлунку.
Вона перевищує якості звичайної червоної, чорної ікри за рахунок чистоти її вирощування. І в першу чергу – складу амінокислот
Ярина Багатиренко, керівник равликової ферми
Задоволення це, говорять фермери, не з дешевих. Для порівняння, кілограм равликового м’яса коштує майже втричі дорожче за свинину – близько 300 гривень. Утім, равлики і втричі корисніші за інше м’ясо.
Нині, аби зацікавити покупців, на фермі експериментують із створенням зелених пельменів та равіолі.
Також на равликову ферму можна завітати на екскурсію. Попередній запис за телефоном 099 77 90 549. Щосереди та щоп'ятниці господарство проводить дегустаційні екскурсії для всіх охочих.